Társoldalunk:

Milák olimpiai csúcsot úszott, véget ért Cseh László csodálatos pályafutása

2021.07.30. 04:54

Péntek délelőtt a tokiói olimpián Telegdy Ádám egyéni csúccsal az ötödik helyen végzett a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében, míg az olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László a hetedik helyet szerezte meg a 200 méteres vegyesúszás fináléjában, ezzel a 35 éves úszólegenda egy olimpiai döntővel zárhatta le csodálatos pályafutását. A friss olimpiai bajnok Milák Kristóf olimpiai csúcsot úszott, de így is csak a második legjobb idővel jutott be a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjébe, Szabó Szebasztián azonban csak a 14. legjobb időt úszta, így lemaradt a fináléról. A délelőtt egyetlen női indulója Burián Katalin volt, aki a 200 méteres hátúszás középfutamában a 10. legjobb időt szerezte meg, így nem jött össze a döntőbe jutás.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Már az első pénteki előfutamban a magyarokért szoríthattunk. Csütörtök este a 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián is bejutott az elődöntőbe 100 méter pillangón. Az előfutamban Milák 50.62 másodperces idejénél csak a világcsúcstartó amerikai Caeleb Dressel volt gyorsabb, ő 50.39 másodperces olimpiai rekordot úszott. Milák esélyesként várhatta az elődöntőt, Szabó azonban nagyon erősen kezdte az előfutamát, a táv végére teljesen elfogyott, és azt mondta, hogy ki kell találnia egy új taktikát.

Milák Kristóf a második érméért úszhat TokióbanForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A két magyar két külön futamba került. Elsőként Milák úszott, aki szokásos, magához képest gyengébb ötven métere után harmadikként fordult, majd jött a már megszokott elképesztő hajrá és 50.31-es olimpiai csúccsal megnyerte a futamát.

Milák elképesztő rekordja azonban csak néhány percig élt, ugyanis a következő középfutamban a legnagyobb riválisa, az amerikai Caeleb Dressel 49.71-et úszott, ezzel övé lett az új olimpiai rekord, és a legjobb idővel jutott be a fináléba.

„Örülök, hogy úszhattam. Jól éreztem magam a vízben, de fáradt voltam. Pedig kipihentem magam. Nem tudom mi történt. Lehet, hogy elfáradtam a buszútban az uszoda fele jövet. Most 23.74 másodperccel kezdtem az első ötvenet, ami rohadt lassú, a döntőben legalább 23.2 kellene. A második ötvenem nekem a leggyorsabb a mezőnyben. Ahhoz hogy esélyem legyen, fel kell építeni az egészet. El kell bírni az első ötvenet is. Ha az megvan, akkor sanszos, hogy jó eredmény lesz" – nyilatkozta Milák Kristóf, aki később jött ki a vegyeszónába, mert megnézte Caeleb Dressel középfutamát.

„Semmennyire sem vagyok elégedett. Nagyon sok munkát elvégeztünk, de nagyon nem jött össze. Egyedül a váltóban sikerült jól a 100 gyors. A következő olimpiára csak három évet kell várni, az gyorsan eltelik, szóval folytatjuk a munkát"
– értékelt Szabó.

A 2019-ben világbajnoki hetedik Telegdy Ádám parádésan úszott a férfi 200 méteres hátúszás középfutamában, ennek köszönhetően 1:56.19-es idővel másodikként csapott a célba, eredménye pedig összességében a negyedik legjobb volt. Telegdy mindössze két századdal maradt el az egyéni csúcsától, melyet az idei Európa-bajnokságon úszott a Duna Arénában, így benne volt egy érem a tokiói fináléban.

Telegdy Ádám pályafutása legjobbját úszta.Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 25 éves úszó az első 100 méter után még a hatodik helyen volt, a fordulás után azonban óriásit hajrázott, végül 1:56.15-ös egyéni csúccsal az ötödik helyet szerezte meg.

„Ha 1:59-et úsztam volna, az sem lenne érdekes, mert egy olimpián csak a helyezés számít. Kellett az egyéni csúcs, úgyhogy majd ha lehiggadtam, akkor elemezzük az időt. Most csak a helyezés számít, aminek kifejezettem örülök. Úgy jöttem ide, hogy nagy öröm lenne, ha döntőbe jutnék, és ez sikerült. A finálé már egy örömúszás volt" – nyilatkozta Telegdy Ádám, aki a vegyeszónában elárulta, hogy a mennyasszonya, Kapás Boglárka csalódottsága nem befolyásolta az úszását. Telegdy hangsúlyozta, hogy Kapás egyébként is vérprofi, aki ügyelt rá, hogy a csalódottságával még csak véletlenül se befolyásolja őt. 

A 35 éves Cseh László – aki 200 méter vegyesen Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – előfutamában 1:57.51 perccel a második helyen ért célba, és végül a tizedik idővel jutott be a csütörtöki középfutamba. Egyéni legjobbja 1:55.18 perc, még a 2009-es római világbajnokságról, idei legjobbja viszont 1:58.04 volt eddig, amivel negyedik lett májusban a budapesti Európa-bajnokságon.

A magyar úszólegenda a csütörtöki programban sorra kerülő elődöntőről azt mondta: Fél nappal kitolódott a karrierem vége.

Az élet azonban átírta a forgatókönyvet, ugyanis Cseh László az elődöntőben 1:57.64-es idővel nyolcadikként bekerült a fináléba, így a karrierjét stíluson egy olimpia döntőben zárhatta le.

Cseh László Tokióban úszott utoljáraForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A bevonuláskor Cseh László kapta a legnagyobb ovációt az uszodában, és a rajt előtt is zúgott a „hajrá, Laci" csatakiáltás. A 8-as pályán rajtoló legenda 50 méter pillangó után a második helyen fordult, majd hátúszás után még mindig ezüstérmes helyen állt. Jött a mellúszás, ahol sajnos Cseh már nem tudta tartani a tempót, és leszorult a hetedik helyre. Pályafutása utolsó 50 méterén még hajrázott egy nagyot, végül 1:57.68-as idővel a hetedik helyen végzett.

„Megérintett, hogy ez az utolsó úszásom. Így idős koromra én is érzékennyé váltam. Megpróbáltam beleadni mindent, nagyon jól éreztem magam. Sajnálom, hogy az idő nem lett jobb, de minden úszás más, örülök, hogy hetedik lettem. Most már nyugodtan hagyhatom abba az úszást. Ez nagyon fontos. Hálás vagyok azért, hogy itt lehetek, mert azzal, hogy itt vagyok, le tudtam zárni magamban ezt az egészet. Ha otthon, tévéről nézem, biztos, hogy csak magamban mérgelődtem volna" – nyilatkozta Cseh László a vegyeszónában.

Burián Katalin lemaradt a döntőrőlForrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó délelőtti úszó Burián Katalin volt, aki csütörtökön negyedik helyen végzett a 200 méteres hátúszás előfutamában, és a kilencedik legjobb idővel jutott tovább a középfutamba. A péntek hajnali programban a második elődöntő 2-es pályáján kapott helyet. Remekül kezdett az első százon, a táv felénél elsőként fordult, azonban a harmadik hosszon picit visszacsúszott, és 2:09.65-ös idővel az ötödik lett. Burián összesítésben a 10. pozícióban zárt, így nem jutott be a fináléba.

"Tegnap még csak meg sem erőltettem magam ennél jobb időnél, most pedig a lelkemet is kiúsztam egy rosszabbért. Ezerszer úsztam már ennél jobbat reggel is, úgyhogy azt gyanítom az átállás nem sikerült tökéletesen, mert sok európai úszik a vártnál gyengébben, ebben a számban például egyetlen döntős se lesz a kontinensről" - mondta könnyeivel küzdve Burián, aki úgy érezte, talán túl nagy volt rajta a teher, és emlékeztetett rá, másokánál többet tett abba bele, hogy végre olimpikon legyen, miután Rióról lemaradt.