Társoldalunk:

Egy kapott és huszonhárom lőtt gól - újra nyert a férfi pólócsapat

2021.07.29. 04:04

A magyar férfi vízilabda-válogatott könnyedén, 23-1-re győzött Dél-Afrika ellen Tokióban az olimpián.

Kiküldött munkatársunk jelenti a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Harmadik mérkőzését az olimpiai torna messze leggyengébb csapata, Dél-Afrika ellen játszotta a magyar férfi vízilabda-válogatott. A helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő meccs előtt kiderült, hogy Varga Dénes ezúttal kimaradt a csapatból, a csapatkapitányi tisztet Hosnyánszky Norbert vette át. A magyarok az első meccsükön kikaptak Görögországtól, a folytatásban megverték Japánt. Dél-Afrika pedig mind a két meccsét elveszítette.

Ezen a meccsen az volt az elsődleges szempont, hogy még véletlenül se sérüljön meg senki. Amúgy mindenki tisztában volt azzal, hogy a két csapat között klassziskülönbség van a magyarok javára. Ehhez képest elég sokat kellett várni az első gólra. 2 és fél perc is eltelt már a meccsből, amikor Manhercz Krisztián belőtte az első magyar gólt., a labda a kapufa segítsével pattant a hálóba. Ez aztán jeladás volt, mert a következő magyar gólra, amit Hárai húzásból ért el, nem kellett sokat várni. A kapuban ezúttal Nagy Viktor kezdett, de a szövetségi kapitány ezen a meccsen mindkét magyar kapusnak 2-2 negyedet akart adni. Arra is lehetett fogadásokat kötni, hogy a gyenge afrikai brigád mikor lövi az első gólt és hányat lő ezen a meccsen. Miközben ezen elmélkedtünk Erdélyi passzát Manhercz váltotta gólra, majd Angyal Dániel is feliratkozott a gólszerzők közé. Ekkor már 4-0-ra vezetett a magyar csapat. Szegény dél-afrikaiak próbálkoztak becsülettel, de legfeljebb a kapufát találták el. Az első negyedben több gól már nem esett, így 4-0-s vezetéssel jött el a szünet. Lehetett volna ez 5-0 is, de az ötödik magyar gólt, amely az első negyed lefújása előtt pár tizedmásodperccel esett, nem adták meg, mert időn túlinak ítélte meg a videóbíró.

A második negyed elején felpörögtek az események, mert két villámgyors magyar támadás is góllal végződött. Előbb Vámos, majd Hosnyánszky lőtt gólt, fél perc alatt. Az ellenfél fulladozott a medencében, nem bírták a magyarok által diktált tempót. Technikai hibák tömkelegét követték el. Mégis, ilyen képességű csapat is játszhat egy olimpián, mert a NOB földrajzi elvek szerint osztja ki a kvótákat, s valakinek Afrikát is képviselnie kell. Mondjuk ezt a gondolkodásmódot régen meghaladta már az idő, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság még mindig a múlt század hetvenes éveiben éli mindennapjait. Biztos vagyok benne, hogy a dél-afrikai játékosok mindegyike szívesebben lett volna máshol ezen a csütörtöki napon, mint a magyarok elleni mérkőzésen. 

Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa védForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindezen volt idő elmélkedni, mert a második negyed közepén kissé leült a meccs. Aztán 3.35-el a nagyszünet előtt Pásztor Mátyás lőtt egy hatalmas gólt távolról a hosszúsarokba. Ez volt eddig a nap legszebb gólja. A nyolcadik magyar találat előtt az afrikaiak védője rendesen megtépte Manherczet, aki emberrel a hátán dobta be, majd elég rosszallóan nézett ellenfelére. Hogy 0-8-nál mi értelme volt ütni-vágni a magyart, azt ne tőlem kérdezzék. Ahogy szoktuk volt mondani, benne van a játékban. A kilencedik magyar gól ötméteresből született meg, Jansik Szilárd első találata volt ez az olimpián. Ebben a negyedben több gól már nem esett, így a nagyszünetben 9-0-ra vezetett Magyarország Dél-Afrika ellen.

A nagyszünet után folytatódott a meccs, újabb magyar góllal. Erdélyi volt az, aki a fórt gólra váltotta, majd Jansik és Manhercz lőte az újabb találatokat. Innentől kezdve tényleg csak az volt a kérdés, hogy megússzuk-e kapott gól nélkül ezt a kellemes délelőtti fürdőzést. Próbáltam figyelni a ellenfél játékát,de ezek a srácok tényleg jobban tennék, ha valami más elfoglaltságot választanának maguknak. S akkor képzeljük el egy pillanatra, milyen lehet a színvonal az afrikai olimpiai kvalifikációs tornán, ahonnan Dél-Afrika kijutott ide. Vagyis, inkább ne képzeljük. 17-0 volt az állás, Mezei, Vámos, Erdélyi, Angyal, Erdélyi - ez volt a magyar góllövők sorrendje. Ezzel a 17-0-al zárult a harmadik felvonás, de a mieinket meg kell dicsérni, mert ők tényleg komolyan vették a meccset és az "ellenfelet" is. 

Pásztor Mátyás (b), a magyar és Yaseen Margro , a dél-afrikai válogatott játékosaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A negyedik negyed elején volt pár olyan másodperc, amikor azt hitte az ember, hogy Dél-Afrika is tud pólózni, olyan szépen adogatták a kapunk előtt a labdát, de  befejezést elrontották. Pedig ez a támadásuk talán gólt érdemelt volna. Ellenben mi lőttünk kettőt (Pásztor, Vámos), s legfeljebb azon boszankodhattunk, hogy Jansikot kipontozták a bírók. Mindez felpaprikázta Vámost, aki nagy gólt lőtt, ez volt a huszadik, azaz 20-0 volt Magyarország javára. Már csak három perc volt hátra a meccsből. És ekkor megtörtént a csoda: Nicholas Rodda révén gólt lőtt Dél-Afrika. Kicsit bosszankodtunk, igazán kibírhatták volna lőtt gól nélkül. Válaszként Manhercz és Pásztor is lőtt egyet, illetve kettőt, ezzel alakult ki a 23-1-es magyar győzelem.

A 23-1-es siker szakmailag nem sok szót érdemel, örüljünk annak, hogy győzelemmel vagyunk túl ezen a mérkőzésen.

A mérkőzés után Märcz Tamás elégedetten nyilatkozott az M4 Sportnak. Azt, amit szerettem volna a meccstől, megkaptam: lőjjünk sok gólt, gyorsan vezessük a támadásokat és jó százalékkal értékesítsük a helyzeteket. Fontos szempont volt az is, hogy kevés gólt kapjunk, átlátható és egyértelmű legyen a védekezés" - értékelt a szövetségi kapitány. Märcz Tamás hozzátette, mivel pörgősek voltak a felúszások, ezek kiváltották a meccs "edzés jellegét".

Férfi vízilabda, A csoport, 3. forduló: Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság 23-1 (4-0, 5-0, 8-0, 6-1)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Manhercz 5, Pásztor, Vámos 4-4, Erdélyi 3, Angyal, Jansik 2-2, Hárai, Hosnyánszky, Mezei, illetve Rodda
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny: 7/9, illetve 1/6