Társoldalunk:

Két esélyes is búcsúzott a női labdarúgótornán

2021.07.30. 15:58

A végső győzelemre is esélyesnek tartott csapatok közül Brazília és Nagy-Britannia is kiesett a női futballtorna negyeddöntőjében, míg Svédország a házigazda Japánt legyőzve jutott a legjobb négy közé. Ez volt az egyetlen meccs, ami a rendes játékidőben eldőlt.

Továbbra is várhat első női foci aranyérmére Brazília, amelyik ezúttal Kanadával szemben maradt alul a negyeddöntőben gól nélküli 120 perc után 4-3-ra elveszítve a tizenegyes párbajt. A két csapat az előző olimpia bronzmérkőzésén is találkozott, akkor a rendes játékidőben nyertek 2-1-re az észak-amerikaiak.

Ugyancsak kiesett a csoportkörben remeklő Nagy-Britannia, amelyik az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén elvérzett Ausztráliával szemben. A 2-2-re végződő 90 percet követő hosszabbításban az ausztrálok a 103. és a 106. percben is lőttek egy gólt Samantha Kerr és Mary Boio Fowler révén, amire csak eggyel tudott válaszolni a mesterhármast szerző Ellen White, aki így hat góllal zárja az olimpiát.

Érdekesség, hogy ausztrál részről a kétgólos Kerr és az első találatot jegyző Alanna Kennedy is Angliában, a női Premier League-ben (WPL) játszik, előbbi a Chelsea-ben, utóbbi a Tottenhamben.

Samantha Kerr (középen) két gólja elődöntőt ért az ausztráloknakForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Motoki Nakashiima

Az eddigi öt tornából háromszor győztes Egyesült Államok korán hátrányba került Hollandiával szemben, de még az első félidőben fordítani tudott. A szünte után azonban a hollandok is egyeníltettek az így már 9 gólnál járó Vivianne Miedema révén, majd a 81. percben a győzelmet is megszerezhették volna, azonban Lieke Martens kihagyta a megítélt büntetőt. A hosszabbítás nem hozott gólt, a tizenegyespárbajban pedig az amerikaiak kapusa, Alyssan Naeher két lövést is hárított, csapattársai pedig nem hibáztak, így az első számú esélyes bejutott a legjobb négy közé, ahol Kanada lesz az ellenfele.

Megan Rapinoe (15) magabiztosan lőtte be az utolsó tizenegyestForrás: AFP/Shinji Akagi

Az egyetlen mérkőzés, ami 90 perc alatt eldőlt, a Svédország-Japán találkozó volt, ezt a Rióban ezüstérmes skandinávok magabiztosan nyerték meg 3-1-re, így az elődöntőben ők találkozhatnak a néhány hete az amerikaiak két és fél éves veretlenségét elvevő ausztrálokkal. 

Eredmények, női labdarúgó torna, negyeddöntők:
Kanada - Brazília 0-0, tizenegyesekkel 4-3
Ausztrália - Nagy-Britannai 4-3 (1-0, 2-2) - hosszabbítás után
Svédország - Japán 3-1 (1-1)
Egyesült Államok - Hollandia 2-2 (2-1), tizenegyesekkel 4-2