Hosszú Katinka hetedik lett, Németh Nándor 57 éve nem látott bravúrt hajtott végre

swim Oly Horizontal
Hosszú Katinka szerdai döntője magyar idő szerint hajnali 4.45-kor kezdődik
Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt a tokiói olimpián Hosszú Katinka 212:38-as idővel a hetedik helyet szerezte meg a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében, míg Kapás Boglárka bejutott a női 200 méteres pillangóúszás döntőjébe, az 57 éve nem látott bravúrt produkáló Németh Nándor pedig szintén aranyéremért úszhat a férfi 100 méteres gyorsúszás csütörtöki fináléjában.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A szerda délelőtt úszóprogramnak megadta az alaphangját a 21 éves Milák Kristóf, aki 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps olimpiai rekordját átadva a múltnak aranyérmet nyert a 200 méteres pillangóúszás döntőjében. Milákon kívül az úszóprogramban még a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának volt esélye az éremszerzésre a 200 méteres vegyesúszás döntőjében.

Hosszú Katinka számára nem kezdődött jól a tokiói olimpia. A háromszoros olimpia bajnok címvédőként csak az ötödik lett a 400 méteres vegyesúszás döntőjében, kedden délelőtt pedig csak a hetedik idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe, ahol szintén olimpiai címvédőként volt jelenése.

Hosszú Katinka olimpiája egyelőre nem a tervek szerint alakul Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Iron Lady a döntő előtti este felrobbantotta az internetet, ugyanis kedden este visszalépett a 200 méteres pillangóúszás versenyszámában. Hosszú Katinka nagy valószínűséggel azért döntött a visszalépés mellett, mert a 200 méteres pillangóúszás középdöntője szerdán délelőtt 10.57-kor került megrendezésre, 48 perccel később pedig címvédőként kellett úsznia a 200 méteres vegyesúszás döntőjében.

A 32 éves bajai úszó nem először lépett vissza ettől a számtól. Öt évvel ezelőtt a riói olimpián szintén a 200 méter vegyes döntőjében volt érdekelt, de a 200 pillangó elődöntőit kevesebb, mint egy órával korábban rendezték, így az Iron Lady a visszalépés mellett döntött, majd megszerezte a harmadik aranyérmet 200 méter vegyesen.

Azonban a kedd esti döntése után a szurkolók valósággal szétszedték az interneten Hosszú Katinkát, ugyanis azzal, hogy Rióban és most Tokióban is az utolsó pillanatban lépett vissza a versenyszámtól, azzal megfosztott egy másik úszót attól, hogy az olimpián szerepelhessen.

Hosszú Katinka rengeteg kritikát kapott Forrás: AFP/Oli Scarff

Ez a riói olimpián nyilván nem tűnt nagy ügynek, hiszen Hosszú öt évvel ezelőtt három aranyéremmel és egy ezüsttel zárta az ötkarikás játékokat, és élete formájában volt. Most azonban 32 évesen már borítékolható volt, hogy messze a csúcsformájától nem fog elbírni négy versenyszámmal.

A döntő után a szakértőknek lett igazuk, mert az 1-es pályán rajtoló Hosszú Katinka nem kezdett jól a pillangóúszásban, 50 méter után az utolsó helyen fordult. Majd amikor jött a hátúszás, még inkább lemaradt a mezőnytől. A harmadik ötven méter mellen neki és a brit Alice Wilsonnak már közel két testhossz hátrányuk volt a mezőnyhöz képest, így Hosszú az utolsó 50 méteren már csak annyit tudott tenni, hogy becsületből lehajrázta a britet, és 212:38-as idővel a hetedik helyet szerezte meg.

A két magyar érdekeltségű döntő mellett két úszóért is szoríthattunk a középfutamokban.

A férfi 100 méteres gyorsúszás középdöntőjében Németh Nándor féltávnál az ötödik helyen fordult, végül 47:81-es idővel a harmadik helyen végzett. A 21 éves úszó a keddi előfutam után azt mondta, a döntőbe kerüléshez egyéni csúcsot kellene úszni, amit meg is tett, ugyanis ebben a számban a májusi Európa-bajnokságon úszta élete legjobbját, amikor 47:84-es idővel megdöntötte Milák Kristóf országos csúcsát, amivel a negyedik helyen végzett. Németh így a hetedik legjobb idővel jutott be a döntőbe, amit csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 3 óra 37-kor rendeznek.

Németh Nándor és az orosz Kliment Kolesznyikov pacsizása a középfutam után Forrás: Getty Images/Laurence Griffiths

"Sokkal jobb volt, mint tegnap. Nem számítottam rá, hogy reggel ilyen jó időt tudok úszni.

- mondta a futam után Németh.

Németh Nándor az egyéni csúcson kívül egy elképesztő bravúrt is véghez vitt. A klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es olimpián volt magyar döntős Dobay Gyula személyében, aki akkor hetedik lett.

A női 200 méteres pillangóúszás középdöntőjében Kapás Boglárka 2:06.59-es idővel a második helyen végzett. A 28 éves úszó az egyéni legjobbjától mindössze kilenc századdal elmaradva kvalifikálta magát a döntőbe, amelyet magyar idő szerint csütörtökön 4.28-kor rendeznek.

Kapás Boglárka remek formában van Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Jó úszás volt, nagyon örülök az időnek. A kínai lány a legesélyesebb, mert nagyszerű időt úszott, de a döntő mindig más.

- mondta mosolyogva Kapás, akinek mostani teljesítménye jobb volt, mint amivel két éve Kvangdzsuban a világbajnokságot nyerte.