Társoldalunk:

Őrület! Itt a tokiói olimpia legnagyobb szenzációja!

2021.07.30. 06:07

Megszületett a tokiói olimpia eddigi legnagyobb szenzációja. A kétszeres olimpiai bajnok francia judós, Teddy Riner a negyeddöntőben vereséget szenvedett és ezzel a vigaszágra került, ahonnan végül a bronzéremig jutott.

Az olimpia előtt, ha volt olyan, hogy tuti aranyérem, akkor az a férfi cselgáncsozók szupernehézsúlyú küzdelmében elinduló, kétszeres olimpiai bajnok Teddy Rineré volt. Épeszű ember nem tudta elképzelni, hogy a francia szörnyeteget (ez az egyik beceneve) bárki is legyőzheti.

Riner az első két meccsét nagyon magabiztosan nyerte meg az osztrák Stephan Hegyi és az izraeli Or Sasson ellen. Aztán jött a negyeddöntő. Már az is óriási meglepetés volt, hogy az orosz Tamerlan Basajev kihúzta Riner ellen a meccset és aranypontig menő küzdelemre késztette. A hosszabbításban Basajev egy váratlan mozdulattal földre vitte Rinert, majd hosszas videózás következett. 

Íme a Teddy Riner számára eljött végzetes pillanatForrás: AFP/Jack Guez

A bírók végül úgy döntöttek, hogy Basajev akciója szabályos volt, ezzel Riner kikapott waza-arival. A hegyomlásnyi francia óriás nem is akarta elhinni, hogy ez történt vele, de mi sem, akik láttuk ezt a meccset.

A francia sajtó sokkot kapott Riner veresége után. Nem csoda. Riner kétszeres olimpiai bajnokként érkezett Tokióba, tízszeres világbajnok. A sportág koronázott királya. A verhetetlen. Máig.

A cselgáncs történetében egyetlen olyan sportoló volt, aki három olimpiai aranyérmet nyert, ő a japán Nomura Tadahiro. Teddy Riner őt érhette volna utol Tokióban. Nem fogja. Riner a 2008-as pekingi olimpián kapott ki ezt megelőzően, ennek is már 13 éve.

A francia L'Equipe címlapjaForrás: Origo

Ennél nagyobb szenzációja aligha lesz már ennek az olimpiának. Még akkor sem, ha Rinernek ez az éve már messze nem úgy alakult, ahogyan elképzelte. Más szóval, a kudarcnak voltak előjelei. 2020 februárjában a Világkupa-sorozatban kikapott a japán Kokoro Kageurától. Ezt megelőzően 154 mérkőzésen át maradt veretlen. Aztán nyolc hónappal később a francia csapatbajnokságon ismét vereséget szenvedett. Közvetlenül az olimpiára való indulás előtt a France Télévisions dokumentumfilmjéből kiderült, hogy Riner tavaly februárban térdsérülést szenvedett (a hátsó keresztszalagja sérült meg), de ezt hónapokon keresztül eltitkolták. 

FRISSÍTÉS: Riner a vigaszágon magabiztos győzelemmel kezdett, brazil ellenfelét karfeszítéssel abszolválta alig egy percen belül, majd jöhetett a bronzmeccsen a japán Harasawa Hisayoshi.
A 29 éves japán judoka Ázsia-bajnokként lépett tatamira a francia óriás ellen, aki ellentmondást nem tűrően, egy ipponnal megnyerte a bronzérmet. A Rinert legyőző Tamerlan Basajev kikapott az elődöntőjében grúz ellenfelétől, majd a harmadik helyért vívott harcban az ukrán világbajnoki bronzérmes Iakiv Khammo ellen ipponnal győzött, így akárcsak Riner, Basajev is harmadik lett Tokióban.

Teddy Rinerről itt írtunk korábban.