Milák Kristóf szenzációs idővel, olimpiai rekordot döntve aranyérmes

MILÁK Kristóf
A fotósok gyűrűjében az új olimpiai bajnok
Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt a tokiói olimpián Milák Kristóf 1:51.25 idővel megnyerte a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét, ezzel a világ- és háromszoros Európa-bajnok úszó most már olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ráadásul megdöntötte a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps olimpiai rekordját is. 
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Július 24-én, a tokiói olimpia első napján Szilágyi Áron történelmet írt. A Vasas kardvívója sorozatban három olimpián is aranyérmet nyert, ezzel pedig a sportág történetében először háromszoros egyéni olimpiai bajnok lett. A Szilágyi sikerét megelőző éjszakám nagyon rosszul sikerült, mert annyira izgultam az olimpia indulása miatt, hogy alig négy óra alvást tudtam csak összehozni.

Szilágyi Áron történelmet írt Tokióban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Korábban magam is sportoltam, így nem meglepő, hogy kicsit babonás vagyok, hiszek a jó és a rossz előjelekben is. A Milák Kristóf döntőjét megelőző éjszaka is borzasztóan aludtam, órákkal az ébresztő megszólalás előtt kipattant a szemem. Nyilván semmi közöm Szilágyi Áron sikereihez, de akkor is jó előjelnek vettem, hogy az első magyar aranyérmet hozó nap előtt sem tudtam aludni, és most sem.

A 21 éves Milák Kristóf nem hiszen, hogy babonás lenne.

A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartójából olyan lazaság és magabiztosság árad, amely csak a történelem legnagyobb sportolóiban van meg, olyanokban, mint Michael Jordan, Cristiano Ronaldo.

Ezek az emberek sosem szerénykedtek, mindig is hangsúlyozták, hogy a legjobbak abban, amit csinálnak, és ezt rendre tettekkel is igazolták.

Milák Kristófon egy pillanatig sem érződik a feszültség Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

Milák Kristóf remek előjelekkel készült az olimpiára. A világ- és háromszoros Európa-bajnok úszó már a felkészülés alatt elképesztő időket úszott, a szakértők egyetértettek abban, hogy egész biztosan meg fogja nyerni az olimpiát, és ha tartja a jó formáját, akkor megdöntheti saját világcsúcsát is.

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya is azt mondta, hogy úszásban szokatlan az a különbség, amennyivel Milák az utána jövő legjobb előtt vezet. A kapitány hangsúlyozta, hogy Miláknak kell valamit nagyon elrontania, hogy ne ő nyerjen, mert egy átlagos, hétköznapi formában is meg tudná nyerni a versenyt.

A Honvéd világklasszis úszója pedig bizonyította az olimpián, hogy nem roppan össze a nyomás alatt. A 200 pillangó hétfő esti előfutamát játszi könnyebbséggel nyerte meg úgy, hogy több mint egy másodpercet vert rá a második legjobb idővel bejutó tajvani Wang Kuan-hungra.

Az előfutam után Milák kijött a vegyeszónába a magyar újságírókhoz, és áradt belőle a magabiztosság.

Leiskolázta a teljesen mezőnyt, de megmondta, hogy eszében sem volt a maximumot kiadni magából. Hangsúlyozta, hogy úszhatott volna jobbat is, de minek? A lényeg a szerdai döntőn van.

Milák Kristófban benne van a rekord Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A kedd délelőtti középfutamból aztán úgy jutott be a legjobb idővel a döntőbe, hogy az egyetlen ellenfele Michael Phelps olimpiai csúcsa volt, amitől az 1:52.22-es idejével csak 19 századdal maradt el, de a második brazil Leonardo de Deusra így is 2.75 másodpercet rávert.

– mondta Milák egy nappal a finálé előtt, ezzel pedig rendkívül magasra tette a lécet.

Az újságírók is érezték, hogy szerdán délelőtt valami óriási dolog fog történni, ugyanis az úszóprogram kezdése előtt fél órával a rendezők kitettek egy táblát, hogy a sajtólelátó teljesen megtelt.

A nap főszereplője Milák Kristóf volt, hiszen mindenki tőle várta az aranyérmet, de nem feledkezhetünk meg az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamásról sem, aki ugyanebben a számban ötödikként jutott a döntőbe, és a 2-es pályán rajtolt. Kenderesi mellett a dél-afrikai olimpiai bajnok Chad le Clos, a 4-es pályán Milák, az ötösön pedig a második legjobb idővel bejutót brazil Leonardo de Deus volt.

A bevonulásnál Kenderesi lazán érkezett, Milák viszont olyan kemény tekintettel lépett be, mint, aki le akarja igázni az egész világot.

Milák jól rajtolt, de Chad le Clos egy ideig tartani tudta vele a lépést. Ötven méter után a magyar vezetett, a dél-afrikai pedig tapadt rá, Kenderesi pedig a hatodik volt. Száz méter után le Clos átvette a vezetést, de a fordulás után Milák elképesztőt hajrázott, és mire odaértek a fordulóra már magabiztosan vezetett.

Milák Kristóf 100 méter után otthagyta a mezőnyt Forrás: AFP/Odd Andersen

Az utolsó 50 méteren Milák Kristóf már több mint egy testhossz előnyre tett szert, és csak az volt a kérdés, hogy lesz-e rekorddöntés. A riói olimpián bronzérmes Kenderesi egy hatalmas hajárval egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52-es idővel a negyedik helyen végzett, hét századdal lemaradva a bronzéremről.

A hajrában Miláknak a világrekord elmaradt, de

az olimpiai csúcs összejött, ugyanis a magyar úszó 1:51.25-ös idővel ért célba, ezzel megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát, és 21 évesen megnyerte élete első olimpiai bajnoki címét.

Milák Kristóf a magyar úszósport 29. aranyérmét nyerte.

Milák Kristóf a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

Férfi 200 m pillangó, olimpiai bajnok:
MILÁK KRISTÓF (MAGYARORSZÁG) 1:51.25 perc - olimpiai csúcs
2. Honda Tomoru (Japán) 1:53.73
3. Federico Burdisso (Olaszország) 1:54.45
4. KENDERESI TAMÁS (MAGYARORSZÁG) 1:54.52