Egy csecsen harcos mosta fel a padlót a verhetetlennek hitt Szörnyeteggel

OLYMPIC GAMES - TOKYO 2020 - JUDO - 20210730 2021 GAMES JEUX OLYMPIC OLYMPIQUES RINER TEDDY Horizontal JUDO SPORT
Teddy Riner sem hiszi el, ami vele történt Tokióban
Vágólapra másolva!
Nem hiszem, hogy a francia sportnapilap, a L'Equipe szerkesztői fel voltak arra készülve, ami 2021. július 30-án Tokióban megtörtént. A kétszeres olimpiai bajnok francia judós, a hegyomlásnyi szörnyeteg, Teddy Riner hosszabbításban vesztette el a cselgáncsozók +100 kg-os súlycsoportjának negyeddöntőjét és ezzel eldőlt, hogy nem lesz háromszoros olimpiai bajnok (végül bronzérmes lett). A dolog olyan volt, mintha Muhammad Ali fénykorában jött volna egy szovjet ökölvívó és kipofozta volna Alit a ringből. Most egy csecsen dzsúdós, a világbajnoki ezüstérmes és 2020-as Európa-bajnok Tamerlan Basajev járt túl a Szörnyeteg eszén.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Mindennél többet mond, ha megmutatjuk a L'Equipe címlapját, amelyet Teddy Riner veresége után fényképeztem ki a francia sportlap oldaláról.

A francia L'Equipe címlapja. Sokkot kaptak Riner veresége után Forrás: Origo

A francia sportújságírók nem fogták vissza magukat, nem finomkodtak, odavertek rendesen.

Mondjuk el nem tudtam képzelni, mi játszódott le bennük, amikor a csecsen származású Tamerlan Basajev megindította azt a mozdulatot, amelynek a végén a francia szörnyeteg a hátára esett.

Judóban ez általában azonnal ippon, de itt jellemző volt a helyzetre, hogy a mérkőzés bírája nem mert dönteni. Rábízta az ítéletet a videóbíróra. Azok meg, akik a gép előtt ültek, azt mondták, hogy waza-ari. Basajev megcsinálta azt, amit 2008 óta, azaz 13 éve senki sem: olimpián legyőzte a verhetetlennek gondolt Rinert. Aki Franciaországban nem egy egyszerű sportoló, hanem egy intézmény. Olyan forma, ami a magyar sportban teljesen ismeretlen, mert nálunk talán Puskás Ferenc volt az utolsó olyan sportoló, aki a maga korában olyan hatalmas befolyással rendelkezett, mint most Riner. A 2016-os riói olimpián ő vitte a nyitóünnepségen a francia zászlót. Tokióban ő volt az egész francia olimpiai csapat legnagyobb sztárja.

Teddy Riner a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is játszi könnyedséggel nyerte meg az aranyérmet. Bár, ha a 2016-os döntőre gondolok, amelyet a japán Haraszava Hiszajosi ellen vívott, már ott rezgett a léc.

Riner akkor azért tudott nyerni egy akció nélküli mérkőzésen, mert a japánt kétszer intették meg, őt meg egyszer.

(Mert is volna másképpen ítélni a bíró.) Mivel a döntőben egyetlen akció sem volt (azaz a nagy Riner képtelen volt egyetlen pontot érő fogást is bemutatni), ez döntötte el az aranyat.

Teddy Riner sem hiszi el, ami vele történt Tokióban Forrás: KMSP via AFP/KMSP/Millereau Philippe

Teddy Riner már akkor nemzeti hős volt Franciaországban, de a riói második olimpiai aranyérem után az őrület még inkább fokozódott körülötte. Olyan sztár lett, amit mi elképzelni sem tudunk. 2016 májusában a francia filmrendező, Yann L'Hénoret másfél órás mozit készített Rinerről, amelyet abban az évben Cannes-ban a filmfesztiválon is bemutattak.

A rendező három éven át loholt Riner után, bemutatva az életét és minden fontos mozzanatát.

(A mi Muhi András Piresünk jobban választott, mert a szintén három évig kisért Szilágyi Áron olimpiai bajnok lett. Háromszoros. Ami Rinernek amúgy nem sikerült.) Yann L'Hénoret igazán szerencsés embernek érezheti magát, hogy Teddy Riner egyáltalán szóba állt vele. A francia óriás ugyanis kifejezetten utálja a sajtót és az újságírókat. Több olyan olimpia is volt, ahol semmibe vette a rá várakozókat és egy szót sem mondott senkinek. Megtehette, mert ha valaki akadékoskodni kezdett (volna), akkor mindenre az volt a válasz, hogy "igen, de nyert." Riner a filmet sem akarta igazán, a francia sporthivatalnak kellett közbelépnie, hogy végül beadja a derekát.

Teddy Riner nem érti, mi történt vele. A világ sem Forrás: AFP/Franck Fife

Japánba úgy érkezett meg, hogy még mindig ennek a súlycsoportnak a legnagyobb esélyese volt. Kicsit abban a cipőben járt, mint annak idején 2000-ben az oroszok háromszoros olimpiai bajnok birkózója, Akekszander Karelin. Aki Sydney-ben arra készült, hogy a sportág történetének első négyszeres olimpiai bajnoka lesz.

Nem lett, mert egy kövér amerikai, Rulon Gardner legyőzte őt.

Riner azzal a tudattal lépett fel a tatamira Japánban, hogy a cselgáncsnak eddig egyetlen háromszoros olimpiai bajnoka volt: a japán Nomura Tadahiro, aki a 60 kg-os súlycsoportban nyert három aranyat 1996 és 2004 között. Hozzá akart csatlakozni most Riner, de ez a vonat most nélküle ment el.

Néhány órával Riner veresége után a francia sajtó kiábrándultságról ír, amely nem csak a sportolót, de az egész országot elérte. (Mintha Milák Kristóf nem jutott volna be a döntőbe 200 pillangón, olyan volt ez a helyzet.) A francia sajtó persze most elővette az eddig nem emlegetett dolgokat: hogy Rinernek 2020-ban eltitkolt térdsérülése volt, hogy már az olimpia előtt kikapott kétszer (egyszer a francia csapatbajnokságon, aminek tényleg nincs különösebb jelentősége, de a párizsi Grand Slam viadalon a japán Kageura Kokorótól elszenvedett vereségének már lett volna), de ezeknek a vereségeknek akkor senki sem tulajdonított különösebb jelentőséget. Mert mindent elhomályosított az olimpia, ott pedig Riner úgyis nyer.

Basajev sem akárki

Essék néhány szó akkor a csecsen származású Tamerlan Basajevről, aki az orosz csapat tagjaként szerepel Tokióban. Tamerlan Basajev korábban Európa-bajnokságot nyert, Grand Slam-győztes és vb-döntőt is vívott, amelyet elvesztett. Bár ezek a címek elképesztőek, a Riner elleni mérkőzés előtt senki sem adott volna egy fillért sem Basajev győzelméért.

Riner vereségét egyelőre nehezen dolgozzák fel Franciaországban. Korábban ő arrafelé szinte érinthetetlen volt, egy rossz szót sem lehetett róla írni. Most meg, hogy hibázott és kikapott, nekitámad boldog-boldogtalan. (Ismerős a szituáció? Nagyon is.)

Jellemző a helyzetre, hogy a francia napilapok internetes kiadásai is Riner vereségét teszik a címlapra - ha úgy tetszik, ma ez az elsőszámú sztori Franciaországban és a világon is.

A Le Monde címlapján úgy fogalmaznak, hogy Teddy Riner leesett az Olümposzról.

Kiemelik, hogy Teddy Rinernek az olimpiák történetében ez volt a második veresége, hogy 13 éve senki sem tudta legyőzni őt az ötkarikás játékokon.

A Le Figaro szerint rettenetes mennydörgést okozott Tokióban Riner kiesése.

A Le Parisien hatalmas csalódásról ír. Maga Riner természetesen eddig nem szólalt meg, de az egyik edzője, Laurent Calleja igen. A tréner azt mondta, hogy tanítványa nem vesztette el a mérkőzést, a vereség a bíróknak volt köszönhető. (Ki másnak, persze.)

Arról nem esik szó, hogy Riner megint egy olyan meccset vívott, amelyen nem csinált akciót, hanem abban bízott, hogy a kevesebb intése miatt úgyis nyer.

A Liberation címlapján "annyi megválaszolatlan kérdés" címmel hozzák a sztorit. A cikkben felteszik a kérdést: biztosan volt értelme a térdsérülés eltitkolásának? Biztosan így kellett erre az olimpiára felkészülni?

Teddy Riner számára itt jött el a végzetes pillanat, amikor az orosz judós a földre vitte őt Forrás: KMSP via AFP/KMSP/Millereau Philippe

A válaszokat később tudjuk meg. És nyilván arra sem most kapunk feleletet, hogy Teddy Riner érez-e magában erőt ahhoz, hogy a 2024-es párizsi olimpiára felkészüljön, és ott elinduljon. Erre ma nem fogadna senki sem nagy tételben.

Riner a vigaszágon magabiztos győzelemmel kezdett, brazil ellenfelét karfeszítéssel abszolválta alig egy percen belül, majd jöhetett a bronzmeccsen a japán Harasawa Hisayoshi.

A 29 éves japán judoka Ázsia-bajnokként lépett tatamira a francia óriás ellen, aki ellentmondást nem tűrően, egy ipponnal megnyerte a bronzérmet.

A Rinert legyőző Tamerlan Basajev kikapott az elődöntőjében grúz ellenfelétől, majd a harmadik helyért vívott harcban az ukrán világbajnoki bronzérmes Iakiv Khammo ellen ipponnal győzött, így akárcsak Riner, Basajev is harmadik lett Tokióban.