A szülés után fél évvel is szépen helyt álló magyar atléta vb-címvédésre készül

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai, súlylökés, selejtező, MÁRTON Anita
Tokió, 2021. július 30. Márton Anita a női súlylökés selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Olimpiai Stadionban 2021. július 30-án. Márton Anita búcsúzott a súlylökés selejtezőjében. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar atlétika egyetlen világbajnoka, Márton Anita egy méterrel maradt le a súlylökés döntőjétől a tokiói olimpián, akinek a szemei előtt már a 2023-as budapesti világbajnokság is ott lebeg - derült ki az SzPress Hírszolgálatnak adott interjújából.
Vágólapra másolva!

Több mint másfél méteres javulás is kevés volt Márton Anitának az olimpiai döntőbe jutáshoz, azonban jövőre fedett pályán a világbajnoki címvédés lehet a súlylökőnk célja.

Felkészült arra az öt éve olimpiai bronzérmet nyert Márton Anita, hogy fél évvel kislányának világra jövetele után egy meglehetősen rövid felkészülésből aligha tud kihozni Tokióban egy újabb dobogós helyezést, ugyanakkor azzal is számolt, hogy ha a dobásainak kivitelezése nem lesz tökéletes, a legjobb 12 közé sem juthat be.

Márton Anita fél évvel gyermeke születése után is remekül helyt állt Tokióban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 32 esztendős atlétanő 18.40 körüli dobással lett volna igazán elégedett, amitől most távol maradva két sikeres kísérletből a 21. helyet jelentő 17.59 méter lett a tokiói legjobbja. Mindenképpen említést érdemel, hogy az idei első és a mostani második versenye között,

mindössze egy hónap leforgása alatt, több mint másfél métert, egészen pontosan 164 centimétert javult,

ám ez az ugrásszerűnek nevezhető előrelépés sem hozta meg számára a kitűzött cél elérését.

„Mielőtt elindultam Tokióba, számot vetve az elmúlt fél év nehézségeivel, a kisebb térdműtétemmel, még inkább az életvitelem gyökeres megváltozásával, a sok-sok átvirrasztott éjszakával, tudomásul kellett vennem, hogy most elsősorban az olimpiai részvétel dicsősége boldogíthat. Titokban így is azt reméltem, hogy a versenyrutin és a számomra mindig serkentően ható versenyláz kihozza belőlem a most elérhető maximumot.

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak első és egyben utolsó tokiói versenynapja után a Békéscsabai AC válogatott atlétája.

Márton Anita szemei előtt már a 2023-as budapesti világbajnokság is ott lebeg Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Elgondolkoztató, de nem vigasz Anita számára, hogy pénteken más súlylökő nagyágyúknak sem sikerült a döntőbe jutás. A jamaikai Thomas-Dodd, a 2019-es dohai világbajnokság ezüstérmese, valamint a német Schwanitz, a 2015-ös vb-győztese és kétszeres Európa-bajnok sem dobott akkorát Tokióban, amit eltervezett és ez a kiesésüket jelentette.

„Tisztában vagyok azzal, hogy a mostani eredményem után az olimpiát követő nagy nemzetközi versenyek szervezői nem számítanak a részvételemre, de ezt most nem is bánom. Két hazai esemény, a Szuper Liga-döntő és Csapatbajnokság döntője jó alkalmat jelenthet a teher nélküli és felszabadult versenyzésre. Novemberben aztán szépen lassan hozzákezdek egy olyan felkészülésnek, amihez az évek során hozzászoktam, ami biztos alapokat teremhet a jövőre. „Húzós" esztendő vár rám 2022-ben.

– hangsúlyozta Márton Anita, aki reményei szerint vasárnap már hazaindulhat, így viszont nem láthatja „élőben" a női súlylökők olimpiai döntőjét.