Társoldalunk:

Milák Kristóf aranya mellett még két bronzéremnek is örülhettünk szerdán

2021.07.28. 16:41

A XXXII. nyári olimpiai játékok szerdai programjának elején már aranyérmet ünnepelhetett a magyar küldöttség. Milák Kristóf a többieknek esélyt sem adva, olimpiai rekorddal nyerte a férfi 200 méter pillangóúszás döntőjét. Ugyanebben a futamban Kenderesi Tamás az előkelő negyedik helyet szerezte meg. A medencén kívül a tatamin és a páston is remekeltek sportolóink. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású kardcsapat zseniális vívással verte Németország legjobbjait a bronzmeccsen, míg Tóth Krisztián a vigaszágon harcolva lett harmadik a cselgáncsozók 90 kg-os mezőnyében.

Időrendben haladva kora hajnalban a mindössze 21 éves klasszis, Milák Kristóf hihetetlen pillangóúszásán ámulhatott a világ, és leginkább azon, ahogy a magyar versenyző kenterbe veri a komplett mezőnyt és olimpiai rekorddal könnyedén nyerte a 200 méteres távot. Tette mindezt úgy, hogy a döntő előtt elszakadt az úszónadrágja, így pár perccel a finálé előtt cserélnie kellett, ami elmondása szerint fejben kizökkentette. Mindenesetre ezt laikusként senki sem vehette észre, Milák után a második helyezett Honda Tomoru 2,48 másodperccel a fiatal magyar után csapott a célba.

Milák mellett még Kenderesi Tamásnak is drukkolhattunk ebben a számban. A korábban ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerzett versenyző mindössze hét századdal maradt le a dobogóról és lett negyedik 200 méteren. Ugyanezen a távon, csak női vegyes számban Hosszú Katinka címvédőként állhatott a rajtkőre, és végül hetedik helyen csapott célba a fináléban.

A hajnali döntők után magyar idő szerint ebéd után következtek az előfutamok és középdöntők az uszodában, és újból hazai sikereknek örülhettünk. Németh Nándor hatalmasat úszva, új országos csúccsal a hetedik legjobb idővel jutott be a 100 méteres gyorsúszás csütörtök hajnali döntőjébe.

Női 200 méter pillangóban a 2019-es világbajnok Kapás Boglárka óriási csatában az utolsó métereken a saját futamában a harmadik helyről feljött a másodikra, összességében pedig a harmadik legjobb idővel jutott a szám döntőjébe. Továbbra is 200 méternél maradva, ezen a távon a férfiak között Telegdy Ádám a 14. idővel került a hátúszás elődöntőjébe, míg a 35 évesen is hihetetlenül versenyző Cseh László a 10. legjobb idővel kvalifikálta magát a 200 méter vegyes elődöntőjébe. Női 4*200 méteres gyorsváltónk pedig a Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna négyesnek köszönhetően a nyolcadik idővel került a szám fináléjába.

A medencénél maradva, de sportágat váltva a női vízilabda-válogatott az egész világot, de leginkább az olimpiai játékokon 13 éve veretlen USA csapatát meglepve, 10-9-re legyőzte a címvédőt úgy, hogy a mérkőzés végén fordították meg Bíró Attila tanítványai az eredményt. A mieink így a B csoportban két mérkőzés után 1-1 döntetlennel és győzelemmel állnak.

Keszthelyi Rita és a magyar csapat csodát tette a medencében az Egyesült Államok ellen.Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A medencéket elhagyva, de még mindig a víznél maradva a vitorlázók között, a finndingi számban Berecz Zsombor a harmadik futamban kilencedik, a következőben pedig negyedik lett, ezzel négy futam után összesítésben továbbra is a második helyen áll.

Nemcsak a vízben, hanem a tatamin és a páston is parádéztak a sportolóink szerdán. Előbbin a férfiak 90 kg-os mezőnyében indult Tóth Krisztiánnak szurkolhattunk, aki a vigaszágra kerülve rögtön összekerült a 2019-es világbajnok, 2021-es World Masters-győztes Noël van't Endettel. A magyar sportoló egy válldobással sikeresen vette ezt az akadályt, így jöhetett a bronzmeccs az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Mihail Igolnyikov ellen. A végletekig kiélezett meccsen nem volt pont a négyperces alapidőben, így jöhetett a ráadás a golden score-ig, azaz az aranypontig.

Tóth két intéssel vágott neki a „hosszabbításnak", azonban nem kellett sokat aggódni egy esetleges harmadik intés, és így a mérkőzés vége miatt, mert a 27 éves judoka újra bemutatott egy sikeres válldobást, ezzel megnyerve az összecsapást és megszerezve a magyar küldöttség 496. érmét a nyári ötkarikás játékokon.

A tatami mellett párhuzamosan a páston is egy bronzmeccsen voltak érdekeltek a magyarok, egészen konkrétan a férfi kardcsapat révén. Azonban mielőtt a Németország elleni asszóra sor került, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összetételű együttes a negyeddöntőben simán, 45-36-ra legyőzte az Amerikai Egyesült Államokat, majd a legjobb négy között Olaszország ellen remekül helyt állva sajnos nem jött össze a siker - 45-43-as vereséget szenvedtünk.

A harmadik helyért folytatott ütközetben az addig fantasztikusan vívó Decsi helyén Gémesi is lehetőséget kapott, aki élt is ezzel. Három asszóját összesítésben négy tusos pluszban zárta, így Szilágyi és Szatmári mellett ő is hozzájárult ahhoz, hogy a háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk 40-26-nál kezdhesse meg a Max Hartung elleni utolsó asszónkat.

Ezt ugyan a vártnál nehezebben fejezte be a magyar legenda, de végül minden rutinját és mentális erejét összeszedve sikerült bevinnie a győztes tust. A magyar kardcsapat 45-40-re megnyerte a bronzmeccset, aminek köszönhetően 25 év után állhatott fel ismét a dobogóra.

Bronzérmet szerzett a férfi kardcsapat.Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar történések mellett szerdán újabb lépést tett a halhatatlanság felé az amerikai úszófenomén, Katie Ledecky, aki 1500 méter gyorson nem talált legyőzőre, így már hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

A szerdai nap másik, amerikai és egyéb szempontból is sokkoló hírét a tornászok világsztárja, Simone Biles szállította, aki mentális egészségének megőrzése miatt visszalépett az egyéni összetett versenyszámától és egyáltalán nem biztos, hogy az olimpia utolsó hetében ott lesz az egyéni döntőkben. A négyszeres olimpiai bajnok állapotát folyamatosan figyelik az orvosok és az Amerikai Tornász Szövetség, így a későbbiekben születik döntés arról, hogy egyáltalán indul-e még Tokióban valamelyik versenyszámban a 24 éves klasszis.