Saját csapattársai próbálták meg kifúrni az olimpiáról a magyar sport új csúcstartóját

MOHAMED Aida
Mohamed Aida az egyiptomi Jara el-Sarkavi elleni asszójában a női tőrözők csapatversenyében Tokióban
Vágólapra másolva!
Ha csak egyetlen asszó erejéig, de pástra lépett Mohamed Aida a tokiói olimpia női tőrcsapat versenyében. A pástra lépésének pillanatában pedig eldőlt, hogy mostantól ő az egyetlen olyan magyar sportoló, aki hét nyári olimpián szerepelt.
Vágólapra másolva!

Ez pedig - akárki akármit mond - óriási dolog. A női tőrcsapat csütörtöki teljesítményét látva csak az a kérdés motoszkált az emberben, hogy a Kanada ellen elvesztett alsóházi helyosztó után (amelyen eldőlt, hogy a csapat a 7. helyért léphet csak pástra) miért nem cseréltek rögtön és miért csak az utolsó asszóra adtak Aidának lehetőséget. Mindegy, ez legyen a szakvezetés dolga,

a lényeg az, hogy mától újabb fantasztikus bekezdéssel bővülhetett a magyar sport jeles története. Aida azon az egyetlen meccsen, amin pástra léphetett, mindent megtett. Szép tusokat adott és 5-5-el zárta az asszót.

Névjegy

Mohamed Aida
Született: 1976. március 12., Budapest
Egyesület: Újpesti TE
Versenyszáma: tőr csapat
Olimpiai eredményei: egyéniben - 4. (2004), 7. (2000), 8. (1996), 10. (2008), 13. (2012); 14. (2016), csapatban - 4. (1996, 2008), 6. (2000), 7. (2021)
További kiemelkedő eredményei: egyéniben - vb-2. (1993), vb-3. (2002, 2003, 2006, 2007), Eb-2. (1992), Eb-3. (2015); csapatban vb-3. (1994), Eb-1. (2007), Eb-2. (2001, 2002, 2008), Eb-3. (1999, 2013)

Mohamed Aida Tokióba vezető útja egyáltalán nem volt egyszerű. A szurkolók között meglepetést, a tőrvívó lányok között pedig megdöbbenést keltett, hogy Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány úgy döntött: Tokióban a női tőrcsapat tartalék embere nem Lupkovics Dóra, hanem Mohamed Aida lesz. A magyar női tőrcsapat tagjai a döntés kihirdetése után egy Facebook-posztban tiltakoztak és azt követelték, hogy a szövetség elnöksége változtassa meg ezt a döntést. Természetesen sem az elnökség, sem a szövetségi kapitány nem fújt visszavonulót. Furcsa is lett volna, ha ezt teszik, mert az soha nem szerencsés, ha a szakvezetők, a kapitányok, vagy az elnökség helyett a versenyzők döntenek olyan kérdésekben, amelyekhez nem sok közük van. Meg az is eléggé érdekes volt, hogy saját csapattársai akarták kifúrni Mohamedet.

A női tőrcsapat tagjai azt nehezményezték, hogy a kvalifikációs versenyek során Mohamed Aida nem volt a csapatban, ergo - szerintük - érdemtelenül kapta meg a tartalék helyet.

Udvarhelyi Gábor a Nemzeti Sportnak így indokolta meg a döntését: „A női tőrcsapatra vonatkozóan Feczer Viktor vezetőedző javaslatát nem fogadtam el, a szakmai szempontokat szem előtt tartva módosítást terjesztettem elő, amelyet végül az elnökség jóváhagyott. A javaslatom megfogalmazásánál figyelembe vettem a hazai ranglistát, amely megmutatja az erőviszonyokat.

A csapatversenyhez szükség van tapasztalatra – ezt a szempontot ugyancsak figyelembe vettem –, márpedig Aidának világversenyek sora van a háta mögött, kellenek ugyanakkor a fiatalság erényei is. Tiszta lelkiismerettel tettem meg a javaslatomat, amelyben csakis az vezérelt, hogy a legerősebb magyar csapat induljon Tokióban."

Mohamed Aida az egyiptomi Jara el-Sarkavi elleni asszójában a női tőrözők csapatversenyében Tokióban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A versenyzők - saját elmondásuk szerint - sokkot kaptak, amikor értesültek erről. Kreiss Fanni erről az olimpiát megelőzően így beszélt: "Életem legnehezebb időszakát élem meg, ahelyett, hogy nyugodtan készülnék, készülnénk az olimpiára.

Mi mindent megtettünk, a válogatókon előrébb végeztünk, egyetlen mutató sincs, amely azt támasztaná alá, hogy változtatni kellett a kvótát kivívó csapat összeállításán. A világranglistás helyezésre lehet hivatkozni, de ehhez kapcsolódóan nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi az olimpiai kvalifikációs időszakban a csapatversenyekre összpontosítottunk. Én magam is többször áldoztam be az egyéni versenyt, rendre úgy vívtam, hogy a fejemben a másnapi csapatviadal járt. A legszörnyűbb azonban az, amit a vezetőedzőnkkel, Feczer Viktorral tettek. Viktor a halál torkából hozta vissza a nőitőr-szakágat, kijuttatta az olimpiára, és ahelyett, hogy a munkáját elismernék, a szakmaiságát kérdőjelezik meg.

Teljesen szétestünk, ami ilyen közel az olimpiához nem éppen ideális.

Mondják, profi sportolók vagyunk, túl kell lépni a történteken, és dolgozni tovább. Így is fogunk tenni, de amellett, hogy profik vagyunk, mindenekelőtt érző emberek, akiket megvisel az igazságtalanság. Mi négyen nagyon jó barátok vagyunk, de nem ezért akarunk együtt vívni Tokióban, hanem azért, mert ebben az összeállításban a legerősebb a magyar női tőrválogatott. Márpedig jó eredményt csakis a legerősebb csapat érhet el, nekünk pedig ez a célunk" – szögezte le a legmagasabban jegyzett hazai tőrvívó.

Ilyen előzmények után érkezett el a női tőrcsapat versenyének napja. Azt előre lehetett tudni, hogy az első helyen rangsorolt olaszok ellen kevés az esélye a magyaroknak, az ottani vereség borítékolható volt.

Ám az utána következő meccsen, Kanada ellen nagyon szétesően vívtak a magyarok és egyetlen pillanatnyi esélyük sem volt arra, hogy megnyerjék a mérkőzést.

Éppen ezért lehetett volna már akkor elgondolkodni a cserén, amelyet végül később hajtott végre a szakvezetés.

Mohamed Aida tokiói nyilatkozata

"Csalódott vagyok, mert úgy gondolom, hogy ebben a csapatban több volt. Bíztam egy szebb helyezésben - mondta az MTI-nek Mohamed Aida. - Az olaszok ellen nagyon jól küzdöttek a lányok, és nagyon jól helyt álltak, a kanadai mérkőzés azonban csalódás volt a számomra. Nekem egy asszóra volt lehetőségem, itt az egyiptomiak elleni utolsó találkozón."
Az UTE tőrözője azt mondta, ha választani kell, biztosan nem ez a kedvenc olimpiája, részben a Covid-helyzet és az ebből fakadó nehézkes, korlátok közé szorított felkészülés miatt.

Mohamed Aida 9 éves korában kezdett el vívni.

Az 1993-as Essenben rendezett világbajnokságon a döntőbe jutott és ott kapott csak ki olasz ellenfelétől.

Az 1976-ban született Mohamed Aida ekkor 17 és fél éves volt. Mindenki úgy beszélt róla, mint a magyar női tőrvívás olyan alakjáról, aki a korábbi nagy elődök nyomába érhet. Háromszor nyert egyéni világbajnokságot a juniorok között - igaz, felnőtt szinten ez nem sikerült neki. De az esseni ezüstérem mellett még öt bronzérme van felnőtt világbajnokságokról. 2007-ben a genti Európa-bajnokságon csapatban aranyérmes lett. Minden eredményét figyelembe véve a magyar női tőrvívás legnagyobb egyénisége volt az elmúlt 28 évben.

Mohamed Aida, aki hét olimpián léphetett pástra Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Mohamed Aida első olimpiai fellépése az 1996-os atlantai játékokon volt. Ott a női tőrcsapattal negyedik, egyéniben pedig a nyolcadik helyen végzett. Legjobb egyéni eredménye az olimpiákról egy negyedik hely 2004-ben, Athénban.

Két évvel ezelőtt, a düsseldorfi Európa-bajnokságon találkoztam vele, akkor - még a koronavírus-járvány kitörése előtt - volt alkalmam vele hosszabban beszélni. Akkor így nyilatkozott:

De aztán mindig összeszedtem magam. Akkor is így volt ez, amikor 2004-ben az athéni olimpián negyedik voltam egyéniben. A szívem négyévente kicsit összetört. Most meg az a cél, hogy ott legyek életem hetedik nyári olimpiáján. Ezért csinálom. Tudomásom szerint nincs olyan magyar sportoló, aki ennyiszer eljutott az ötkarikás játékokra. A szörföző Gádorfalvi Áron volt hatszor. Meg Gerevich Aladár. És én is. Cél a hetedik."

Mohamed Aida hétszeres olimpikon, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó viszi a nemzeti zászlót a magyar csapat élén, a XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén a tokiói Olimpiai Stadionban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A cél tehát - ha csak egyetlen asszó erejéig is - de megvalósult. A tokiói olimpia megnyitó ünnepségén Mohamed Aida volt az egyik zászlóvivő. Ez a döntés fantasztikus gesztus volt a Magyar Olimpiai Bizottság részéről. Talán valaki a MOB-ban olvasta Mohamed egy korábbi nyilatkozatát, amelyben így beszélt:

Mohamed Aida 2021. július 29-től az egyetlen olyan magyar sportoló, aki hét nyári olimpián indulhatott. A magunk részéről ehhez tényleg csak gratulálni tudunk.