Társoldalunk:

Kapás Boglárka megsiratta elvesztett bronzérmét, Cseh László döntős 200 vegyesen

2021.07.29. 06:00

Csütörtök délelőtt a tokiói olimpián Kapás Boglárka a negyedik helyen végzett a női 200 méteres pillangóúszás döntőjében, míg a 21 éves Németh Nándor a nyolcadik lett a királykategóriás 100 méteres gyorsúszás fináléjában. A Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállítású 4x200 méteres gyorsváltó a hetedik helyen végzett a kínaiak világcsúcsúval végződő döntőjében. A 25 éves Telegdy Ádám kis híján élete legjobbját úszta, ezzel bejutott a 200 méteres hátúszás döntőjébe. A nap szenzációját az olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László szolgáltatta, aki a 200 vegyes középfutama előtt azt mondta, hogy fél nappal kitolódott a karrierjének a vége. Azonban a 35 éves legendának megint nyomnia kell egy újratervezést, mert a nyolcadik legjobb idővel továbbjutott a versenyszám péntek délelőtti döntőjébe, így egy napot még várni kell a visszavonulással.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Csütörtök délelőtt a királykategóriás 100 méteres gyorsúszásban is rendeztek már döntőket a tokiói olimpián, így nem volt meglepetés, hogy csordultig megtelt újságírókkal a Tokyo Aquatics Centre. Szerencsére nem csak nézőként lehettünk jelen, hanem volt is kiért szurkolnunk, ugyanis a 21 éves Németh Nándor is bejutott a fináléba, így 57 év után ismét volt magyar döntős a királykategóriás versenyszámban az olimpián. Németh mellett az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárkáért is szoríthattunk, aki a 200 méteres pillangóúszás döntőjében éremesélyes volt.

Kapás Boglárka a 200 méteres pillangóúszás vb-címvédőjeForrás: MTI/Kovács Tamás

A csütörtöki úszóprogram első magyar résztvevője a 25 éves Telegdy Ádám volt, aki a 14. idővel bejutott az elődöntőbe 200 méteres hátúszásban a tokiói olimpián. A 2019-ben világbajnoki hetedik magyar a második előfutamban 1:57.70 perccel végzett az ötödik helyen. Telegdy a középfutamról azt mondta, hogy érzésre jó volt, de az idő nem. Viszont neki fontosabb volt az érzés, mint az időeredmény. Így talán több ereje marad a középfutamra.

Telegdy Ádám élete egyik legjobbját úsztaForrás: MTI/Kovács Tamás

Telegdy jól kalkulált, mert bár a középfutamban féltávnál még csak az ötödik helyen volt, a harmadik ötvenen 1:26.73-as idővel már a második helyen úszott, és a hajrában sem tört meg a lendülete, így 1:56.19-es idővel a második helyen ért célba, két századdal elmaradva az egyéni csúcsától, a pénteki döntőbe pedig a negyedik legjobb idővel került be. 

Az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hétszeres Európa-bajnok Kapás Boglárka elmondta, hogy a 200 méteres pillangóúszás előfutamában az volt a célja, hogy ne fáradjon el, de mégis legyen az elsők között. A kedvezőtlen délelőtti úszásokról azt mondta, hogy kiskora óta úgy edz, hogy mindig van heti két reggeli alapedzése, így hozzá van szokva, de egy verseny mindig más - pláne egy döntő.

Kapás a középfutamában már többet adott ki magából, 2:06.59-es idővel a második helyen végzett. A 28 éves úszó az egyéni legjobbjától mindössze kilenc századdal elmaradva kvalifikálta magát a döntőbe, ráadásul a mostani teljesítménye jobb volt, mint amivel két éve Kvangdzsuban a világbajnokságot nyerte, így bízhatott az éremszerzésben a döntő előtt.

Kapás Boglárka bevonulásaForrás: MTI/Kovács Tamás

A 3-as pályán rajtoló Kapás Boglárka óriási mosollyal lépett be a Tokyo Aquatics Centre uszodába. A rajtot azonban nem kapta el jól a magyar úszó, 50 méter után a hatodik helyen fordult, az élen a kínai Zhang Yufei állt, akinek 100 méter után már több mint egy testhossz volt az előnye. Itt már Kapás is feljött egy helyet, majd 150 méter után már negyedik volt. A hajrában a magyar még próbált robbantani, de ne nem tudta beérni a harmadik helyen végző amerikai Hali Flickingert, így 2:06.53-as idővel a negyedik helyen végzett. Az ezüstérmes az amerikai Regan Smith lett, a győztes pedig a kínai Zhang Yufei, aki 2:03.56-os idejével megdöntötte a szintén kínai Jiao Liuyang 2:04.06-os olimpiai csúcsát.

Kapás Boglárkának nem jött össze az éremszerzésForrás: MTI/Kovács Tamás

"Kicsit sírtam a döntő után. Nagyon csodálkozom, hogy ezzel az idővel ilyen messze voltam a dobogótól. Nem vigasztal, hogy közel jártam az egyéni csúcsomhoz, mert azt reméltem, be tudok menni 2:06 alá. Az viszont vigasztal, hogy teljesen kiúsztam magam. Bíztam benne, hogy az érem összejön, meglepődtem, hogy nem nekem világít a lámpa. Kiadtam magamból mindent, alig bírtam célba érni. Ez van, negyedik lettem. Minden a tervek szerint alakult, de nagyon elhúzott a mezőny. Az olimpiai bajnoki címet szerző kínai ellenfelemnél nem lepett meg, hogy nem tudom megfogni, hiszen nagyszerű idővel jutott tovább. A két amerikait jó lett volna megelőzni, de sajnos nem sikerült. Ez van, negyedik lettem, nem akarom túlelemezni" – mondta az M4 Sport kamerája előtt Kapás Boglárka, aki 0.88 századdal maradt le a bronzéremről.

Németh Nándor 47:81-es idővel a harmadik helyen végzett a férfi 100 méteres gyorsúszás középdöntőjében. A 21 éves úszó az előfutama után azt mondta, a döntőbe kerüléshez egyéni csúcsot kellene úszni, amit meg is tett, ugyanis ebben a számban a májusi Európa-bajnokságon úszta élete legjobbját, amikor 47:84-es idővel megdöntötte Milák Kristóf országos csúcsát, amivel a negyedik helyen végzett. Németh így a hetedik legjobb idővel jutott be a döntőbe, ráadásul az egyéni csúcson kívül egy elképesztő bravúrt is véghezvitt. A klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es olimpián volt magyar döntős Dobay Gyula személyében, aki akkor hetedik lett.

Németh Nándor remekül szerepelt az olimpiánForrás: MTI/Kovács Tamás

Az 1-es pályán Németh jól rajtolt, de az nem volt kérdés, hogy az amerikai Caeleb Dresselt nem lehet megfogni. A magyar úszó ráadásul 50 méter után már csak a nyolcadik volt. A fordulás után próbált egy nagy hajrát indítani, egy pillanatra még fel is jött a hatodik helyre, de végül az olasz Alessandro Miressi és a román David Popovici is előtte végzett, így Németh 48.10-es idővel a nyolcadik helyet szerezte meg, az aranyérmet pedig Caeleb Dressel nyerte, akinek a riói két aranya után ez volt a harmadik olimpiai bajnoki címe.

A 35 éves Cseh László - aki 200 méter vegyesen Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt - előfutamában 1:57.51 perccel a második helyen ért célba, és végül a tízedik idővel jutott be a csütörtöki középfutamba. Egyéni legjobbja 1:55.18 perc, még a 2009-es római világbajnokságról, idei legjobbja viszont 1:58.04 volt eddig, amivel negyedik lett májusban a budapesti Európa-bajnokságon.

A magyar úszólegenda a csütörtöki programban sorra kerülő elődöntőről azt mondta: Fél nappal kitolódott a karrierem vége. A délelőtti úszás pedig egyáltalán nem zavarja, mert amúgy is korán szokott kelni, és ilyen idős korban az embernek már amúgy sem kell annyi alvás.

Cseh László továbbra sem vonulhat visszaForrás: MTI/Kovács Tamás

A 2-es pályára kerülő Cseh remekül rajtolt, és 50 méter után világcsúcs részidővel vezetett. A hátúszásban továbbra is tartotta az előnyét, így száz méter után továbbra is élen volt. Jött a mellúszás, ott azonban a 35 éves legenda visszaszorult a harmadik helyre, a gyorsúszásos hajrában végül a negyedik helyen ért célba 1:57.64-es idővel, így benne volt a pakliban, hogy mégsem ez volt pályafutása utolsó úszása.

Ennek kiderülésére egészen öt percet kellett várni. A követező középfutam úgy alakult, hogy Cseh László ideje a nyolcadik legjobb lett, ami azt jelenti, hogy a magyar úszás legendás alakja továbbra sem vonul vissza, hanem péntek hajnalban 4 óra 16 perckor még utoljára elrajtol – stílusosan, egy döntőben.

Cseh László legenda minden uszodábanForrás: AFP/Francois Xavier Marit

„Nagyon örülök, hogy döntőbe kerültem. Na meg annak is, hogy a versenytársaim ennyire elismernek. Annyira nem értékeltem magamat, mint ahogy mások értékelnek. De dolgozom rajta. Nem olyan már az idő, mint tíz évvel ezelőtt, de próbálkozom. Óriási fegyvertény volt bekerülni a döntőbe. A fináléba nem tudom, mi fog történni, de próbálom a lehető legjobbat nyújtani. Teljesen mindegy, hányadik helyen végzek, már most is jól éreztem magam" – árulta el Cseh László.

A Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna összeállítású 4x200 méteres gyorsváltó 7:56.16 perces eredménnyel futamában negyedik lett, összesítésben pedig a nyolcadik idővel jutott a fináléba. A futam után a lányok hangsúlyozták, hogy az elsődleges céljuk a döntőbe jutás volt.

Jakabos Zsuzsanna (b), Késely Ajna (b2), Veres Laura (j) és Kapás Boglárka (sapkában) a női 4x200 méteres gyorsúszás döntője utánForrás: MTI/Kovács Tamás

A csütörtöki utolsó magyar érdekeltségű döntőben annyi változás történt a magyar csapatban, hogy Verrasztó Evelyn helyére bekerült Kapás Boglárka, aki egy órával korábban még döntőzött 200 pillangón. Jakabos kezdett, aki 100 méter után a nyolcadik helyen fordult, és 200 után is az utolsó helyen adta át a helyét Veres Laurának. A 16 éves úszó az első száz méteren javított egy helyet, azonban a második száz méter után visszacsúszott az utolsó helyre. Ezt követően jött Késely Ajna, aki 100 méter után megelőzte a francia Lucile Tessariolt, és a hetedik helyen adta át a váltót Kapás Boglárkának. Az olimpia bronzérmes a nagy lemaradásban tartotta a hetedik pozíciót, előzni már nem tudott, így a magyar csapat a hetedik helyen végzett. A versenyszámot végül a kínai gyorsváltó nyerte 7:40.33-as új világcsúccsal.