Két esélyes is búcsúzott a női labdarúgótornán

Tokyo Olympics / Women's Football Great Britain vs Australia Summer Paralympic Games 2020 Tokyo Olympic Games Sports Disability sportsTokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising
Australian forward KERR Sam (2nd from L, 2) reacts after scoring during the second half of the quarterfinal match against Great Britain at Kashima Stadium in Ibaraki Prefecture on July 30, 2021. Australia defeated Great Britain 4-3. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Motoki Nakashiima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A végső győzelemre is esélyesnek tartott csapatok közül Brazília és Nagy-Britannia is kiesett a női futballtorna negyeddöntőjében, míg Svédország a házigazda Japánt legyőzve jutott a legjobb négy közé. Ez volt az egyetlen meccs, ami a rendes játékidőben eldőlt.
Vágólapra másolva!

Továbbra is várhat első női foci aranyérmére Brazília, amelyik ezúttal Kanadával szemben maradt alul a negyeddöntőben gól nélküli 120 perc után 4-3-ra elveszítve a tizenegyes párbajt. A két csapat az előző olimpia bronzmérkőzésén is találkozott, akkor a rendes játékidőben nyertek 2-1-re az észak-amerikaiak.

Ugyancsak kiesett a csoportkörben remeklő Nagy-Britannia, amelyik az egyenes kieséses szakasz első mérkőzésén elvérzett Ausztráliával szemben. A 2-2-re végződő 90 percet követő hosszabbításban az ausztrálok a 103. és a 106. percben is lőttek egy gólt Samantha Kerr és Mary Boio Fowler révén, amire csak eggyel tudott válaszolni a mesterhármast szerző Ellen White, aki így hat góllal zárja az olimpiát.

Érdekesség, hogy ausztrál részről a kétgólos Kerr és az első találatot jegyző Alanna Kennedy is Angliában, a női Premier League-ben (WPL) játszik, előbbi a Chelsea-ben, utóbbi a Tottenhamben.

Samantha Kerr (középen) két gólja elődöntőt ért az ausztráloknak Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Motoki Nakashiima

Az eddigi öt tornából háromszor győztes Egyesült Államok korán hátrányba került Hollandiával szemben, de még az első félidőben fordítani tudott. A szünte után azonban a hollandok is egyeníltettek az így már 9 gólnál járó Vivianne Miedema révén,

majd a 81. percben a győzelmet is megszerezhették volna, azonban Lieke Martens kihagyta a megítélt büntetőt.

A hosszabbítás nem hozott gólt, a tizenegyespárbajban pedig az amerikaiak kapusa, Alyssan Naeher két lövést is hárított, csapattársai pedig nem hibáztak, így az első számú esélyes bejutott a legjobb négy közé, ahol Kanada lesz az ellenfele.

Megan Rapinoe (15) magabiztosan lőtte be az utolsó tizenegyest Forrás: AFP/Shinji Akagi

Az egyetlen mérkőzés, ami 90 perc alatt eldőlt, a Svédország-Japán találkozó volt, ezt a Rióban ezüstérmes skandinávok magabiztosan nyerték meg 3-1-re, így az elődöntőben ők találkozhatnak a néhány hete az amerikaiak két és fél éves veretlenségét elvevő ausztrálokkal.

Eredmények, női labdarúgó torna, negyeddöntők:
Kanada - Brazília 0-0, tizenegyesekkel 4-3
Ausztrália - Nagy-Britannai 4-3 (1-0, 2-2) - hosszabbítás után
Svédország - Japán 3-1 (1-1)
Egyesült Államok - Hollandia 2-2 (2-1), tizenegyesekkel 4-2