Cseh Lászlóra egyszerűen nincsenek szavak

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Cseh László, úszás, 200 méteres vegyes, elődöntő, 2021.07.29.
Tokió, 2021. július 29. Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én. A magyar úszó bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A csütörtöki versenynap programjaiban a magyar küldöttség két zászlóvivője, Cseh László és Mohamed Aida is érdekelt volt. Előbbi 35 évesen is bejutott a 200 méter vegyes döntőjébe, hogy egy olimpiai fináléban fejezze be pályafutását, míg utóbbi 45 évesen a hetedik olimpiáján léphetett pástra, amivel örökre beírta magát az egyetemes magyar sport almanachjába. Milák Kristóf az aranyérme után 100 méter pillangón a második legjobb idővel jutott a középdöntőbe, Hosszú Katinka pedig a 20. helyen végzett 200 méter háton, így a háromszoros olimpiai bajnok úszónő számára befejeződtek az ötkarikás játékok.
Vágólapra másolva!

A magyar idő szerint hajnalban rendezett úszódöntőkön Kapás Boglárka 200 méter pillangón a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört. A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette,

végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így 2:06.53 perces idejével a negyedikként csapott a célba.

Az UTE 28 éves világ- és Európa-bajnoka később Jakabos Zsuzsannával, Veres Laurával és Késely Ajnával a 4x200 méteres gyorsváltóval hetedik lett, míg Németh Nándor a 100 méter gyors döntőjében nyolcadik.

A 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián is bejutott az elődöntőbe 100 méter pillangón.

A friss olimpiai bajnoknál csak a világcsúcstartó amerikai Caeleb Dressel volt gyorsabb csütörtökön, míg Szabó a 14. lett.

A visszavonulás előtt álló úszóikon, az ötödik olimpiáján szereplő Cseh László nyolcadik idővel jutott döntőbe 200 méter vegyesen, míg 200 méter háton Telegdy Ádám negyedik idővel lett finalista.

Kapás Boglárkának sűrű napja volt, előbb 200 méter pillangón, majd a 4x200 méteres gyorsváltó számban is úszott döntőt. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Késely Ajna összesítésben a 13. helyen végzett 800 méter gyorson, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 20. lett 200 méter háton, ahol Burián Katalin bejutott az elődöntőbe nyolcadik idővel.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú számára így véget ért az olimpia, több számban már nem érintett az ötkarikás játékokon.

A medencénél maradva, de sportágat váltva a férfi vízilabdások 23-1-re verték a dél-afrikaiakat, így három csoportmeccs után két győzelem és egy vereség a válogatott mérlege. A medencén kívül, de még mindig a víz vonalán maradva, finndingiben Berecz Zsombor a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a hatodik futamot követően.

Hosszú Katinka nem így szeretné befejezni a pályafutását. Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vizes sportokon kívül a csütörtöki napon többek között még a női kézilabda válogatott révén egy másik csapatsportágban is érintett volt a magyar küldöttség. Elek Gábor tanítványai rossz védekezésüknek köszönhetően sima, 38-31-es vereséget szenvedtek az olimpiai címvédő Orosz csapattól. Ez az újabb vereség azt jelentette, hogy

három mérkőzést követően még pont nélkül áll a nemzeti csapat a saját csoportjában úgy, hogy a remek formában játszó spanyolokkal és svédekkel kell majd összecsapniuk.

A kézilabda pálya mellett a páston is szerepelt egy magyar csapat, a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida összeállítású női tőr kvartett a hetedik lett az Egyiptom elleni győzelmet követően. Mohamed a helyosztón pástra lépett, ezzel magyar rekorderként hetedik olimpiáján szerepelt.

Mohamed Aida (jobb oldalon) beírta magát a történelemkönyvekbe. Forrás: olimpia.hu/

A csütörtöki nap programja magyar szempontból hazai idő szerint délután háromkor zárult, ekkor derült ki, hogy a tornászok női egyéni összetett döntőjében

Kovács Zsófia, aki felemáskorláton és ugrásban jól teljesített, a 14. helyen végzett.

A nemzetközi eredményeket tekintve csütörtökön nyerte első aranyérmét az új amerikai úszófenomén, Caeleb Dressel, aki a 100 méteres gyorsúszáson nem talált legyőzőre, ráadásul új olimpiai rekorddal lett első. Dresselre érdemes lesz figyelni, már csak azért is, mert ő lesz minden valószínűség szerint Milák Kristóf legnagyobb ellenfele majd 100 méter pillangón.

A tornászok között Simone Biles mentális problémái miatt nem indult a női egyéni összetettben a szám egyik legnagyobb esélyeseként, azonban távollétében is amerikai siker született Lee Sinisa révén.