Magyarország a legsikeresebb nemzet lakosságarányosan a nyári olimpiákon

Szilágyi Áron
Vágólapra másolva!
Ha az érmek összes számában kis országként nem is lehet felvenni a versenyt olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok vagy Oroszország, a Tokióban vitézkedő klasszisaink tettek róla, hogy legyen mire büszkének lennünk: a kardvívó Szilágyi Áron és az úszó Milák Kristóf diadalának köszönhetően a 9,7 milliós Magyarország lakosságarányosan vezeti az egy főre jutó aranyérmek listáját.
Vágólapra másolva!

Az idei játékok előtt e tekintetben a nagyjából 5,5 millió lakosú Finnország volt az éllovas a maga 101 aranyérmével, a baltiak azonban egyelőre nem tudták növelni ezt a számot Japánban. Eközben Magyarország már 178-nál jár, s az újabb két elsőséggel átvette a vezetést: hazánkban 18,276 az egymillió főre jutó aranyérmek száma, míg Finnországban 18,256 – írja a Blikk.

Persze nemcsak az aranyérmesekre vagyunk büszkék, a párbajtőröző Siklósi Gergely révén egy második helynek, a férfi kardcsapatnak (Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád), illetve a cselgáncsozó Tóth Krisztiánnak köszönhetően két bronznak is örülhettünk már. Az MTK dzsúdósának harmadik helyével ráadásul egy történelmi mérföldkövet is elkönyvelhettünk, Tóth a nyári olimpiák történetének 500. magyar érmét szerezte meg.

Szilágyi Áron szállította az első magyar anranyérmet Tokióban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

„Az, hogy ilyen sikeresek vagyunk az olimpiákon, a magyar sportoktatás tradícióinak köszönhető. Örömteli az is, hogy szélesedett a paletta, nem csak a hagyományos sikersportágakban, vívásban, vízilabdában, kajak-kenuban, úszásban remélhetünk érmeket, de például egy vitorlázó is odaérhet a dobogóra. Egy sportoló életében pedig nincs ennél nagyobb öröm" – mondta a lapnak a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívólegenda, Kamuti Jenő.

A tavaly visszavonult, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella szerint fontos, hogy a fiatalok előtt ott vannak a példaképek.

„Szerintem mindent az elődöknek, a tradícióknak köszönhetünk. Mindannyiunknak megvoltak a példaképei, akiknek a nyomdokaiba szerettünk volna lépni, mint nekem annak idején Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Viski Erzsébet és még sorolhatnám" – mondta Szabó, aki az idei játékok alatt a Millenáris Parkban található szurkolói bázison tevékenykedik házigazdaként.