Társoldalunk:

Kikapott és a bronzéremért vívhat a magyar férfi kardcsapat

2021.07.28. 07:23

Drámai mérkőzésen a magyar férfi kardcsapat 45-43-ra kikapott Olaszországtól és nem jutott döntőbe a tokiói nyári olimpián.

Luca Curatoli ellen kezdte meg az elődöntőt Szatmári András. Az olaszok minden hájjal megkent csapatként, s óriási színészekként ismertek a kardozók között, nem volt tehát könnyű dolga a magyaroknak. Mindenesetre ez a meccs jóval szorosabbnak ígérkezett, mint az amerikaiak elleni negyeddöntő. Szatmári nem kezdett jól, s bár az öt találatig menő asszóban vezetett, végül mégis Curatoli nyert 5-3-ra. 

Enrico Berre'  és Szilágyi Áron csatájaForrás: AFP/Mohd Rasfan

Következett az egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron és Luigi Samele összecsapása. Szilágyi hatalmas lendülettel kezdett és sorozatban öt tust adott úgy, hogy egyet sem kapott. Ezzel 8-5-re már a magyarok vezettek. Végül Samele csak egyszer tudta a magyart megvágni - Szilágyi 7-1-re nyerte a második csörtét és 10-6-os magyar vezetéssel adta át a stafétát Decsi Tamásnak, aki Enrico Berre ellen vívott. 

Decsi már az amerikaiak ellen is remekül vívott, abban reménykedtünk, hogy megmarad a formája. Berre végül 5-4-re nyert a magyar ellen, de ami ennél fontosabb volt, hogy az első három meccs után 15-11-re vezetett Magyarország.

A negyedik mérkőzés Szatmárira várt a becserélt és veterán olimpiai bajnok, 42 éves Aldo Montano ellen. Az olaszok tehát meghúzták a cserét és beküldték a földkerekség legnagyobb vívószinészét, aki a 2004-es olimpián csalással nyert aranyat Nemcsik Zsolt ellen. Szatmárinak iszonyatosan nehéz dolga volt, mert Monatno ellen sokszor nem elég a szimpla sportteljesítmény, ide különleges idegek kellenek. Montano végül igazolta, hogy mekkora klasszis, mert 6-5-re nyert, de még mindig mi vezettünk 20-17-re.

Decsi Tamás következett Curatoli ellen. Az olasz többször a vezényszó előtt indult, ezért piros lapot kapott. Decsi meg észnél volt és 5-4-re nyert. Ezzel az ötödik asszó után is négy tussal, 25-21-re vezetett Magyarország. 

Szilágyi Áron és Berre vívta a hatodik csörtét. Az olasz 4-1-el kezdett és összesítésben egy tusra hozta fel a taljánokat. Szilágyi erre összekapta magát és hatalmas vívással 1-4-ről 5-4-re fordított. Az utolsó kör előtt a magyarok öt tussal, 30-25-re vezettek.

Decsi Tamásra várt a nagyon nehéz feladat Aldo Montano ellen. Montano mindent bevetett. S ez hatásos volt, mert 4-1-re húzott el. Mint egy falat kenyér, úgy kellett az újabb Decsi-tus. És ezek, ha nem könnyen, de megérkeztek. 7-3-as Montano vezetésnél 1 tus volt a magyarok előnye. Ekkor Decsi vágott egyet, találat, majd még egyet és ezzel lezárta a meccset. Montano 7-5-re ugyan nyert, de 35-32-re Magyarország vezetett.

A nyolcadik meccset Szatmári vívta Berre ellen. Óriási baj történt, Berre 5-0-ra elhúzott. Ezzel már az olaszok vezettek 2 tussal. Innen kapaszkodott vissza Szatmári, de nagyon meleg volt a helyzet. Berre végül 8-4-re nyert és ezzel az utolsó meccs előtt az olaszok vezettek 40-39-re.

Luca Curatoli Szatmári András ellen vívForrás: AFP/Mohd Rasfan

Az utolsó, mindent eldöntő meccset Szilágyi vívta Curatoli ellen. A háromszoros egyéni olimpiai bajnokra várt tehát a feladat, hogy fordítson. Curatoli szerezte az első találatot, majd Áron egyenlített. Megint Curatoli következett, kétszer, 43-40 az olaszoknak. Szilágyi ekkor vágott egyet, 43-41. Iszonyatos volt a feszültség. Szilágyi újabb tust adott. 43-42. Majd újabbat. 43-43. Hihetetlen. Ekkor Curatoli betalált, 44-43 az olaszoknak. Nekik egy tus kellett, nekünk kettő. Az olaszoké volt az utolsó találat, így a magyar csapat nem jutott a döntőbe. Ami - az előzetes esélyeket nézve - némi csalódás. 

Ez a meccs nekem nem sikerült annyira, mint a negyeddöntő, vállalom is a felelősséget. Miattam kaptunk ki" - értékelt önkritikusan Szatmári András. - "Sajnáltam, hogy a végén nem tudtam vezetéssel átadni, mert szerintem akkor nyertünk volna. Áron így is közel volt ahhoz, hogy megfordítsa, de a vége nagyon pechesen alakult. 43-43-nál nem szólalt meg a gép, pedig egyértelmű találatot adtunk, amit aztán végül mi kaptunk. Ez röhejes, főleg egy olimpiai elődöntőben. Aztán az utolsó tus is kétes volt."
Hozzátette: most az a feladat, hogy minél gyorsabban túltegyék magukat a vereségen. "Aztán megyünk a bronzéremért, amiről azért ne beszéljünk úgy, mintha egy semmi lenne, megpróbáljuk megszerezni" - mondta.

A magyar férfi kardcsapat a harmadik helyért léphet pástraForrás: MTI/Illyés Tibor

Decsi Tamás úgy fogalmazott, mindannyiuk számára megfelelő motiváció, hogy Magyarország ebben a számban 25 éve nem nyert érmet olimpián. "Nekem személy szerint is csak ez az egy érem, az olimpiai hiányzik a gyűjteményemből, nagyon bízom benne, hogy sikerül megszereznünk" - mondta a 38 éves kardozó.
Elárulta: várhatóan cserélni fognak a harmadik helyért sorra kerülő mérkőzésre, Gémesi Csanád vélhetően őt váltja majd.