A korszakos zseni, az élő legenda, Cseh László befejezte pályafutását

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Cseh László, úszás, 200 méteres vegyes, elődöntő, 2021.07.29.
Tokió, 2021. július 29. Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. A magyar úszó bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia 200 méteres vegyesúszásának döntője után hivatalossá vált, hogy befejezte pályafutását Cseh László. Egy ország Cseh Lacija 35 évesen intett búcsút az úszásnak, élete ötödik olimpiai szereplése után. Cseh László kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes és tizennégyszeres Európa-bajnok úszó. Olimpiai aranyak és világrekordok nélkül is a sportág egyik legendájává, a szurkolók kedvencévé, a sporttársak által elismert úszóvá vált az évek során.
Vágólapra másolva!

Cseh László 1985. december 3-án született Budapesten, és miután édesapja az ifjúsági Európa-bajnok hátúszó, idősebb Cseh László, nem is lehetett kérdés, hogy ő is az uszoda felé vette az irányt.

Négy és fél éves volt, amikor a család régi barátja – nem mellesleg Egerszegi Krisztina egyik első edzője –, Kiss Miklós megtanította úszni.

Ettől fogva közel húsz éven át úszott a Spartacusban – az úszóklub egyesületből való kiválása után a Kőbánya SC-ben –, azaz hűséges típus, és nem az a kapkodós fajta.

Az úszókarrier, amilyen korán kezdődött majdnem olyan korán véget is ért. Tízéves volt, amikor kiderült meglehetősen súlyos asztmája van. Egy évvel később három hetet töltött a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben, de a kezeléssel sem tudták orvosolni azt, hogy a tüdőkapacitása lényegesen kisebb annál, amit a versenyszerű úszás megkívánna – ennek a hátránynak a tudatában is az élsportot választotta.

2001-ben még átesett egy komolyabb térdsérülésen, de a következő évben a 400 méteres vegyesúszás bronzérmével tért haza a riesai rövidpályás Európa-bajnokságról – ez volt az első komoly sikere nemzetközi világversenyen.

Lábtörés, Michael Phelps vagy éppen Joseph Schooling

Cseh László szinte tökéletes pályafutására egyetlen dolog vet némi árnyékot: az olimpiai bajnoki cím hiánya. Valami mindig közbejött:

vagy a felkészülés során történt egy baleset, vagy a formaidőzítéssel volt baj, vagy jött valaki szinte a semmiből és megverte – és ott volt még Michael Phelps is.

A riói olimpia után 23-szoros bajnokként visszavonuló amerikai szupersztár Laci pechére pont a vegyesúszó számokban tudta megtalálni önmagát – meg gyorsban és pillangón, de háton sem volt elveszve –, ahol a magyar klasszis egy jó évtizeden át a legjobb volt Európában.

Az első nagy találkozás a 2003-as világbajnokságon: Michael Phelps arany, Cseh László ezüst, Oussama Mellouli bronz Forrás: AFP/Javier Soriano

Ha pedig nem lett volna elég az amerikai, még a balsors is a kezére játszott. 2004-ben Laci 200 és 400 vegyesen is második volt Phelps mögött a világranglistán, bizakodva várhatta az athéni játékokat, mint az ekkorra már világbajnoki címvédő első számú kihívója. Csakhogy másfél hónappal az athéni megnyitó előtt

a balatonfűzfői edzőtáborban egy rossz lépést követően eltört Laci egyik bokája.

Kórház, gipsz, mankó – lőttek az olimpiának. De mégsem egészen: három héttel később már edzésbe állt, Athénban pedig ott volt a rajtkövön, de ilyen előzmények után irreális lett volna aranyérmet várni tőle.

„Cseh Laci lábtörése előtt én is optimistább voltam, azonban az edzésmunkáját látva kicsit megnyugodtam" – mondta a 400 vegyes előtt egy nappal Kiss László, a válogatott akkori szövetségi kapitánya. Aranyérmet senki se várjon tőle, senki sem vetheti a szemére, ha ilyen előzmények után nem lesz képes legyőzni az amerikai Michael Phelpst. Ugyanakkor nagy harcban lehet az ezüstéremért. Ezt várhatjuk tőle 400 méter vegyesen, 200 méter vegyesen ennél kevesebb az esélye."

Phelps végül 4:08:25 másodperces világcsúccsal nyerte a 400 vegyest, Laci pedig 4:12:15-tel harmadik lett, 35 századdal lemaradva az ezüstérmes amerikai Erik Vendt mögött. 200 vegyesen pedig csak négy század hiányzott egy újabb bronzéremhez.

Erik Vendt, Michael Phelps és Cseh László a 2004-es athéni olimpia dobogóján a 400 vegyes után Forrás: AFP/Timothy A. Clary

„A hát és a pillangó rendben ment, a mellúszásom már nem volt az igazi, gyorson viszont, nincs jobb szó rá: meghaltam – mondta elkeseredetten a verseny után. – Gyorson gyenge volt a lábtempóm, ezt pedig karral próbáltam ellensúlyozni. Ennek viszont csak egy hatása lehetett: az utolsó hosszra a karom is teljesen elfáradt. Sajnos, hiszen nem ezt terveztem erre az estére."

A csalódáson egy évvel később, a montreali világbajnokságon lendülhetett túl, ahol hatalmas fölénnyel, 4:10-en belüli idővel nyerte a 400 vegyest – a számot kihagyó Phelps távollétében.

200 vegyesen megmérkőzött az amerikaival, 93 századdal kapott ki, és lett második, míg 100 háton bronzérmet nyert.

Pályafutásában az egyik állandóságot a kétévente megrendezett Európa-bajnokságokról hazaszállított arany- (és egyéb) érmek jelentették egészen 2016-ig. Aranyból 14, ezüstből négy, bronzból öt jutott neki és ezek csak az ötvenesen medencében szerzett érmek. Európa-bajnokságon öt különböző számban (200 és 400 vegyes, 100 és 200 pillangó, illetve 100 hát) tudott aranyérmet nyerni, vitán felül a kontinens legjobbja volt – az ő ellenfele egy óceánnal arrébb tempózott.

A másik állandó pont: Michael Phelps. Következő találkozásuk újra csak keserűre sikerült: a 2007-es melbourne-i világbajnokságon Phelps mindkét vegyesúszó számot világcsúccsal nyerte, míg Cseh csupán a rövidebbik vegyes számban tudott egy bronzot megcsípni – megjegyzendő, hogy ez volt a magyar úszócsapat egyetlen érme a vb-ről.

Peking előtt Cseh újra az aranyérmet célozta meg, mondván valamelyik számban a három közül – 200 és 400 vegyes, 200 pillangó – odaérhet a dobogó tetejére. Mindháromban ő tartotta az Európa-rekordot, azaz nem volt teljesen légből kapott a terv.

Michael Phelps és mögötte Cseh László Forrás: AFP/Greg Wood

A 400 vegyes előfutama előtt még elégedetten nyilatkozott: „Maradt még bennem, bár igyekeznem kellett, mert (Alessio) Boggiato jól úszott. Körülbelül ennyit terveztem, de nem tudtam elkerülni, amit és akiket el akartam. Vagyis az ötös pályán kell úsznom a fináléban, Phelps és Lochte között."
Ennél sokkal nagyobb baj volt azonban, hogy Phelps újra bomba formában úszott, és nem csak a hosszabb vegyesúszó számot, de a 200 vegyest és a 200 pillangót is világcsúccsal nyerte – valamennyit Cseh László előtt.

Cseh László és a három pekingi ezüst Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Nincs hiányérzetem. Boldog vagyok, és ezt esetemben nem érmekben mérik – mondta ezüstben úszva. A három pekingi úszással már a riválisok tiszteletét is végképp kivívta: „Nagy verseny volt, de sikerült leráznom Lászlót, akiről tudtam, az első pillanattól fogva ott lesz a nyakamon" – mondta Phelps, és a 200 vegyes döntője után a bronzérmes Ryan Lochte sem maradt adós a dicsérettel: Cseh fantasztikus úszó, nem véletlenül szerzett három ezüstérmet – mondta azok után, hogy egy századdal kapott ki a magyar klasszistól.

Eltaktikázott előfutam, újjászületés és a tökéletes befejezés lehetősége

A 2012-es londoni olimpián kellett talán a legnagyobb lelkierőről tanúságot tennie. A 400 vegyes elődöntőjét csúnyán eltaktikázta: nem előzte meg a kézifékkel úszó, 4:13:37-et pancsikoló Phelpst, hiszen álmában sem jutott eszébe, hogy az amerikai ideje csak a nyolcadik helyre lesz elég. Az övé pedig a kilencedik lett, így lemaradt a döntőről.

„Ezt jól elszúrtam" – sóhajtotta miután kiderült, hogy oda a döntő. „Azt hittem, ennél jobb időt úszunk. Végig együtt mentünk, nem gondoltam, hogy ilyen gyenge időt ír ki az óra. Tudom, hogy rengeteg maradt bennem. És az egész az én hibám."

Cseh László és a londoni bronzérem Forrás: AFP/Christophe Simon/Christophe Simon

Az, hogy ezek után még képes volt egy bronzérmet nyerni 200 vegyesen, szinte maga a csoda.
London után hosszabb pihenőt iktatott be, a következő évben nyert egy vb-ezüstöt Barcelonában (100 pillangón), 2014-ben pedig egy Eb-arannyal (200-on) elköszönt a vegyesúszástól. Az embert próbáló vegyes számokról belátta, hogy 31 évesen Rióban már nem lesz esélye a dobogóra állni, ezért inkább a pillangóra feküdt rá – új klubban és új edzővel.

2014 decemberében tizenhét év után elköszönt addigi edzőjétől, Turi Györgytől, és a Kőbánya SC-től is. Az Egri Úszóklub sportolója lett, a felkészülését pedig arra a Plagányi Zsoltra bízta, aki még gyerekkorában foglalkozott vele, és előtte még nem is dolgozott felnőtt úszóval.

„A szokványosság egészen biztos, hogy megakadályozott volna a még megvalósulatlan terveimnek a valóra váltásában. Az új környezet egyszersmind új edzésmódszerek kipróbálását is jelenti majd a számomra, és egy esélyt ad arra, hogy Rióból olimpiai bajnokként térhessek haza" – mondta akkor Cseh László.

Edző és tanítványa nagyon gyorsan egy hullámhosszra került, a közös munka gyümölcse pedig már a 2015-ös kazanyi világbajnokságon beérett, ahol Cseh – tíz évvel a montreali győzelem után – újra világbajnok lett, méghozzá 200 méter pillangón.

Kazanyban ugyan nem állt rajthoz, de már tudni lehetett, hogy London után a visszavonulás mellett döntő Michael Phelps bejelentette a visszatérését, és készül a riói olimpiára. Közben pedig

itthon sem állt meg az élet, jöttek az új tehetségek, például az a Kenderesi Tamás, aki már a 2015-ös országos bajnokságon legyőzte őt 200 pillangón,

és a szakma egyöntetűen a döntőbe várta Rióban ezen a távon – Cseh Lacit pedig a dobogó tetejére. És úgy tűnt, hogy így is lesz, Laci nyerte az előfutamot, a középdöntőben is a harmadik időt úszta, a fináléban azonban összeomlott, és csak hetedik lett, míg Kenderesi Tamás bronzérmet nyert.

„Azt gondolom, ha fele olyan jól úszom, mint Londonban, akkor simán nyerni tudtam volna" – mondta, és igaza volt, mert a londoni Eb-győzelmet jelentő nyári idejével (1:52.91) most simán aranyérmes lett volna a 1:53.36-tal nyerő Phelps előtt.

Rio lehetett volna a tökéletes búcsú Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Így kellett odaállnia a 100 pillangóhoz, ahol csak egy vágya volt, élete legjobbjával végezzen ott, ahová ez az idő rangsorolja. Végül emlékezetes versenyen holtversenyben végzett az örök riválisokkal, Michael Phelpsszel és Chad le Clos-val. Ez lehetett volna a tökéletes búcsú, csak ők hárman a dobogó második fokán osztoztak, mert jött a semmiből egy szingapúri srác, Joseph Schooling, aki mindenkit megelőzött (itt annyit el lehet mondani, hogy Tokióban 100 pillangón az előfutamából sem jutott tovább).

„A 200 utáni napot a szobámban töltöttem, egyedül, a sarok felé fordulva, aztán a nap második felében rájöttem, hogy a hazafelé tartó gépet már úgyis lekéstem, szóval versenyezni kell" – mondta akkor az Origónak. Innen állt fel és szerzett egy fényesen csillogó ezüstöt.

Érem a budapesti vizes-vb-n és a pályafutása végének újbóli kitolása

Cseh László a 2017-es budapesti vizes vb-n ezüstérmet szerzett jóbarátja, Chad le Clos mögött 37 századdal lemaradva 200 pillangón, de közben feltűnt, sőt berobbant a szám új trónkövetelője, Milák Kristóf, így innentől a pillangót is kisajátították a fiatalok.

A 2018-as évet a visszafogottság jellemezte, „takarékoskodnunk kell Laci fizikai és lelki energiáival. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban várhatóan csak a Glasgow-i nagymedencés Eb kerülhet a fókuszba"
– mondta év végén Plagányi Zsolt, és így is lett, de megérkezett az őrségváltás 200 pillangón.
Biczó Bence, Milák Kristóf, Cseh László és Kenderesi Tamás is bőven a mezőny legjobb úszói közé tartoztak, a szabályok értelmében azonban egy nemzetből csak ketten juthattak a középdöntőbe, ez pedig Miláknak és Kenderesinek sikerült (később arany- és ezüstérmesek lettek), Biczó a harmadik, Cseh az ötödik legjobb időt repesztette, ám a honfitársak remeklése miatt nem úszhattak tovább. 100 pillangón hiába jutott a legjobb idővel a döntőbe, végül csak nyolcadik lett, így 2004 óta először maradt Eb-érem nélkül.

Cseh László 2019-ben, Kvangdzsuban világrekordot döntött, ugyanis kilencedik világbajnokságán lehetett ott,

100 pillangón indult, Milák Kristóf társaságában. Az ifjú klasszis világcsúccsal nyerte meg az aranyat, Cseh nem jutott döntőbe. 200 vegyesen az előfutamokból a legjobb idővel ment tovább, de az elődöntőben nem tudott javítani, nem jutott a döntőbe.

Cseh László 2019-ben a Duna Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Kvangdzsuban komolyan felvetődött bennem, hogy hagyom az egészet a francba. Örökre. Hiába csinálom keményen végig a felkészülést, a versenyeken gyengén muzsikálok, akkor mi értelme van az egésznek?! Talán most végre megértettük, mi nem működött eddig: megpróbáljuk más alapokra helyezni a felkészülést" - mondta Cseh László, aki edzőjével, Plagányi Zsolttal úgy döntött, változtatni kell a felkészülésen.

Cseh László elmondta, ismét kedvet kapott a kétszáz vegyeshez, de nem mondott le a pillangóról sem. Milák Kristóf fantasztikus világcsúcsot úszott kétszáz pillangón a vébén, "ha tíz évvel fiatalabb lennék, azt mondanám, próbálkozzunk meg mi is ezzel, ám most nem érzem azt, hogy akár csak Kristóf idejéhez közelit tudnék produkálni. De nem adom fel, korábban sem volt ez jellemző rám, csupán átteszem a hangsúlyokat a felkészülés során máshová" - mondta a vb után Cseh, aki meglepő kijelentést tett az olimpiával kapcsolatban.

„A márciusi országos bajnokságon megnézzük, milyen eredményre vagyok képes, hogy megy a kétszáz vegyes, ha jók lesznek a tapasztalataink, jöhet az olimpia, ha nem, nem erőlködöm tovább.

Nem akarok mindenáron ott lenni! Vagy a világ legjobbjai között vagyok, és akkor megéri utazni, vagy nem létszükséglet az ottlétem" – mondta.

Cseh László utolsó úszása következik Fotó: Mudra László - Origo

2020 elején viszont jött a koronavírus, ami márciusban az olimpiát is elsodorta, az érintettek egy év haladékot kaptak. Cseh Lászlót a karantén idején a swimswam szakportál a valaha volt legjobb, nem olimpiai bajnok úszónak választotta, nyáron pedig már azt is tudta, hogy ameddig van esély a tokiói rendezésre, addig ő úszni fog.

„Az utóbbi néhány évben inkább éreztem magam megtűrt személynek, többen mintha azt mondták volna, jó, hogy itt vagyok, de talán már jobb lenne, ha átadnám a helyem. Ez persze lehet, hogy jogos felvetés, hiszen a tavalyi világbajnokságon csak egy tizedik helyet tudtam felmutatni, ami a korábbi eredményeimhez képest rosszabb, de szerintem inkább azt mutatja, hogy még mindig képes vagyok ott lenni a világ élvonalában. Tudom, mi a célom: az olimpia. Márciusban határozottan azt éreztem, az idén nincs realitása annak, hogy olimpiát rendezzenek, a jövőt tekintve viszont nincsenek ilyen érzéseim. De ha mégis eltörlik a tokiói játékokat, jelentsék be minél korábban, mert onnantól elvész minden motivációm, akkor eljön a búcsú ideje. Már lerendeztem magamban, ha nincs olimpia, folytatás sincs. Akkor eljött pályafutásom vége."

2020 decemberében Cseh László nagy várakozásokkal érkezett a kaposvári országos bajnokságra, de a teste nem úgy engedelmeskedett neki, ahogyan azt ő szerette volna. A klasszis meg sem várta a döntők végét, autóba pattant és hazautazott.

„Igen, Laci elment. Meglehetősen le van lombozódva, sok minden összejött most neki, és nem csak az úszásra gondolok – válaszolt a Nemzeti Sport megkeresésére Plagányi Zsolt. – Lacinak ez az ötödik olimpiai ciklusa, a szervezete is arra emlékszik, hogy most pihenőidő van.

Ahogyan véget ért az év, úgy folytatódott a következő, Cseh Lászlónak vakbélműtét miatt kórházban kellett töltenie pár napot.

A folytatásban szépen lassan kikristályosodott, hogy Cseh László folytatja a tokiói olimpiáig. Egy szám jöhetett számításba, a 200 vegyes. Cseh László második lett az országos bajnokságon márciusban, de nem kapott védettséget, azaz biztos indulási jogot az olimpián, még a budapesti Európa-bajnokságon is bizonyítania kellett.

Cseh László 200 méter vegyesen a negyedik, Kós Hubert a hatodik idővel jutott az elődöntőbe az Eb-n, ami Cseh számára különösen fontos volt, mert 2019-es világbajnokságon úszott ideje ugyan alapvetően olimpiai indulást jelentett volna neki, de ezt akkor lassan két éve nem tudta megközelíteni, ezért Sós Csaba szövetségi kapitány nem tette védetté őt a tokiói csapatban.

Cseh László rajtol a férfi 200 m vegyesúszás előfutamában Forrás: MTI/Kovács Tamás

A futamot követően a 35 éves Cseh elmondta, a körülötte kialakult szituációban csak az zavarta, hogy Sós Csaba nem ült le vele megbeszélni a döntést, amivel ugyanakkor ő is egyetért, hiszen a korábbi teljesítménye szerint sem elégséges.

Ez az idő már Sós Csabát is meggyőzte, a kapitány azt mondta, innentől már csak Cseh Lászlón múlik, indul-e Tokióban.

Cseh vállalta az indulást, de 35 évesen leszögezte, feleségével eldöntötték, nem lesz több olimpia, nem lesz több utolsó utáni lehetőség.

Tokióban, a 200 vegyes előfutamából Cseh László simán továbbjutott, majd a csütörtöki elődöntőből a nyolcadik helyen bejutott a pénteki fináléba, így egy újabb nappal hosszabbította meg pályafutását.

Az utolsó versenyén szereplő 35 éves Cseh 1:57.64 perccel csapott a célba, ami elég volt a döntőbe jutáshoz.

„Nagyon örülök, hogy döntőbe kerültem. Na meg annak is, hogy a versenytársaim ennyire elismernek.

A fináléba nem tudom, mi fog történni, de próbálom a lehető legjobbat nyújtani. Teljesen mindegy, hányadik helyen végzek, már most is jól éreztem magam" – árulta el Cseh László az elődöntő után.

Cseh László utolsó úszása a tokiói olimpián Forrás: AFP/Oli Scarff

Végül gyönyörűen úszott a döntőben is. 50 és 100 méternél második helyen fordult, de lehetett tudni, hogy az általa diktált tempót már nem tudja végig tartani. A végén a hetedik helyen végzett, de az is csoda volt, hogy 35 évesen a döntőben úszhatott. Ezzel a hetedik helyezéssel került pont egy kerek és gyönyörű pályafutás végére.