Társoldalunk:

Két magyar atléta is bemutatkozhatott a tokiói olimpián

2021.07.30. 06:30

Két magyar atlétának, Bartha-Kéri Biankának és Koroknai Máténak is szurkolhattunk a tokiói nyári olimpiai játékok atlétikaversenyeinek első délelőtti programjában.

Bartha-Kéri Bianka volt az első magyar atléta, aki bemutatkozhatott a XXXII. nyári játékokon, méghozzá 800 méteren. Az SVSE 27 éves sportolója a harmadik futamban kapott helyet, az ellenfelei között volt a világ idei legjobb eredményével bíró amerikai, Athing Mu is, aki magabiztosan a legjobb is tudott lenni.

Bartha-Kéri Bianka élete első olimpiáján futhatott péntek hajnalbanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar versenyző az első körben a negyedik helyen haladt, majd a 2-es pályára szorult, ennek ellenére az utolsó körben, a hátsó egyenesben is jól tartotta magát, amikor az etióp és az amerikai ritmust váltott. Bianka végül 2:02.82-es idővel az ír Louise Shanahant meg tudta előzni, és a hatodik lett. Összesítésben a 33. pozícióban zárta élete első olimpiáját.

"Nagyon örülök, hogy itt lehettem, ez az első olimpiám és hatalmas élmény" - nyilatkozott az MTI-nek Tóthné Stupián Anikó tanítványa.Jó formában éreztem magam, ezért az idővel nem vagyok maradéktalanul elégedett, de a versenyt viszonylag jól megoldottam.
Hozzátette, a lökdösődésnél kissé kiesett a ritmusból, és ehhez képest úgy érzi, jól végigvitte a versenyt, de szerinte nem volt akkora jelentősége.

Koroknai Máté alig egy tizeddel maradt el egyéni csúcsától 400 gátonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szintén olimpiai újonc Koroknai Máté 400 gáton az első előfutamban mutathatta meg magát, és Bartha-Kérihez hasonlóan ő is meg tudott előzni egy ellenfelet. A 28 éves versenyző egyéni csúcsától alig egy tizedmásodperccel elmaradva, 49.80-nal ért célba, ami futamában a hatodik, összesítésben a 26. helyet jelentette számára.

A leggyorsabb időt Abderrahman Samba futotta, aki pont Koroknai futamát nyerte meg 48.38-cal. A két legnagyobb sztár, Karsten Warholm és Rai Benjamin sem adott ki magából többet, mint amennyire szüksége volt a biztos továbbjutáshoz.

A férfi magasugrás selejtezőjében 13-an is 2.28 métert ugrottak, így a szokásosnál eggyel több résztvevője lesz a vasárnapi döntőnek. Az esélyesek közül mindenki, így Mutaz Essa Barshim, Maksim Nedasekau, Ilya Ivanyuk, Mikhail Akimenko és Gianmarco Tamberi is sikerrel kvalifikált a fináléba.

Megkezdődtek a tokiói olimpia atlétikaversenyeiForrás: MTI/AP/Matthias Schrader

A férfi diszkoszvetés selejtezőjében a világbajnok Daniel Stahl már elsőre megdobta a döntőbe jutáshoz szükséges 66 métert. Ez egyedül neki sikerült, 66.12 méterrel zárta a kvalifikációt.

A női 100 méter első körében olyan kis nemzetek atlétái is megmutathatták magukat, mint amilyen Sierra Leone, Comore-szigetek, Málta, Egyenlítői-Guinea vagy Tuvalu. A második körben, az előfutamokban pedig már a legnagyobb sztárokat is láthattuk, közülük Marie-Josée Ta Lou 10.78-as új Afrika-csúcsot futott. Shelly-Ann Fraser-Pryce 10.84-et „kocogott", ami két századdal lassabb, mint Elaine Thompson Herah. A harmadik jamaicai esélyes, Shericka Jackson és a nigériai Blessing Okagbare is könnyedén vette az első akadályt.

Férfi 3000 akadályon a selejtező leggyorsabb idejét Lamecha Girma futotta, az etióp 8:09.83-as idővel jutott be a szám hétfői fináléjába.