Társoldalunk:

Cseh László búcsúja, Milák olimpiai rekordja, Djokovic fekete napja

2021.07.30. 16:26

Cseh László személyében az egyik legnagyobb magyar sportolótól búcsúztunk a tokiói olimpia hetedik napján. A legendás magyar úszóklasszis az ötödik olimpiáján szerepelt, és a tizedik egyéni döntőjét úszta az ötkarikás játékokon. A férfi 200 méter vegyes döntőjében a magyar úszó mindent kiadott magából, és a hetedik helyen ért célba. Cseh Lászlónak a győztes kínai Vang Sun is főhajtással gratulált az utolsó versenye után. Milák Kristóf a második legjobb idővel bejutott a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjébe. A magyar női vízilabda-válogatott az utolsó negyedben zárta le a japánok elleni meccset, és nyert végül 17-13-ra. A világelső teniszező, Novak Djokovic mellett Teddy Riner cselgáncsozó okozta a pénteki nap legnagyobb meglepetését az ötkarikás játékokon, előbbi mindkét elődöntőjét elveszítette, utóbbi pedig csak bronzérmes lett a férfi cselgáncsozók +100 kilós kategóriájában.

Az olimpia hetedik napján elsőként a magyar úszóink kerültek reflektorfénybe. Péntek hajnalban Telegdy Ádám ötödik lett 200 méteres hátúszásban. A Kőbánya SC versenyzője egy napja mindössze két századdal maradt el 1:56.17 perces egyéni legjobbjától, ezúttal viszont ugyanennyivel javította meg, és az 1:56.15-ös idejével nem sokkal maradt el a negyedik helytől. A dobogóra azonban nem volt esélye, mert a győztes orosz Jevgenyij Rilov, valamint a címvédőként indult amerikai Ryan Murphy, illetve a brit Luke Greenbank kiemelkedett a mezőnyből.

Az ötödik helyezett Telegdy Ádám a célban a 200 méteres hátúszás döntőjébenForrás: MTI/Kovács Tamás


Egy olimpián csak a helyezés számít, nem az idő. Én már azzal teljesítettem a célomat, hogy fináléba kerültem, így a mai egy igazi örömúszás volt. Nagyon elégedett vagyok az ötödik hellyel  - mondta a világbajnoki hetedik helyezett úszó. A hajnali órákban  Milák Kristóf könnyedén, a második legjobb idővel jutott a pénteki elődöntőből a szombati fináléba 100 méter pillangón a tokiói olimpián, míg a szám másik magyar indulója, Szabó Szebasztián 14. lett. A 200 méter olimpiai bajnokánál a 100 méter gyors aranyérmese és ebben a számban nagy esélyesnek kikiáltott Caeleb Dressel bizonyult gyorsabbnak. A BHSE 21 éves úszója 50.31 másodperces olimpia rekorddal megnyerte az első futamot, a másodikban azonban jelentősen faragott az új csúcson a 49.71-gyel célba csapó Dressel.

Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében remekül úszottForrás: MTI/Kovács Tamás

Utóbbi futamban Szabó hetedikként végzett 51.89-cel. Jó volt, pedig amikor lejöttem az uszodába, fáradtnak éreztem magam. Most 23.74 másodperccel kezdtem az első ötvenet, ami lassú, a döntőben legalább 23.2 kellene. Ha ez megvan, akkor lesz esélyem, mert senki nem tud olyan második ötvenet, mint én - mondta el Milák, aki Dressel úszását nem akarta értékelni. "Egyáltalán nem vagyok elégedett. Erre a számra készültünk, ezért döntőt akartam úszni, de nem jött össze. Egyedül a váltóban sikerült jól a 100 gyors. A következő olimpiára csak három évet kell várni, az gyorsan eltelik, szóval folytatjuk a munkát" - értékelt Szabó.

A másik pénteki döntős magyar, a profi sporttól ezzel az úszásával visszavonuló Cseh László 200 méter vegyesen a hetedik idővel csapott célba. A 35 éves magyar versenyző - aki ebben a számban 2008-ban Pekingben ezüst-, 2012-ben Londonban bronzérmes volt - ugyanazt a taktikát választotta, mint az elődöntőben, azaz erősen kezdett pillangón és háton, így féltávnál második volt, de mellen visszaesett a hetedik helyre, mivel a lábtempóját egy kisebb sérülés hátráltatta.

A későbbi hetedik Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében tempózikForrás: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó 50 méteren mindent kiadott magából, maga mögött tartotta új-zélandi riválisát, és végül 1:57.68 perccel csapott a célba. Az ébredés után elérzékenyültem, jó értelemben megérintett, hogy utoljára ugrom medencébe. Jól éreztem magam, de azt sajnálom, hogy nem lett jobb az időm. Annak azért örülök, hogy javítottam egy helyet, elvégre nyolcadikként jutottam be - értékelte az úszását a legendás magyar sportoló, akinek még a győztes kínai Vang Sun is főhajtással gratulált az utolsó versenye után. Azt viszem haza magammal Tokióból, hogy nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Otthon a tévé előtt biztosan mérgelődnék, hogy ilyen időt én is tudtam volna úszni, és ez végigkísérte volna az életemet. Így viszont itt le tudtam zárni a pályafutásomat - mondta el Cseh László. A kétszeres világbajnok úszó a karrierjére visszagondolva kifejtette, A4-es lapnyi listát tudna írni arról, mit csinálna másképpen.

Cseh László mindent kiadott magábólForrás: MTI/Kovács Tamás

Példaként említette, hogy nem tudatosította magában, mennyi sikert ért el. Azt sulykolták belém, hogy ha jó vagyok, az természetes, ha rossz, akkor az az én hibám  - ismertette az "örök elégedetlen" Cseh László a probléma okait. Az elmúlt években sokat dolgoztunk ezen. És bár most is elégedetlen vagyok az időmmel, tudok közben mosolyogni  - mondta el a magyar úszóklasszis. A BVSC versenyzője arról is beszélt, hogy nagyszerűen érzi magát a japán fővárosban, de a lelátón szurkolva jobban izgul, mint saját futamai előtt. Konkrét élményként felelevenítette, meghatódott azon, hogy Verrasztó Dávid két sikertelen olimpiai szereplés után negyedik lett. Egy darabig biztosan nem látnak majd a medence partján. Persze a versenyeket követni fogom, de most már azon kell gondolkodnom, hogy szeptemberben ne keljek fel hajnali ötkor  - válaszolta a jövőjét firtató kérdésre Cseh, aki elárulta, elhunyt édesapja, akivel mai napig sokat álmodik, biztosan azt tanácsolta volna, hogy korábban vonuljon vissza. A levezetést azonban most is meg kell csinálni, különben napokig szenvednék, de utána a regenerációról már nem kell gondolkodnom  - zárta szavait a legendás sportoló, aki ötödik olimpiáján szerepelt, és tizedik egyéni döntőjét úszta az ötkarikás játékokon.

Cseh László örült, hogy így tudta lezárni a pályafutásátForrás: MTI/Kovács Tamás

Cseh László kiemelkedő pályafutását többek között két világbajnoki cím és hat ötkarikás érem fémjelzi.

Burián Katalin lemaradt a döntőről 200 méteres hátúszásban. A BVSC versenyzője sokáig jól tartotta magát, a hajrára azonban elfáradt és ötödikként csapott a célba a második elődöntős futamban. A 2:07.43 perces egyéni legjobbjától jelentősen elmaradt, 2:09.65-tel csapott a célba, és összesítésben tizedik lett. A pénteki úszó előfutamokban egyik magyar sem járt sikerrel: Lobanovszkij Maxim a 26. helyen végzett 50 méter gyorson, Gyurta Gergely 15., Kalmár Ákos pedig 22. lett 1500 méter gyorson,  míg a Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert, Holoda Péter összeállítású 4x100 méteres vegyesváltó a 13. helyen zárt. A 4x100 méteres férfi vegyesváltó a 13. helyen zárt. Mindenki jól úszott, mindenkire büszke vagyok. Azt próbáltam tanítani a fiúknak, hogy csak magukkal foglalkozzanak, egyetlen pályára koncentráljanak, a sajátjukra. Első olimpiájuk, még tanulniuk kell  - mondta "csapatkapitányként" Bohus.

Pénteken elkezdődtek az atlétikaversenyek is Tokióban, ahol az öt évvel ezelőtt Rióban bronzérmes súlylökő, Márton Anita alig fél évvel gyermeke születése után 17,59 méterrel 21. lett, így lemaradt a döntőről. Márton Anita a kvalifikációban 17,42 méterrel kezdett, majd másodikra 17,59-re javított. Harmadik kísérlete érvénytelen volt.

Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében éppen dobni készülForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezzel a 21. helyen végzett, a döntőhöz legalább 18,57 méteres eredmény kellett volna. Jó volt újra ilyen közegben versenyezni. Szerettem volna 18 métert lökni, végül is nem sok hiányzott, de igazából egyik dobásba sem találtam bele. Nagyon erős volt a mezőny, előzőleg úgy saccoltam, hogy 18 méterrel döntőbe lehet jutni, hát tévedtem 60 centit, a riói olimpiához viszonyítva pedig 80 centivel több kellett a fináléhoz  - nyilatkozott Márton Anita. Hozzátette, úgy érzi, maximálisan megtette, amit tudott, nagy nevek estek ki, és sikerült olyanokat megelőznie, akik idén jobb eredménnyel rendelkeznek nála. Nem vagyok elégedetlen, ez jó alap a folytatáshoz. Egyfajta új kihívás, hogy szülés után visszatérve ebből mit lehet kihozni. Idén még van két versenyem, aztán novemberben elkezdjük az alapozást a jövő évre, mert lesz bőven nagy nemzetközi verseny  - mondta.

Női 800 méteren Bartha-Kéri Bianka a 33., férfi 400 gáton Koroknai Máté a 26. helyen végzett. A szombat délelőtti programban a 19 fős magyar csapatból Kozák Luca lesz érdekelt a 100 méteres gátfutásban. Az evezősöknél Pétervári-Molnár Bendegúz férfi egypárban a B döntőben negyedik, összességében a tizedik helyen zárt. Két magyar versenyző számára véget értek a vitorlázóversenyek: férfi Laser Standardban Vadnai Benjámin a 18., női Laser Radialban Érdi Mária a 13. lett. A női sportpisztolyosok között Major Veronika 35. lett, míg a női vízilabdázók küzdelmes mérkőzésen 17-13-ra legyőzték Japánt, így biztosították negyeddöntős szereplésüket, és egy lépésre kerültek a csoportgyőzelemtől.

A magyar női vízilabda-válogatott a harmadik csoportmeccsén a vártnál nehezebben ugyan, de nyert a házigazda japánok ellen a tokiói olimpia női vízilabdatornáján, s ezzel biztosította a helyét a negyeddöntőben. A pénteki találkozón 30 gól esett. Örülhetünk a győzelemnek, kis szódával elment  - nyilatkozta Bíró Attila szövetségi kapitány a meccs után. 
Voltak periódusok, amikor nehézségeink adódtak, néhány játékvezetői ítélet pedig nem könnyítette meg a helyzetünket, de ehhez hozzá vagyunk szokva  - mondta el Bíró Attila.

Bíró Attila szövetségi kapitány nem volt teljesen elégedettForrás: MTI/Illyés Tibor

A szakvezető hozzátette, az utolsó másfél negyedben "megmutatkozott egy-két játékosunk karaktere", és a csapat keményebben beleállt a mérkőzésbe. A következő, kínaiak elleni találkozóról Bíró azt mondta, azon nagyjából hasonló teljesítményt kell nyújtania az együttesnek, mint az Egyesült Államokkal szemben egygólos különbséggel megnyert meccsen. "Nagyon nehéz lesz, mert a kínaiak egy fizikális, erővízilabdát játszanak" - fogalmazott a kapitány.

A hatgólos Parkes úgy értékelt, csapattársai nagyszerű labdákat adtak neki és jól olvasták a mozgását. A következő mérkőzéseken védekezésben többet kell nyújtanunk, de mindannyian tudjuk, hogy képesek vagyunk ennél sokkal jobban játszani. Remélem, hogy ezzel a maival a torna számunkra legrosszabb meccsén túl is vagyunk  - nyilatkozta. A félidőben csereként a kapuba álló Gangl Edina elárulta, előzetesen már megbeszélték, hogy Magyarival "felesben" fognak védeni, de az csak közvetlenül az összecsapás előtt dőlt el, hogy nem ő kezd.

Parkes Rebecca gólt lő a japánok ellenForrás: MTI/Illyés Tibor


Lehetséges, hogy egy picit át tudtam segíteni a lányokat a holtponton. Miután beálltam, próbáltam hangosan irányítani őket, mert úgy éreztem, hogy addig nem működött megfelelően a kommunikáció  - mondta Gangl. Bíró Attila Európa-bajnoki bronzérmes, világliga-második együttese három forduló után két győzelemmel és egy döntetlennel áll, a következő mérkőzését pedig Kínával vívja, vasárnap.

Az olimpia hetedik napja nagyon mozgalmas volt, mivel történelmi sikerek és nagy meglepetések is születtek. Többek között szétlövéssel zárult a tokiói olimpia történelmi triplázást hozó női egyéni íjászversenye. A pénteki fináléban a húszéves dél-koreai An Szan és a 28 esztendős orosz Jelena Oszipova találkozott. 

A dél-koreai An Szan célra tartForrás: MTI/EPA/YNA/Yonhap

A dél-koreai győztes An Szan tökéletes versenyt zárt Tokióban: egy hete olimpiai rekordot jelentő 680 FITA-körrel nyerte a rangsorolót az ötkarikás játékok nyitónapján, ezt követően előbb vegyescsapatban, majd női csapatban is aranyérmet ünnepelhetett. Az egyéniben aratott sikerrel történelmi triplát hajtott végre: korábban még egy íjász sem tudott három aranyéremmel zárni egy olimpián,  igaz, erre eddig nem is volt lehetőség, mivel a vegyescsapatok versenyét először a japán fővárosban rendezték meg.

A tenisztornán is történt egy szenzáció, mivel a német Alexander Zverev némi meglepetésre legyőzte a világelső Novak Djokovicot a tokiói olimpiai férfi tenisztornájának pénteki elődöntőjében. A 24 éves játékos - aki tavaly döntőt játszott az amerikai nyílt bajnokságon - az első szettet simán elveszítette az idei három Grand Slam-tornán diadalmaskodó szerb ellen, aki a második felvonásban 3:2-nél brékelőnybe került.

A német Alexander Zverev és a szerb Novak Djokovic gratulál egymásnakForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Zverev ezt követően sorozatban nyolc játék megnyerésével alapozta meg 125 perces sikerét. Zverev ellenfele az orosz Karen Hacsanov lesz a vasárnapi fináléban. Novak Djokovic nem sokkal később a férfi egyes után vegyes párosban is elveszítette az elődöntőt a tokiói olimpia teniszversenyében. Az egyesben világranglista-vezető szerb játékos Nina Stojanovic oldalán két szoros szettben, 1 óra 46 perces mérkőzésen kapott ki az orosz Jelena Vesznyina, Aszlan Karacev duótól.

Nagy meglepetésre a negyeddöntőben kikapott, így eldőlt, hogy nem szerezheti meg a tokiói olimpián a harmadik ötkarikás aranyérmét a cselgáncsversenyek legnagyobb sztárja, a +100 kilogrammban szereplő francia Teddy Riner.

Teddy Riner sem hiszi el, ami vele történt TokióbanForrás: KMSP via AFP/KMSP/Millereau Philippe

A tízszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok francia sztár - aki 2010 és 2020 között sorozatban 154 mérkőzést nyert meg - mindössze a második cselgáncsozó lehetett volna, aki három olimpián győz.  Az eddigi egyetlen triplázó a japán Nomura Tadahiro. A bronzérmet Teddy Riner mellett az orosz Tamerlan Basajev szerezte meg.

Asztaliteniszben is egyedülálló rekord dőlt meg, mivel az olimpiák történetében férfi egyesben még soha senki nem védte meg a címét. Egészen eddig, mivel a négyszeres ötkarikás aranyérmes, 32 éves kínai Ma Long nyerte a férfi asztaliteniszezők versenyét, és ezzel megvédte öt éve, Rióban megszerzett bajnoki címét.  Ma Long a fináléban honfitársát, Fan Csen-tungot győzte le hat játszmában.