Társoldalunk:

Szilágyi Áron: Az egész csapat dominált és uraltuk a mérkőzést

2021.07.28. 13:43

Bár csalódottak voltak az elődöntős vereség miatt, a megnyert bronzéremről beszéltek a magyar férfi kardválogatott tagjai és Decsi András edző azt követően, hogy az együttes a helyosztón 45-40-re legyőzte a németeket a fegyvernem szerdai csapatversenyében, a tokiói olimpián.

Ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen - a másodikon - a magyarok.

"Jó kis játszma volt, hogy az elvesztett elődöntő után összekapjam magam. Nagy csapatmunka a mai teljesítményünk. Mindenkinek köszönjük, aki otthonról szurkolt nekünk!" - nyilatkozott Szatmári András.
A csereember Gémesi Csanád remekült szállt be a csapatba, a bronzmeccsen nagyszerűen és rendkívül koncentráltan vívott.

"A páston kívül én nagyon barátságos ember vagyok, de itt nincs helye a barátságnak. Itt gyilkolni kell, itt van egy ellenfél, akit szét kell csapni. Az utóbbi időben nekem jól megy a németek ellen, jól fel tudtam készülni belőlük és általában megvertem őket" - mondta a 28 éves gödöllői kardozó, aki első olimpiáján szerepelt.

Szatmári András is remekül vívott a bronzmeccsenForrás: AFP/Mohd Rasfan

A négy vívó közül a legfeszültebbnek Szilágyi Áron tűnt az úgynevezett vegyes zónában, bár egy apró mosolyt azért az ő arcán is fel lehetett fedezni.

Nem nagyon tudok beszélni az utolsó asszóról. Sajnos teljesen ötlettelenül és kábán mentem fel a pástra, amit nem nagyon tudok hova tenni, mert előtte végig jól sikerült összpontosítanom. Az egész csapat dominált és uraltuk a mérkőzést, talán pont ezért történt, ami történt. Nem akartam elrontani - fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok.

Társai azt mondták, ők teljesen biztosak voltak Szilágyiban, nem volt kérdés számukra, hogy megnyeri az összecsapást.
"Az elvesztett elődöntő után kimondtuk a triviálist, hogy meg kell nyernünk a bronzérmet. Sikerült, és ennek nagyon örülünk. Ez egy megnyert bronzérem" - tette hozzá Szilágyi.

Szilágyi Áron immáron négyszeres olimpiai érmesnek mondhatja magátForrás: AFP/Mohd Rasfan

Decsi Tamás, a válogatott tagja, aki az Origónak külön is nyilatkozott, láthatóan meghatódott a németek elleni siker után.

"Érmet szerettünk volna szerezni, lehetőleg minél fényesebbet. Az elődöntőben nagyon közel voltunk a sikerhez, ennél talán nem is lehet közelebb lenni, és csalódottak voltunk, hogy nem vívhatunk döntőt.

Ez volt a terv, de elég hamar túl kellett magunkat tenni ezen, hiszen azt a teljesítményt, amelyet a srácok az elmúlt években nyújtottak, meg kellett koronázni egy olimpiai éremmel - értékelt a szakember. - Mindent meg kellett tenni azért, hogy úgy tudjanak felállni a pástra az utolsó mérkőzésen, hogy megszerzik az érmet."

Decsi András kiemelte: előre eltervezték, hogy Gémesi is szóhoz jut, Szilágyi befejező ember szerepét pedig úgy jellemezte, hogy ez egy felelősségteljes, nehéz pozíció.
Hosszú évek óta ő a befejező emberünk, nálunk ez egy olyan poszt, amit ki kell érdemelni, viszont nagyon nagy felelősséggel is jár. Most olyan volt a helyzet, hogy nagyon vezettünk, így kellett befejeznie, de ilyenkor is jöhetnek olyan hullámvölgyek, amelyekből nehéz kimászni és nehéz megtörni a rossz ritmust. Szerintem ez is az ő nagyságát bizonyítja, hogy ebbe nem rokkant bele a páston, hanem képes volt fordítani egyet a keréken, és aztán győztesen levonulni" - méltatta Szilágyi Áront a szakember.