Csodás vívással 25 év után újra magyar érem férfi kardcsapatban az olimpián

kardcsapat magyar vívás
Bronze medalist Hungary's fencers celebrate on podium during the medal ceremony for the men's sabre team gold medal bout during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe Hall in Chiba City, Chiba Prefecture, Japan, on July 28, 2021. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő vívással verte meg a magyar férfi kardcsapat a németeket az olimpia bronzmérkőzésén. Szilágyi Áronék ezzel megnyerték a kisdöntőt és bronzérmesek lettek. Ez a magyar olimpiai csapat első bronzérme a tokiói olimpián.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Az olaszok elleni csalódást hozó, s elvesztett elődöntő után a magyaroknak négy órájuk maradt, hogy rendezzék a soraikat a németek elleni bronzmérkőzésre. A szakvezetés cserélt: Decsi Tamás helyett Gémesi Csanád került a csapatba. Ez azt is jelentette, hogy a magyarok győzelme esetén Gémesi is biztosan kap érmet, míg ha nem cserélték volna be, akkor neki nem jut a medálból.

Szilágyi Áron volt az első vívó, aki Richard Huebers ellen lépett pástra. A háromszoros olimpiai bajnok nagy lendülettel kezdett, sorozatban négy tust ért el úgy, hogy egyet sem kapott. A stafétát 5-1-es vezetéssel adta át Gémesi Csanádnak, aki a németek Európa-bajnokával, Max Hartunggal nézett farkasszemet. Gémesi 5-5-öt csinált, azaz 10-6-os magyar vezetéssel ért véget a második asszó. Szatmári következett Wagner ellen. Szatmári hamar lerendezte a meccset, nyert 5-3-ra, ezzel összesítésben 15-9-re vezettek a magyarok. Látszott Szatmárin, hogy mekkora bizonyítási vágy van benne, nagyot ordított, amikor vége lett az asszónak.

Szilágyi Áron (balra) és a magyar csapat lemosta a pástról a németeket Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A negyedik körben Gémesi jött Huebers ellen. Gémesi három gyönyörű tussal kezdett, ekkor már 18-9 volt az állás. A meccset 5-2-vel fejezte be a magyar vívó és ezzel a mieink 20-11-re vezettek négy asszó után. Az világosan látszott, hogyha valami nagy baj nem történik, miénk lesz a bronzérem.

Szilágyi vívott Wagner ellen az ötödik csörtében. Nagyon egyértelmű asszó volt ez is. Legalábbis az elején, amikor a magyar három tust adott sorozatban. Wagner innen jött fel, de aztán 4-4 után a magyar 5-4-el zárta le a meccset. Szatmári következett Hartung ellen. A magyar csapat szinte kegyelmi állapotban vívott. Sorban jöttek a tiszta találatok magyar oldalon. Szatmári 5-1-re verte meg Hartungot és ezzel a mieink már 30-16-ra vezettek.

A németek régen tudták, hogy semmi esélyük a bronzéremre, de az utolsó három csörtét még le kellett vívni. Gémesi következett Wagner ellen a hetedik mérkőzésen. Ez már tényleg egyoldalú csata volt, mert a magyarok úgy vívtak, mint az álom. Bár Wagner mindent megpróbált, ezért is alakulhatott ki szorosabb csörte, de ennek a végeredmény szempontjából nem volt jelentősége.

Gémesi Csanád (balra) öröme egy magyar tus után Forrás: AFP/Mohd Rasfan

35-22-es magyar vezetésnél jött Szatmári és Huebers meccse. Szoros asszót vívott a két kardozó, de nem volt kérdés, mert a németek ezt a hátrányt már nem tudták ledolgozni. A felszabadultan vívó magyarok 40-26-nál kötöttek be az utolsó meccsre, amelyet Szilágyi Áron vívott Hartung ellen. Hartung a lehetetlennel próbálkozott, amikor 6-0-ra elhúzott. Még mindig 8 tussal vezettek a magyarok, de azért el kellett kezdeni koncentrálnia Szilágyinak.

(Mondjuk az sem mindennapos, hogy Szilágyi ellen valaki 6-0-t csinál.)

Gyorsan jött két Szilágyi-tus, nyugodtabbak lettünk. Aztán idegesek, mert Hartung nem akart veszteni. Már 2-10-nél tartott. Összesítésben még mindg 6 tus volt az előnyünk. Aztán csak négy. Kezdett a helyzet meleg lenni. Szilágyi - tőle szokatlan módon - lekapta a sisakját és reklamált. Hartung 14-3-ra vezetett. Majd valahogy összejött a 44. magyar találat. Innen már nem lehetett veszteni. A zsűri minden találat után videózott, káosz volt a meccs. 44-40 után azonban Szilágyi pontot tett az ügy végére. Bár Hartung 14-5-re megverte Szilágyit, szerencsére ez nem számított.

Gémesi Csanád jogosan boldog, olimpiai bronzérmes a magyar csapat Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A magyar kardcsapat tehát 25 év szünet után nyert újra érmet olimpián. Legutóbb 1996-ban, Atlantában nyertünk ezüstöt, most Tokióban egy bronzot. Bár a fiúk aranyért jöttek, ez most nem sikerült. Ennek ellenére csak az elismerés hangján szólhatunk a teljesítményükről.