Egyik magyar úszó sem jutott döntőbe péntek délután

FINA2017, Úszás Vizes VB, férfi 800 m gyors, Gyurta Gergely
Vágólapra másolva!
A délutáni programban három számban volt magyar érdekeltség. 50 gyorson Lobanoviszkij Maxim nem jutott be az elődöntőbe, ahogy 1500 gyorson Gyurta Gergely és Kalmár Ákos sem, és a 4x100-as férfi vegyesváltó is lemaradt a vasárnapi fináléról. Viszont a váltó első embereként úszó Bohus Richárd mégis jó emlékekkel búcsúzhat Tokiótól, hiszen 100 háton új egyéni csúcsot úszott, csak hajszállal elmaradva Cseh László országos rekordjától.
Vágólapra másolva!

Lobanovszkij Maxim az 50 méteres férfi gyorsúszás tizedik előfutamában állt rajtkőre, és 22:25 másodperces idővel 7. lett a futamában, összesítésben pedig a 26. idő lett az övé, amivel nem jutott be a szombati elődöntőbe.

Férfi 1500 méteres gyorsúszásban mindkét magyar induló, azaz Gyurta Gergely és Kalmár Ákos is a második előfutamban állt rajthoz. A két magyar nevezési ideje között mindössze 1,11 másodperc különbség volt, előbbi 14:59,88, míg utóbbi 15:00,99 perccel jelentkezett be az olimpiára.

Féltávnál Gyurta Gergely a harmadik, míg Kalmár a hetedik volt, és a helyzet az utolsó négyszázra fordulva sem változott, sőt a célban is ez volt az állás, és mindkét magyar gyengébbet úszott a nevezési idejénél. Gyurta 15:01,85 perccel, míg Kalmár 15:17,02-vel zárt.

Gyurta Gergelynek volt több esélye bejutni a döntőbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Miután az előfutamokból a nyolc legjobb idő juthatott csak a vasárnapi döntőbe, és miután még volt hátra két erősebb futam, nem sok mindenben reménykedhettek a magyar fiúk. A következő előfutamban aztán el is dőlt a sorsuk: hatan is jobbat úsztak, mint Gyurta, vagyis az utolsó futam előtt már a jobbik magyar is csak kilencedik volt, míg Kalmár már csupán a 15. Az utolsó futamban még további úszók előzték meg a két magyart, így Gyurta Gergely végül a 15., míg Kalmár Ákos a 22. helyen zárt. A legjobb idővel (14:45,99 perc) a táv kétszeres vb-ezüstérme, Tokióban 800 gyorson bronzérmes ukrán Mikhajlo Romancsuk jutott a döntőbe.

"Nagyon jól éreztem magam. Amióta kint vagyunk Japánban, minden fantasztikus.

Végre nem stresszeltem. Elégedett is vagyok, mert a májusi, budapesti Európa-bajnoksághoz képest nagyot javítottam" - fogalmazott Gyurta. A jövőjével kapcsolatban annyit mondott, hogy a decemberi rövidpályás Eb-n még indul,

"Ahogy 800-on, úgy most 1500 méteren sem volt jó az utazósebesség, de ezúttal még jól sem esett az úszás. Egy ideig jól ment, aztán elfáradtam. Ilyen időt máskor edzésből is tudok. Nem tartom magam rossz úszónak, de úgy néz ki, pocsék versenyző, azaz csak edzésmenő vagyok" - értékelt keserűen Kalmár, aki 800 méteren is 22. lett.

A nap utolsó magyar érdekeltségű száma a férfi 4x100 m vegyesváltó volt, ahol a magyar csapat Bohus Richárd, Takács Tamás, Kós Hubert, Holoda Péter összeállításban az első futamban a nyolcas pályán úszott egy futamban a kínaiakkal, az ausztrálokkal, az amerikaiakkal és az olaszokkal.

Bohus 53:51-el, hatalmas egyéni csúccsal, mindössze 11 századra az országos rekordtól a hatodik helyen adta át a váltót.

Takács Tamás a nyolcadik helyen váltotta a pillangóra Kós Hubertet, aki, ha centikkel is, de megelőzte a mellette úszó fehéroroszt. Holoda Péteré volt a gyorsúszás, aki végül a nyolcadik helyre hozta be a magyar váltót 3:34,91 perces idővel, így gyakorlatilag eldőlt, hogy lemaradtunk a döntőről. A futamot egyébként nagyon simán nyerték az olaszok a kínaiak és az ausztrálok előtt.

Bohus Richárd egyéni csúccsal búcsúzott a tokiói olimpiától Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindez azt jelenti, hogy az úszóversenyek vasárnapi zárónapján egyetlen magyar sem lesz érdekelt.

"Mindenki jól úszott, mindenkire büszke vagyok. Azt próbáltam tanítani a fiúknak, hogy csak magukkal foglalkozzanak, egyetlen pályára koncentráljanak, a sajátjukra. Első olimpiájuk, még tanulniuk kell" - mondta "csapatkapitányként" Bohus.

A befutó ember, Holoda Péter arról beszélt, végig arra készült, hogy 50 méter gyorson szerezzen kvótát, ennek eredménye volt, hogy az első 50 méter jól sikerült, de a másodikra elfáradt, így a futamban megelőzte a fehérorosz riválisa.

Női 50 méter gyorson a Tokióban már két aranyat nyerő, 100 gyorson és a 4x100-as gyorsváltóval is győztes ausztrál Emma McKeon 24:02 másodperces olimpiai rekorddal jutott a legjobb idővel az elődöntőbe. A szám világcsúcstartója, a télen a könyökét eltörő svéd Sarah Sjöström 24:26 másodperccel a negyedik helyen jutott tovább.

A női 4x100-as vegyesváltó elődöntőjében a kanadaiak úszták a legjobb időt megelőzve az amerikaiakat és az ausztrálokat.