Őrület! Itt a tokiói olimpia legnagyobb szenzációja!

TEDDY RINER - INTERCLUBS - BREST BREST INTERCLUBS PSG
Judoka Teddy Riner loses by decision of the referee during Interclubs judo first division, PSG loses against Sucy Judo, in Brest, France, on october 3, 2020, Photo Philippe Millereau / KMSP
Vágólapra másolva!
Megszületett a tokiói olimpia eddigi legnagyobb szenzációja. A kétszeres olimpiai bajnok francia judós, Teddy Riner a negyeddöntőben vereséget szenvedett és ezzel a vigaszágra került, ahonnan végül a bronzéremig jutott.
Vágólapra másolva!

Az olimpia előtt, ha volt olyan, hogy tuti aranyérem, akkor az a férfi cselgáncsozók szupernehézsúlyú küzdelmében elinduló, kétszeres olimpiai bajnok Teddy Rineré volt. Épeszű ember nem tudta elképzelni, hogy a francia szörnyeteget (ez az egyik beceneve) bárki is legyőzheti.

Riner az első két meccsét nagyon magabiztosan nyerte meg az osztrák Stephan Hegyi és az izraeli Or Sasson ellen. Aztán jött a negyeddöntő. Már az is óriási meglepetés volt, hogy az orosz Tamerlan Basajev kihúzta Riner ellen a meccset és aranypontig menő küzdelemre késztette. A hosszabbításban Basajev egy váratlan mozdulattal földre vitte Rinert, majd hosszas videózás következett.

Íme a Teddy Riner számára eljött végzetes pillanat Forrás: AFP/Jack Guez

A bírók végül úgy döntöttek, hogy Basajev akciója szabályos volt, ezzel Riner kikapott waza-arival. A hegyomlásnyi francia óriás nem is akarta elhinni, hogy ez történt vele, de mi sem, akik láttuk ezt a meccset.

A francia sajtó sokkot kapott Riner veresége után. Nem csoda. Riner kétszeres olimpiai bajnokként érkezett Tokióba, tízszeres világbajnok. A sportág koronázott királya. A verhetetlen. Máig.

A cselgáncs történetében egyetlen olyan sportoló volt, aki három olimpiai aranyérmet nyert, ő a japán Nomura Tadahiro. Teddy Riner őt érhette volna utol Tokióban. Nem fogja. Riner a 2008-as pekingi olimpián kapott ki ezt megelőzően, ennek is már 13 éve.

A francia L'Equipe címlapja Forrás: Origo

Ennél nagyobb szenzációja aligha lesz már ennek az olimpiának. Még akkor sem, ha Rinernek ez az éve már messze nem úgy alakult, ahogyan elképzelte.

Más szóval, a kudarcnak voltak előjelei.

2020 februárjában a Világkupa-sorozatban kikapott a japán Kokoro Kageurától. Ezt megelőzően 154 mérkőzésen át maradt veretlen. Aztán nyolc hónappal később a francia csapatbajnokságon ismét vereséget szenvedett. Közvetlenül az olimpiára való indulás előtt a France Télévisions dokumentumfilmjéből kiderült, hogy Riner tavaly februárban térdsérülést szenvedett (a hátsó keresztszalagja sérült meg), de ezt hónapokon keresztül eltitkolták.

FRISSÍTÉS: Riner a vigaszágon magabiztos győzelemmel kezdett, brazil ellenfelét karfeszítéssel abszolválta alig egy percen belül, majd jöhetett a bronzmeccsen a japán Harasawa Hisayoshi.
A 29 éves japán judoka Ázsia-bajnokként lépett tatamira a francia óriás ellen, aki ellentmondást nem tűrően, egy ipponnal megnyerte a bronzérmet. A Rinert legyőző Tamerlan Basajev kikapott az elődöntőjében grúz ellenfelétől, majd a harmadik helyért vívott harcban az ukrán világbajnoki bronzérmes Iakiv Khammo ellen ipponnal győzött, így akárcsak Riner, Basajev is harmadik lett Tokióban.

Teddy Rinerről itt írtunk korábban.