Kozák Danuta minden idők legeredményesebb magyar olimpikonja lehet

Kozák Danuta rio 2016 olimpia kajak
Kozák Danuta volt a magyar csapat sztárja Rióban
Vágólapra másolva!
A magyar csapat eddig két aranyat, két ezüstöt és két bronzérmet nyert a tokiói olimpián, de augusztus első hetében beindulhat az éremeső, hiszen 17 versenyzővel megkezdik szereplésüket a magyar kajak-kenusok is. A legtöbb érmet ezúttal is a női szakág legjobbjaitól várhatjuk, a Kozák Danuta, Csipes Tamara párharc pedig külön érdekesség lehet egyesben és párosban is.
Vágólapra másolva!

Lehet duplázni, jöhet a magyar éremeső

Magyarországot hat-hat férfi, illetve női kajakos, valamint három női és két férfi kenus képviseli. A programot illetően több jelentős változás is történt a riói olimpiához képest. Maradt ugyan a 12 versenyszám, ezek eloszlása viszont alaposan módosult, így az egyenlőség jegyében ugyanannyi nő indulhat, mint férfi.

A férfiaknál a három kenus számból kettő, az öt kajakosból pedig négy lett, ráadásul a kajak négyesek most már 1000 méter helyett 500-on mérik majd össze a tudásukat, míg a nők az eddigi négy helyett hat versenyszámban szállhatnak vízre az érmekért, miután két számmal bemutatkozik a női kenu.

A vb-ezüstérmes kenus páros: Balla Virág és Takács Kincső Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tokiói olimpia azért is lesz különleges a magyar kajak-kenusoknak, mert egyesben és párosban is lehet duplázni, vagyis már két egység indítható nemzetenként, tehát az is elfordulhat, hogy egy adott versenyszám döntőjében két világklasszis magyar fog csatázni az aranyéremért.

– mondta az olimpia előtt Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója.

Kozák lehagyhatja Keleti Ágnest és Egerszegi Krisztinát

A magyar csapat az öt évvel ezelőtti riói olimpián három aranyérmet nyert, mind a három medált a női szakág legjobbjai gyűjtötték be. Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta az első riói aranyérmét Szabó Gabriellával nyerte K-2 500 méteren, majd két nappal később K-1 500 méteren is diadalmaskodott a dán Emma Jörgensent és az új-zélandi Lisa Carringtont megelőzve. A második aranyával Kozák lett minden idők legeredményesebb magyar kajakosa. Ezt követően a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női kajaknégyes is megvédte a címét 500 méteren, ezzel pedig Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnok lett, amivel az örökranglistán beérte a két legeredményesebb magyar női sportolót, Egerszegi Krisztinát és Keleti Ágnest.

Kozák Danuta volt a magyar csapat sztárja Rióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Ferencváros kajakosa tehát minden idők legeredményesebb női magyar olimpikonja lehet, ha Tokióban akár egy számban is diadalmaskodik. Erre minden esélye megvan, ugyanis akárcsak Rióban, most is rajthoz áll K-1 500, K-2 500 és K-4 500 méteren is.

Ha a 34 éves kajakos mindhárom számban nyerne, azzal beérné a németek legendáját, Birgit Fischert, aki hat nyári olimpián nyolc aranyérmet szerzett, ezzel pedig olimpiai rekorder a szakágban.

A küldetés nem tűnik lehetetlennek, de Kozák Danuta egy Nemzeti Sportnak adott interjúban kiemelte, hogy az emberek gyakran természetesnek veszik, hogy ha ő elindul egy versenyen, mindig győz. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, hiszen elmúlt 34 éves, így már korántsem tud olyan időeredményeket hozni, mint korábban. Ráadásul Kozáknak tavaly keresztcsonttörése és bordaközi izomszakadása volt, így nagyon mélyről kellett visszajönnie. Nem mellesleg a Ferencváros kajakosára rendkívül kemény ellenfelek várnak, egyesben többek között Csipes Tamara, az új-zélandi Lisa Carrington és a friss Európa-bajnok dán Emma Jörgensen, párosban pedig - melyben ezúttal Bodonyi Dórával indul – a Csipes Tamara, Medveczky Erika egységen kívül ugyancsak az új-zélandiak, valamint a fehéroroszok lehetnek a legnagyobb riválisok.

Négyesben az előző két olimpián Magyarország nyerte az aranyérmet, és a mostani Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású négyesnek sem lehet más a célja, mint a győzelem.

Egyesben is jöhetnek az érmek

Augusztus 2-án, magyar idő szerint hajnali 2 óra 30-kor a női K-1 200 méteres előfutamokkal veszi kezdetét a kajak-kenu program az olimpián. Ebben a versenyszámban az UTE háromszoros Európa-bajnok kajakosa, Lucz Dóra és az MVM Szeged négyszeres világbajnoka, Kárász Anna képviseli a magyar színeket.

A 26 éves Lucz Dóra júniusban megnyerte az olimpiai válogatott 200 méteres sprintszámát, majd egy héttel később óriásit csatázott a dán Emma Jörgensennel a poznani Európa-bajnokságon, ahol végül ezüstérmet nyert. A versenyszám másik magyar indulója, Kárász Anna igazi sötét ló lehet. A 29 éves kajakos ugyan négyszeres világbajnok, azonban ebben a versenyszámban legutóbb a 2014-es moszkvai világbajnokságon nyert aranyérmet, azóta inkább az 500 méteres távot helyezte előtérbe. Persze, egy olyan versenyzőt nem lehet leírni, aki éles versenyben már többször is le tudta győzni Kozák Danutát – egyedüliként a magyar csapatból.

Lucz Dóra remekül hangolt az olimpiára Fotó: Csudai Sándor - Origo

A versenyszám legnagyobb esélyese az új-zélandi Lisa Carrington, aki a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is diadalmaskodni tudott 200 méteren. A 32 éves versenyző egyébként elképesztő vállalást tett az olimpiára, ugyanis négy számban is rajthoz fog állni. Carrington versenyét - a magyarokon kívül - a 25 éves dán Emma Jörgensen keserítheti meg, aki júniusban Európa-bajnoki címmel hangolt az olimpiára.

A férfiak sprintversenyében a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Tótka Sándor a legesélyesebb arra, hogy érmet szerezzen.

Tótka a magyar mezőny legjobb sprintere, de az olimpiai ciklusban szinte csak a kajaknégyes csapathajós szereplésére készült. A tokiói játékok előtt azonban Kuli István tavaszi sérülése miatt a négyes feloszlott, ez pedig átrendezte a prioritásokat. A csapat a hitét vesztette, a kényszerű vezérevezős-csere után pedig csak a B-döntőbe jutott a férfi kajaknégyes a szegedi világkupaversenyen, majd a poznani Európa-bajnokságon sem jutott döntőbe. Mindeközben Tótka Sándor K-1 200 méteren aranyérmet nyert az Eb-n, ráadásul úgy, hogy azt az olimpiai bajnok Liam Heath-et előzte meg, akit 2016 óta nem vert meg senki világversenyen. Tótka éveken keresztül csak a férfi kajaknégyessel készült, és az általa kedvelt sprintszám csak afféle bónusz lett volna az olimpián, de a kajaknégyes újraalakítása és Tótka fantasztikus Eb-szereplése átírta a forgatókönyvet. Az olimpián már a K-1 200 méter lesz számára a prioritás, a férfi kajaknégyes pedig a jutalomjáték.

Tótka Sándor a legjobb magyar sprintversenyző Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyarok hosszú idő után a férfiak királykategóriás versenyszámában, 1000 méteren is éremesélyesként szállnak vízre a világbajnoki és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálintnak és Varga Ádámnak köszönhetően.

Kopasz Bálintnak éveken keresztül nem volt ellenfele a magyar mezőnyben. Tavaly azonban a semmiből berobbant a 21 éves Varga Ádám, aki az országos bajnokságon legyőzte Kopaszt, aki négy év után először kapott ki a magyar mezőnyben. Idén májusban aztán Varga ismét legyőzte Kopaszt, csak most már a szegedi olimpiai és Európa-bajnoki válogatóversenyen. A világbajnok helye így is bombabiztos volt az olimpiai csapatban, csak amíg egy-két évvel ezelőtt a szakértők őt tartották az első számú esélyesnek, mostanra már Varga Ádám neve is egyre gyakrabban merül fel. Mindenesetre izgalmas lesz látni a két magyar klasszist, akik minden bizonnyal a portugál Fernando Pimentával, a német Jacob Schopffal és az olimpiai ezüstérmes cseh kajakossal, Josef Dostállal csatáznak majd.

Varga Ádám és Kopasz Bálint nagyot csatázhatnak 1000 méteren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ebben a számban a magyarok legutóbb az 1968-as mexikói olimpián nyertek aranyat Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb, akkor Csapó Géza végzett a második helyen.

Az olimpiai újonc Varga egyébként Béke Kornéllal párosban is a dobogót veszi célba ugyanúgy, ahogy a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros 500 méteren. Takács ugyan C-1 200 méteren is rajthoz áll, de a szegedi világkupa után elmondta, hogy számára a Balla Virággal alkotott páros érez prioritást az olimpián.

Csipes-Kozák harc az aranyért?

A női 500 méteres versenyszámban a magyar kajak-kenu két legkiválóbb csillaga, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és Rióban a négyes tagjaként győztes Csipes Tamara áll rajthoz. Csipes korábban hangsúlyozta, hogy nagyon fontos volt neki, hogy egyéniben is elindulhasson az olimpián, mert bár büszke a kajaknégyessel szerzett aranyérmére, de mégiscsak az az igazi, ha egyéniben ér el valaki kiemelkedőt.

Párosban is jöhetnek az érmek

A női K-2 500 méteres versenyszámban Kozák Danuta címvédőként vesz részt, csak a tavaly júniusban visszavonult Szabó Gabriella helyét az ötszörös világbajnok Bodonyi Dóra vette át. A tavasszal megalakult páros rögtön megnyerte a válogatót, a poznani Európa-bajnokságon pedig aranyéremmel hangoltak az olimpiára.

A Kozák, Bodonyi kettős a legnagyobbat a Csipes Tamara, Medveczky Erika párossal csatázhatja. A májusi olimpiai válogatón Csipesék 50 méter után már fél hajóval vezettek, azonban 100 méterrel a vége előtt a honvédos páros megbillent, kihagytak öt-hat csapást, így Kozákék vert helyzetből, 152 ezreddel nyerték meg a futamot.

A Medveczky, Csipes párosban is benne van a jó eredmény Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Csipes, Medveczky párosnak nem mellesleg személyes ügy a páros. Csipes Tamara korábban azt mondta Medveczky Erikának, hogy ha kell, a tokiói olimpiáig minden nap el fogja mondani neki, hogy aranyérmes lesz. Medveczky egy korábbi Origónak adott interjúban elárulta, hogy tizenéves koruk óta ismerik egymást Csipessel, és óriási pluszt ad neki, hogy olyannal készülhet, akit emberileg is nagyra tart, és akivel a hétköznapokban is megtalálja a hangot. Elmondása szerint beül mögé, és olyan érzése van, mintha egyesben kajakozna, mert tudja, hogy semmi olyan nem történhet, amit nem szeretne.

A magyarok 80 érmet szereztek eddig az olimpiákon, ezzel rekorder a nemzetek versenyében.

A magyar csapat programja:
Augusztus 2., hétfő, előfutamok
2.30: női K-1 200 m (Lucz Dóra, Kárász Anna)
3.05: férfi C-2 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
3.21: férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
4.00: női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)

Augusztus 3., kedd, középfutamok
2.30: női K-1 200 m (Lucz Dóra, Kárász Anna)
2.44: férfi C-2 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
3.00: férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
3.23: női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)

Döntők
4.37: női K-1 200m (Lucz Dóra, Kárász Anna)
4.54: férfi C-2 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
5.20: férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint, Varga Ádám)
5.47: női K-2 500 m (Kozák Danuta, Bodonyi Dóra; Csipes Tamara, Medveczky Erika)

Augusztus 4., szerda, előfutamok
2.30: férfi K-1 200 m (Tótka Sándor, Csizmadia Kolos)
2.58: női C-1 200 m (Takács Kincső, Horányi Dóra)
3.19: női K-1 500 m (Kozák Danuta, Csipes Tamara)
3.54: férfi K-2 1000 m (Béke Kornél, Varga Ádám; Nádas Bence, Kopasz Bálint)

Augusztus 5., csütörtök, középfutamok
2.30: férfi K-1 200 m (Tótka Sándor, Csizmadia Kolos)
2.44: női C-1 200 m (Takács Kincső, Horányi Dóra)
2.58: női K-1 500 m (Kozák Danuta, Csipes Tamara)
03.12: férfi K-2 1000 m (Béke Kornél, Varga Ádám; Nádas Bence, Kopasz Bálint),
Döntők
04.27: férfi K-1 200 m (Tótka Sándor, Csizmadia Kolos)
04.43: női C-1 200 m (Takács Kincső, Horányi Dóra)
05.08: női K-1 500 m (Kozák Danuta, Csipes Tamara)
5.34: férfi K-2 1000 m (Béke Kornél, Varga Ádám; Nádas Bence, Kopasz Bálint)

Augusztus 6., péntek, előfutamok
2.30: női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső)
2.44: férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
3.15: női K-4 500 m (Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra)
3.30: férfi K-4 500 m (Tótka Sándor, Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos)

Augusztus 7., szombat, középfutamok
2.30: női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső)
2.44: férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
3.07: női K-4 500 m (Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra)
3.14: férfi K-4 500 m (Tótka Sándor, Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos)
Döntők
4.22: női C-2 500 m (Balla Virág, Takács Kincső)
4.39: férfi C-1 1000 m (Adolf Balázs, Fejes Dániel)
5.00: női K-4 500 m (Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra)
5.19: férfi K-4 500 m (Tótka Sándor, Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos)