Szenzációs győzelem, a magyar női pólósok legyőzték a címvédő Egyesült Államokat

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.28., vízilabda, női, nő, Magyarország - USA
TOKYO, JAPAN - JULY 28: Goalkeeper Alda Magyari of Team Hungary defends during the Women's Preliminary Round Group B match between Hungary and the United States on day five of the Tokyo 2020 Olympic Games at Tatsumi Water Polo Centre on July 28, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Al Bello/2021 Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szerdán délután a magyar női vízilabda-válogatott 10-9-re legyőzte a címvédő, végső győzelemre legnagyobb esélyes Egyesült Államok csapatát, ezzel Bíró Attila együttese két találkozó után megszerezte első győzelmét az olimpia B csoportjában.
Vágólapra másolva!

Bíró Attila csapata a hazai rendezésű kontinensviadalon tavaly bronzérmet szerzett, majd idén, nem sokkal az olimpiai játékok kezdete előtt a világligában ezüstérmes lett a címvédő amerikaiak mögött. A mieink a csoport második helyéért minden bizonnyal azokkal az oroszokkal vívnak majd csatát, akikkel az első meccsükön 10-10-es döntetlent játszottak. A második hely megszerzése kulcsfontosságú lenne, mert aki ezt megszerzi, az csak a döntőben találkozhat újra az eddig mindkét meccsüket megnyerő amerikaiakkal.

Leimeter Dóra volt a magyar csapat egyik legjobbja az oroszok ellen Forrás: Vladimir Pesnya

Az oroszok elleni döntetlen után Leimeter Dóra azt mondta az Origónak, hogy nem szerencsés ilyen erős ellenféllel kezdeni, mert a mieinknek mindig szüksége van egy felfelé ívelő szakaszra, olyan meccsekre, amelyekkel fel tudják magukat építeni. Ebből a szempontból továbbra sem a mieink szájíze szerint alakul a torna, mert az oroszok után a végső győzelemre legnagyobb esélyes amerikai csapat volt az ellenfél a második fordulóban.

A ráúszás után a mieink hozták el a labdát, csakúgy mint az oroszok elleni meccsen mind a négyszer, és már az első támadásunkból összejött a vezetés. Parkes Rebecca kapott egy bejátszást, és közelről a kapuba sodorta a labdát Ashleigh Johsnon mellett (1-0). A második magyar támadásból is gól születhetett volna. Egy emberelőnyös helyzet végén Garda Krisztina bombázott kilenc méterről a keresztlécre.

A harmadik percben Magyari Alda elképesztő védést mutatott be. Egy amerikai emberelőny után Alys Williams lőtt három méterről, de a mieink kapusa a felső lécre tolta a labdát.

A negyedik perc végén azonban már Magyari is tehetetlen volt Madeline Musselman bombájával szemben, ami a bal felső sarokban kötött ki (1-1). A folytatásban a magyar csapat nem tudott élni az emberelőnyös lehetőségeivel, az amerikaiak pedig a hatodik percben átvették a vezetést Margaret Steffens átlövésével (1-2). Az utolsó támadásából azonban egyenlíteni tudott Bíró Attila csapata. Keszthelyi Rita bejátszása után Gyöngyössy Anikó pöckölte a labdát a bal felső sarokba (2-2).

Szilágyi Dorottya nagyon fontos gólokat szerzett Forrás: AFP/Ed Jones

A második negyedet remekül kezdte a magyar csapat. Keszthelyi Rita egy átlövésből 11 méterről bombázott a kapu jobb oldalába (3-2), a nyolcadik percben pedig Vályi Vanda lőtt egy védhetetlen gólt Johnson szemei között (4-2). A 11. percben felzárkóztak az amerikaiak. Egy körbeadogatás végén Rachel Fattal lőtt nyolc méterről a bal felső sarokba (4-3). A folytatásban akadozott a mieink támadóját, a 14. percben pedig egyenlítettek az amerikaiak. Ezúttal is Fattal eresztett meg egy átlövést, ami a vízről a bal felső sarokba pattant. Egy perccel később átvehették volna a vezetést az amerikaiak. Musselman került ziccerbe, de a Magyari önfeláldozóan beletette magát a közeli bombába, és elakadt benne a labda. A magyar kapus védése az ellentámadásnál ért nagyon sokat, amikor Illés Anna egy gyönyörű lövéssel ismét előnyhöz juttatta a mieinket. Azonban Bíró Attila csapata nem fordulhatott előnnyel, mert öt másodperccel a vége előtt Makenzie Fischer egyenlített egy éles szögből leadott lövéssel (5-5).

A harmadik negyedben újra az amerikaiak szereztek vezetést.

A 18. percben Musselman balról elengedett lövése kötött ki a bal alsó sarokban (5-6). Az ellentámadásból egyenlíthetett volna a magyar csapat, de Keszthelyi közeli lövésétébe Johnson belekapott a hosszú karjaival. A 22. percben egyenlített a magyar csapat, Szilágyi Dorottya balról elengedett bombája landolt a kapuba (6-6).

Magyari Alda óriási bravúrokat mutatott be a magyar kapuban Forrás: 2021 Getty Images/2021 Getty Images/Al Bello

Ezt követően azonban két amerikai gól következett, előbb Fischer, aztán Musselman talált be, az amerikaiak nagyon jól lőttek az öt méteren belüli zónából. Bár azt is meg kell hagyni, hogy elég könnyű síppal fújkáltak be nekik emberelőnyöket, amiket ők nem nagyon szoktak elhibázni.

A negyedik negyed kezdetén Vályi Vanda újfent elhozta a labdát, azonban az első támadásunkat elhibáztuk, igaz Magyari kapuja előtt pedig mi szereztünk labdát, és a következő támadást már nem hibáztusk el: akcióból a centerünk, Parks Rebecca talált be (7-8). Egy Magyari védés után Vályi Vanda lőtt nagy gólt, amivel kiegyenlítettünk öt perccel a mérkőzés vége előtt.

Három perc húsz másodperc volt hátra, amikor Bíró Attila időt kért, a támadásunk végén Szűcs ejtését azonban lehalászta az amerikaiak kapusa, az ellentámadásból pedig Seidemann öt méterről hatalmas gólt lőtt, és megint vezettek az amerikaiak (8-9).

Johnson kapus sem tudott mindent hárítani, egészen pontosan tíz alkalommal kotorászhatott a kapujában Forrás: 2021 Getty Images/2021 Getty Images/Al Bello

A 30. percben Parks harcolt ki egy kiállítást, és egy másodperccel a fór lejárta előtt Keszthelyi Rita lőtt óriási gólt (9-9). Ez után az amerikaiak kértek időt. Nem ezért, de újra kaptak egy emberelőnyt, amiből viszont csak kapufát lőttek, a kipattanó pedig a miénk lett. Keszthelyi lőtt jó hat méterről, Johnson azonban szögeltre ütötte a labdát, ami így nálunk maradt. Mi nem kaptunk emberelőnyt,

de nem is volt rá szükségünk, mert Parks beforgatta a védőjét, és megszerezte a vezetést a magyar csapatnak (10-9).

Az amerikaiak kikérték a második idejüket is, de nem találták a rést a magyar védekezésen, az utolsó bejátszásnál pedig elhalasztuk a labdát a center előtt, ezzel legyőztük a címvédő, olimpián 13 éve veretlen amerikai csapatot!

Női vízilabdatorna, B csoport, 3. játéknap:
Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (2-2, 3-3, 1-3, 4-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi, Gurisatti, Szücs, Parkes, Garda - cserék: Leimeter, Gyöngyössy, Illés, Keszthelyi
Egyesült Államok: Johnson - Musselman, Fattal, Steffens, A. Fischer, M. Fischer, Williams - cserék: Seidemann, Hauschild, Haralabidis, Gilchrist, Longan
gólszerzők: Parkes 3, Vályi, Keszthelyi 2-2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi 1-1, illetve Musselman 3, M. Fischer, Fattal 2-2, Steffens, Seidemann 1-1
ötméteres: 0/0, illetve 0/0
gól/emberelőny: 3/5, illetve 4/10

Az amerikaiak ezt megelőzően legutóbb 2008. augusztus 21-én, a pekingi játékokok fináléjában, Hollandia csapatától kaptak ki (8-9) olimpián.