Társoldalunk:

Márton Anita gyermeke születése után fél évvel alig egy méterrel maradt le az olimpiai döntőről

2021.07.30. 14:12

A magyar atlétika egyetlen világbajnoka, Márton Anita 17.59 métert dobott a női súlylökés selejtezőjében, amivel a 21. lett a tokiói nyári ötkarikás játékokon.

Márton Anita gyermeke januári születése után is vállalta a tokiói felkészülést, és a magyar versenyző szépen helyt állt súlylökésben. Az első sorozatban 17.42 métert dobott, amivel a 10. pozícióban állt. A második sorozatban 17.59 méterre javított, azonban mivel többen is túldobták őt, ezért visszacsúszott a 15. helyre.

Márton Anita a 21. helyen zárta a női súlylökés selejtezőjétForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utolsó kísérlete sajnos érvénytelen volt, így biztossá vált, hogy nem jut tovább – végül a 21. helyen zárta a kvalifikációt. 

Jó volt újra ilyen közegben versenyezni. Szerettem volna 18 métert lökni, végül is nem sok hiányzott, de igazából egyik dobásba sem találtam bele. Nagyon erős volt a mezőny, előzőleg úgy saccoltam, hogy 18 méterrel döntőbe lehet jutni, hát tévedtem 60 centit, a riói olimpiához viszonyítva pedig 80 centivel több kellett a fináléhoz  - nyilatkozott Márton Anita az MTI-nek.

Hozzátette, úgy érzi, maximálisan megtette, amit tudott, nagy nevek estek ki, és sikerült olyanokat megelőznie, akik idén jobb eredménnyel rendelkeznek nála. 

"Nem vagyok elégedetlen, ez jó alap a folytatáshoz. Egyfajta új kihívás, hogy szülés után visszatérve ebből mit lehet kihozni.  Idén még van két versenyem, aztán novemberben elkezdjük az alapozást a jövő évre, mert lesz bőven nagy nemzetközi verseny" - mondta.

Az, hogy gyermeke, Luca születése után is ilyen hamar ekkorát tudott fejlődni, mindenképpen biztató a 2023-as budapesti világbajnokságig tervező klasszisunk közeljövője szempontjából is. A 18.80 méteres, biztos döntőbe jutást érő szintet három kínai, Gong Lijiao, Song Jiayuan és Yang Gao mellett Raven Saunders, Fanny Roos és Auriol Dongmo is megdobta.

Sifan Hassan magabiztosan nyerte az 5000 méter első előfutamátForrás: AFP/Jewel Samad

Az ötkarikás játékok előtt a női 5000 métert három világsztár csatájának harangozták be, Sifan Hassan, Hellen Obiri és Gudaf Tsegay ennek megfelelően egyaránt könnyedén biztosította a helyét a hétfői fináléba. Az első futamban Hassan az utolsó körben hajrázott le mindenki mást és nyert 14:47.89-cel, a másodikban pedig Tsegay és Obiri egy ezen a szinten lassúnak mondható iramot diktálva végül 14:55-öt futva zártak az első két helyen.

Yulimar Rojas 15.43 méterrel a télen a fedett pályás világcsúcsot már megdöntötte női hármasugrásban. A venezuelai atléta Tokióba azzal a céllal érkezett, hogy az aranyérem megnyerése mellett a szabadtéri világrekordot is megjavítsa. Ennek megfelelően 14.77 méterrel a pénteki napon is övé volt a legnagyobb ugrás, két nap múlva pedig a döntőben megkísérelheti megdönteni a 15.50 méteres világrekordot, amit Inessa Kravets tart, immáron 26 éve.

A tokiói programban mutatkozik be az olimpiákon a 4x400 méteres vegyes váltó, aminek selejtezőjében az amerikai váltót kizárták. Nem úgy a lengyeleket, akik Dariusz Kowaluk, Iga Baumgart-Witan, Malgorzata Holub-Kowalik, Katejan Duszynski összetételben a legjobb idővel (3:10.44) harcolták ki a legjobb nyolcba kerülést.

Selemon Barega lehajrázta az ugandaiakat 10 000 méterenForrás: AFP/Jewel Samad

A XXXII. nyári olimpiai játékok atlétikaversenyek első döntője a férfiak 10 000 méteres száma volt. A címvédő Mo Farah távollétében az ugandai Joshua Cheptegei volt a legnagyobb favorit, akinek elsősorban honfitársát, Jacob Kiplimót kellett megelőznie a sikerhez. A két ugandai kihívója két etióp, Selemon Barega és Yomif Kejelcha voltak.

Barega és egy másik kenyai, Rhonex Kipruto két kilométert követően megpróbált elszökni a többiektől, amire 3200 métert követően Kiplimo reagált először, és már féltáv előtt felhozta a többieket rájuk. A harmadik ugandai, Stephen Kissa 14:08-ra futotta az első öt kilométert, amit szinte az egész mezőny tartani tudott - ő körülbelül 6400 méternél szállt ki a versenyből.

A nagy melegben és magas páratartalomban futott verseny a hajrában dőlt el, ami már inkább az etiópoknak kedvezett. Cheptegeit 600 méterrel a vége előtt egy kicsit be is zárták, ami szintén jól jött nekik. Kejelcha elfogyott, viszont Barega 200 méterrel a vége előtt indított, amit az ugandaiak már nem tudtak átvenni, így az etióp megnyerte az olimpiát. Mellette Cheptegei és Kiplimo állhattak még fel a dobogóra.

A szombati nap hajnali programjában Kozák Lucának szurkolhatunk, aki 100 méteres gátfutásban - magyar idő szerint - 4:09-kor áll rajthoz.