Társoldalunk:

Hatalmasat bukott, hordágyon vitték le az olimpia egyik legfurcsább versenyszámának címvédőjét - videó

2021.07.30. 08:38

A férfiaknál a holland Niek Kimmann, a nőknél a brit Bethany Shriever győzött a kerékpárosok BMX szakágában a tokiói olimpián. A címvédő amerikai Connor Fields hatalmasat bukott, hordágyon vittek le a pályáról.

A japán fővárost elérő esőzés miatt a BMX pénteki programját csúsztatni kellett, mivel a pálya vizes volt, helyenként nagy tócsák álltak.

Hatalmasat bukott a címvédő amerikai Connor Fields, akit hordágyon vittek le a pályárólForrás: AFP/Jeff Pachoud

A férfiaknál az elődöntő utolsó futamában bukott a címvédő amerikai Connor Fields, akit hordágyon vittek le a pályáról és nem tudta vállalni a szereplést a fináléban, így heten - köztük három francia - versengtek az elsőségért.

A 495 méter hosszú pálya első kanyarjában élre állt a 2015-ben világbajnok Niek Kimmann, aki végül egy tizedmásodperccel előzte meg a brit Kye Whyte-ot. Az utolsó kanyarban a harmadik helyen haladó francia Joris Daudet bukott, így a bronzot - akárcsak öt éve Rióban - a kolumbiai Carlos Alberto Ramírez Yepes szerezte meg.

A nőknél már az első kanyarban kialakult a dobogósok sorrendje, végül a mindhárom elődöntős futamát élen záró Bethany Shriever kilenc századmásodperccel megelőzte a nagyot hajrázó, kétszeres címvédő kolumbiai Mariana Pajónt, aki 29 esztendősen nyerte harmadik ötkarikás érmét. A harmadik helyen a holland Merel Smulders ért célba.

Eredmények, BMX:
férfiak, olimpiai bajnok:
Niek Kimmann (Hollandia) 39.053 másodperc
2. Kye Whyte (Nagy-Britannia) 0.114 másodperc hátrány
3. Carlos Alberto Ramírez Yepes (Kolumbia) 1.519 mp h.

nők, olimpiai bajnok:
Bethany Shriever (Nagy-Britannia) 44.358 mp
2. Mariana Pajón (Kolumbia) 0.090 mp h.
3. Merel Smulders (Hollandia) 0.363 mp h.