Hihetetlen: Cseh László 35 évesen is kiharcolta a továbbjutást az olimpián

CSEH László
Cseh László a férfi 200 m vegyesúszás előfutamában
Vágólapra másolva!
Az olimpia ötödik napján Telegdy Ádám férfi 200 méter hátúszás előfutamában volt érdekelt. A magyar úszó összesítésben a tizennegyedik helyen bejutott a férfi 200 méter hátúszás középdöntőjébe. A női 200 méter előfutamában a 19 éves Békési Eszterért szurkolhattunk, aki sajnos összesítésben a huszonötödik helyen végzett, így nem jutott tovább  középdöntőbe. A férfi 200 méter vegyes  számának előfutamában Cseh László és Kós Hubert indult. A két magyar úszó közül csak az utolsó olimpiáján szereplő Cseh László kvalifikálta magát a középdöntőbe. A női 4x200 méter gyors váltó is remek eredményt ért el az előfutamok során, mivel a nyolcadik legjobb idővel bejutott az olimpiai döntőbe.
Vágólapra másolva!

A magyarok közül elsőként a 26 éves Telegdy Ádámért szoríthattunk a férfi 200 méter hát második előfutamában. Telegdy visszafogott kezdéssel a saját tempójában haladt az első ötven méter után. A második száz méter után a magyar úszó az ötödik helyen fordult. Az utolsó ötven méterre Telegdy ritmust váltott, és nagyot hajrázva az ötödik helyen végzett 1:57,70-es idővel. A negyedik előfutam után eldőlt,

hogy ezzel az idővel a magyar úszó a tizennegyedik helyen bejutott a férfi 200 méter hátúszás középdöntőjébe az ötkarikás játékokon.

Telegdy egyéni csúcsa 1:56.17 perc, amit az idei Európa-bajnokságon úszott a Duna Arénában.

- nyilatkozta az MTI-nek Telegdy

Telegdy Ádám bejutott a középdöntőbe férfi 200 méter háton Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A női 200 méter mellúszás első előfutamában a debreceni születésű19 éves Békési Eszter első ötven méter után a hatodik helyen állt. A magyar úszó jó ritmusban és szépen úszott, és nagy harcban áll a harmadik helyezésért. Sajnos a litván Teterevkova és a mexikói Rodriguez Villaneuva jobban hajrázott a végén, és így a magyar úszó az ötödik helyen végzett 2:26,89-es idővel.

A női 200 méter ötödik előfutamában a dél-afrikai Tatjana Schoenmaker óriásit hajrázva 2:19,16-os idővel új olimpiai rekordot úszott.

Békési Eszter sajnos nem jutott tovább a középdöntőbe, összesítésben a 25. helyen végzett a fiatal magyar úszó. Békési egyéni csúcsa 2:25.49 perc, még a 2019-es, budapesti junior vb-ről.

Békési Eszter a női 200 méteres mellúszás előfutama után Forrás: MTI/Kovács Tamás

Pályafutása utolsó, szám szerint az ötödik olimpiáján ugrott medencébe Cseh László, aki eddig mindegyik viadaláról éremmel tért haza. A négyszeres ezüst- és kétszeres bronzérmes "veterán" úszó ezúttal 200 méter vegyesen indult, akárcsak Kós Hubert,

aki junior világcsúcstartóként az első olimpiájára készült.

Cseh László száz méter után remek tempóban előnyre tett szert a többiekkel szemben, de az utolsó ötven méterre már csak a második helyen fordult a magyar úszó. Végül

a kanadai Finlay Knox mögött bő egy másodperccel lemaradva Cseh László 1:57:51-es remek idővel a második helyen végzett.

Cseh László a férfi 200 m vegyesúszás előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfi 200 méter vegyesúszás másik magyar versenyzője, Kós Hubert a hatodik előfutamban remekül kezdett, és nagyon biztatóan és lendületesen úszott. A magyar versenyző csupán fél másodperccel volt lemaradva az első amerikai Michael Andrew mögött. Az utolsó ötven méterre viszont már csak a hetedik helyen fordult a magyar úszó. A fiatal úszó végül 1:58,47-es idővel a hetedik helyen végzett.

Cseh László összesítésben a tizedik helyen jutott tovább a középdöntőben, a fiatalabb és rutintalanabb Kós Hubert viszont összesítésben csak huszadik helyen végzett, így nem nem jutott tovább.

Cseh László remekül úszott az előfutamban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A női 4x200 méter gyors váltóban Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelin, Kesely Anna összetételű négyessel kezdték meg a második előfutamot. Jakabos Zsuzsa után Veres Laura remekül úszva a negyedik helyen adta át a váltót Verrasztó Evelinnek. Kiválóan úszott Verrasztó Evelin is, és a magyar csapat tartja a negyedik helyet, amikor Kesely Anna csobban utoljára a vízbe a magyar csapatból. A fiatal magyar úszó nagyszerűen hajrázva beért a negyedik helyre,

így összesítésben a nyolcadik legjobb idővel a magyar női 4x200 méter gyors váltó bejutott a döntőbe.