Cseh László diadalmas búcsúja, Milák Kristóf olimpiai csúcsa, Top 10-es helyezés evezésben

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, úszás, Cseh László, 200 m vegyes, 2021.07.30.
Tokió, 2021. július 30. A későbbi hetedik Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 30-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia hatodik versenynapjának hajnali eseményei közül magyar szempontból kiemelendő Cseh László remekül sikerülő visszavonulása, Milák Kristóf olimpiai csúcsa, valamint Telegdy Ádám ötödik helyezése. Az uszodán kívül a most megkezdődő atlétikaversenyeken is érdekeltek voltunk, valamint evezésben Pétervári-Molnár Bendegúz és sportlövészetben Major Veronika is a piros-fehér-zöld színeket képviselte.
Vágólapra másolva!

Milák Kristóf könnyedén, a második legjobb idővel jutott a pénteki elődöntőből a szombati fináléba 100 méter pillangón, míg a szám másik magyar indulója, Szabó Szebasztián 14. lett.

A 200 méter olimpiai bajnokánál a 100 méter gyors aranyérmese és ebben a számban nagy esélyesnek kikiáltott Caeleb Dressel bizonyult gyorsabbnak. A BHSE 21 éves úszója 50.31 másodperces olimpia rekorddal megnyerte az első futamot, a másodikban azonban jelentősen faragott az új csúcson a 49.71-gyel célba csapó Dressel.

Utóbbi futamban Szabó hetedikként végzett 51.89-cel.

- mondta az MTI-nek Milák, aki Dressel úszását nem akarta értékelni.

Milák Kristóf pár percig olimpiai csúcstartónak mondhatta magát 100 pillangón is Forrás: AFP/Odd Andersen

"Egyáltalán nem vagyok elégedett. Erre a számra készültünk, ezért döntőt akartam úszni, de nem jött össze.

- értékelt Szabó.
A 100 méter pillangó döntőjét szombaton - közép-európai idő szerint - 3.30-kor rendezik.

Cseh László a 200 méter vegyes pénteki döntőjében elért hetedik hellyel fejezte be úszópályafutását.

A 35 éves magyar versenyző - aki ebben a számban 2008-ban Pekingben ezüst-, 2012-ben Londonban bronzérmes volt - ugyanazt a taktikát választotta, mint az elődöntőben, azaz erősen kezdett pillangón és háton, így féltávnál második volt, de mellen visszaesett a hetedik helyre, mivel a lábtempóját egy kisebb sérülés hátráltatja.

Az utolsó 50 méteren mindent kiadva magából úszott, maga mögött tartotta új-zélandi riválisát, és végül 1:57.68 perccel csapott a célba.

- értékelte az úszását a legendás magyar sportoló, akinek még a győztes kínai Vang Sun is gratulált az utolsó versenye után.

Cseh László egy fantasztikus pályafutást zárt le péntek hajnalban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A mostani játékok egyik magyar zászlóvivője ötödik olimpiáján szerepelt, tizedik egyéni döntőjét úszta, kiemelkedő pályafutását pedig többek között két világbajnoki cím és hat ötkarikás érem fémjelzi.

Telegdy Ádám ötödik lett 200 méteres hátúszásban. A Kőbánya SC versenyzője pénteken is remek úszással rukkolt elő: egy napja mindössze két századdal maradt el 1:56.17 perces egyéni legjobbjától, ezúttal viszont ugyanennyivel javította meg, és az 1:56.15-ös idejével nem sokkal maradt el a negyedik helytől.

A dobogóra azonban nem volt esélye, mert a győztes orosz Jevgenyij Rilov, valamint a címvédőként indult amerikai Ryan Murphy, illetve a brit Luke Greenbank kiemelkedett a mezőnyből.

- mondta a világbajnoki hetedik helyezett úszó.

Telegdy Ádám remekül szerepelt a 200 hát döntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Burián Katalin lemaradt a döntőről 200 méteres hátúszásban. A BVSC versenyzője sokáig jól tartotta magát, a hajrára azonban elfáradt és ötödikként csapott a célba a második elődöntős futamban. 2:07.43 perces egyéni legjobbjától jelentősen elmaradt, 2:09.65-tel csapott a célba, és összesítésben tizedik lett.

Evezésben Pétervári-Molnár Bendegúz a 10. helyen zárta a férfi egypárevezősök versenyét, Major Veronika a 35. lett a sportpisztolyosok viadalában.

Megkezdődtek az atlétikaversenyek is, és rögtön két magyar versenyzőt is láthattunk a péntek hajnali programban. Bartha-Kéri Bianka 800 méteren 2:02.82-vel a 33., Koroknai Máté 400 gáton 49.80-nal a 26. helyen zárta az olimpiát.