A legjobb tízben zárt a magyar evezős a tokiói olimpián

PÉTERVÁRI-MOLNÁR Bendegúz
Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutamában a tokiói Sea Forest Evezős Pályán
Vágólapra másolva!
Pétervári-Molnár Bendegúz a tizedik helyen végzett az egypárevezősök között a tokiói olimpián, miután a pénteki B döntőt a negyedik helyen zárta.
Vágólapra másolva!

A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője - aki öt éve, Rióban 14. lett - 6:50.45 perces idővel ért célba a Sea Forest Evezős pályán.

Pétervári-Molnár jó tempóban kezdte a B döntőt, 500 méter után harmadik volt, azonban riválisai a folytatásban rákapcsoltak, így a magyar 1000 méternél már csak az ötödik helyen lapátolt. A versenytáv második felében Pétervári-Molnár megtartotta a pozícióját, sőt, a hajrában még váltani tudott, és végül negyedikként zárt.

Pétervári-Molnár Bendegúz a 10. helyen zárt az egypárevezősök versenyében Forrás: MTI/Kovács Tamás

A B döntőt a világ- és Európa-bajnok német Oliver Ziedler nyerte.

Evezésben a közelmúltat tekintve ez az egyik legjobb eredmény, a 2012-es, londoni olimpián a Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár a 11. helyen végzett, míg Simon Béla Széll Domonkossal 13. lett kormányos nélküli kettesben. Simon 2016-ban már Juhász Adriánnal alkotott egy hajót, amely Rióban a 9. helyen zárt. Az öt évvel ezelőtti olimpián indult Pétervári-Molnár is, aki egypárban a 14. lett.

Érmet legutóbb 1968-ban nyertek a magyarok evezésben, Mexikóvárosban a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal összeállítású kormányos nélküli négyes másodikként végzett. Azt megelőzően, 1948-ban Londonban a Szendey Antal, Zsitnik Béla és Zimonyi Róbert kormányos alkotta kormányos kettes harmadikként végzett.

Evezés, férfi egypár, B döntő:
1. Oliver Ziedler (Németország) 6:44.44 perc
2. Gennarro Alberto di Mauro (Olaszország) 6:47.38
3. Trevor Jones (Kanada) 6:48.51
4. Pétervári-Molnár Bendegúz 6:50.45