Győzelem az Egyesült Államok ellen, negyeddöntős a férfi pólóválogatott

HOSNYÁNSZKY Norbert
Trew Holland és Hosnyánszky Norbert harca a labdáért
Vágólapra másolva!
Szombat délelőtt a magyar férfi vízilabda-válogatott 11-8-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát a tokiói olimpia vízilabdatornáján a csoportkör 4. fordulójában, ezzel Märcz Tamás csapata bebiztosította a helyét a negyeddöntőben.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A mieink egy görögök elleni 10-9-es vereséggel kezdték a tornát, majd jött a japánok elleni küzdelmes meccs, amely végül 16-11-es sikert hozott. A legutóbbi dél-afrikaiak ellen meccsen Märcz Tamás csapata 23-1-re diadalmaskodott, így mondhatjuk, hogy a magyar csapat játékosai belőtték magukat az amerikaiak elleni meccs előtt.

Az amerikaiak az első meccsükön szintén megszenvedtek a japánokkal, de 15-13-ra győzni tudtak, majd 17 gólos különbséggel verték a dél-afrikaiakat, a legutóbbi meccsükön viszont 12-11-re kikaptak az olaszoktól.

Märcz Tamásnak nem kellett idegeskednie a dél-afrikaiak elleni meccsen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A dél-afrikaiak elleni találkozó után a magyar csapat tagjai egyetértettek abban, hogy kellemeset mozogtak a gólgazdag edzőmeccsen, de a torna érdemi része majd a negyeddöntőben kezdődik.

A ráúszás után a mieink hozták el a labdát, és az első támadásból össze is hoztak egy gólt.

Egy bejátszás után Mezei Tamás szabadult meg az emberétől, és három méterről a kapuba bombázott (0-1). A követező támadásnál kettős emberhátrányba került a magyar csapat, de az amerikaiak csak egy kapufát tudtak lőni. A második amerikai támadásnál ismét jött a kiállítás, azonban a gól elmaradt. Egy bejátszás után az amerikaiak centere kapufára pöckölt. Az ellentámadásból Varga Dénes növelhette volna az előnyt, de a nyolcméteres lövése a bal kapufán csattant. A harmadik percben egyenlítettek az amerikaiak. Egy körbeadogatás végén Alex Bowen lőtt nyolc méterről a jobb felsőbe (1-1).

A folytatásban mindkét oldalon voltak lehetőségek, de a mieink és az amerikaiak is remekül védekeztek, így a második magyar gólra a hetedik percig kellett várni.

Varga Dénes átadása után Pásztor Mátyás bombázott balról a rövid alsóba (1-2). Egy perccel a negyed vége előtt egyenlíthettek volna az amerikaiak, de Nagy Viktor a felső lécre tolt egy tízméteres bombát. Az ellentámadásból növelhették volna az előnyüket a mieink, de Varga jobboldali bejátszását Hárai Balázs a bal kapufára pöckölte.

Hárai Balázs és Alex Obert birkózása Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második negyed amerikai góllal kezdődött.

Egy emberelőnyös helyzet végén Johnny Hopper bombázott jobbról a hosszú sarokba (2-2). A következő támadásból a magyar csapat szerezhetett volna gólt. Egy emberelőnyös helyzet végén Varga bal alsóba tartó lövését védte Alex Wolf hatalmas bravúrral. A 12. percben az amerikai kapus újabb góltól mentette meg a csapatát. Ezúttal Zalánki Gergő életerős bombáját tolta ki a bal felsőből. Az ellentámadásból aztán jött az amerikai gól. Egy emberelőnyös helyzet végén Ben Hallock kapott bejátszást, és közelről a hálóba húzta a labdát (3-2). A 14. percben egyenlíthetett volna a magyar csapat. Egy emberelőny végén Angyal Dániel lőtt balról, de a lövése levágódott a blokkról. Két perccel a vége előtt összejött az egyenlítés.

Az amerikai Alex Obert bombája levágódott a kapufáról, az ellentámadásból pedig Varga Dénes lőtt egy elképesztően nagy gólt tíz méterről (3-3).

Fél perccel később viszont újra az amerikaiaknál volt az előny. Egy bejátszás után Marko Vavic maradt üresen, és közelről a jobb alsóba lőtt, de a mieink is azonnal egyenlíteni tudtak. Vámos Márton lőtt jobbról a bal alsó sarokba (4-4). negyven másodperccel a vége előtt Nagy Viktor védett hatalmast, az ellentámadásból pedig átvették a vezetést a mieink. Hárai kapott egy bejátszást, és a kapunak háttal a jobb alsóba lőtt (4-5).

Trew Holland és Hosnyánszky Norbert harca a labdáért Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik negyedben percekig nem esett gól, mindkét oldalon a kapusok voltak főszerepen. A gólcsendet Manhercz Krisztián törte meg a 19. percben. Az OSC játékosa irgalmatlanul nagy gólt lőtt a bal felső sarokba, az amerikai kapus még a fejét is elhúzta a labda útjából (4-6). Ezt követően jött egy amerikai időkérés, de nem segített. A 20. percben egy kipasszolt helyzet végén Vámos Márton lőtt védhetetlen gólt öt méterről (4-7).

Két perccel később aztán Manhercz egy újabb csodálatos góllal négygólosra növelte az előnyt. A magyar csapat játékosa balról megnézte hol helyezkedik az amerikai Alex Wolf, és hanyag eleganciával átejtette fölötte a labdát (4-8).

Manhercz Krisztián két szépségdíjas gólt lőtt a harmadik negyedben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A negyedik negyed eleje magyar góllal indult.

Varga Dénes lőtt be egy ötméterest a jobb felsőbe, ezzel pedig már ötgólos előnye volt a magyar csapatnak (4-9). Persze, azért az amerikaiak mentek előre becsületből és rögtön össze is hoztak egy gólt. Egy bejátszás után Alex Obert lőtt a bal felsőbe (5-9), majd a következő amerikai támadásnál egy jobbról betett labdát Luca Cupido húzott be a kapuba (6-9). A magyar csapat már öt perce gólképtelen volt a meccsen, három perccel a vége előtt pedig Hannes Daube bombázott balról a kapuba, az amerikaiak pedig feljöttek két gólra (7-9).

A folytatásban megint Manhercz Krisztián lőtt gólt a legjobbkor (7-10), majd Bowen bombázott még Nagy Viktor kapujába, végül pedig a dudaszó pillanatában Hosnyánszky Norbert állította be a végeredményt, így 11-8-ra nyertünk, és bejutottunk a legjobb nyolc közé. Két nap múlva az olaszok ellen zárjuk a csoportkört.

Férfi vízilabda, A csoport, 4. forduló:
Magyarország - Egyesült Államok 11-8 (2-1, 3-3, 3-0, 3-4)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Magyarország: Nagy - Manhercz, Vámos, Jansik, Erdélyi, Varga, Mezei - cserék: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai
Egyesült Államok: Wolf - Hooper, Obert, Daube, Cupido, Bowen, Irving - cserék: Vavic, Hallock, Woodhead, Stevenson, Smith
gólszerzők: Manhercz 3, Vámos 2, Varga 2, Mezei 1, Pásztor 1, Hárai 1, Hosnyánszky 1, illetve Hallock 2, Bowen 2, Hooper 1, Daube 1, Cupido 1, Obert 1
gól/ötméteres: 1/1, illetve 0/0
gól/emberelőny: 4/13, illetve 5/16

„Hasonló típusú meccs volt, mint a görögök elleni meccsünk, de most nagyobb volt bennünk a tűz és az elszántság. Jó volt a védekezés, és az akarattal sem volt gond, úgyhogy tetszett, amit láttam" – kezdte az értékelést Märcz Tamás, aki elmondta, hogy már az olimpia előtt eldöntötte, hogy erre a meccsre csak Nagy Viktort fogja nevezni kapusként. "Nagyon jól védett. Felvette a meccs felelősségét. Szerencsére két jó kapusunk van. Vogel Soma és Nagy Viktor is jó formában van, szépen bele fognak lendülni a torna ritmusába" - kezdte az értékelést Märcz Tamás szövetségi kapitány.

A szövetségi kapitány szerint az volt a siker kulcsa, hogy a magyar csapat remek falat tudott felhúzni a kapu előtt, és a blokkok is jól sikerültek.

Märcz Tamás szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

„Összhangban dolgoztak a játékosok a védekezésben, amikor meg hiba volt, akkor jött Nagy Viktor. Csak a támadásbefejezésekkel nem lehetek maximálisan elégedett. Volt egy szakasza a meccsnek, amikor már öt góllal vezettünk, itt tarthattuk volna az eredményt, ha gólra váltjuk a helyzeteinket, az emberelőnyeinket. Ebben mindenképpen várok előrelépést."

Märcz Tamás is hangsúlyozta már, hogy a negyeddöntőre szeretne százszázalékos csapatot.

„Nehéz százalékban kifejezni, de ma sokat kellett tennünk a sikerért. Persze, egy edző nagyon ritkán mondja azt, hogy ez száz százalék volt. Azt várom, hogy legyen előrelépés, de

– tette hozzá Märcz Tamás, aki megmondta, hogy a negyeddöntővel kapcsolatban, ha akarna se tudna számolgatni, mert hétfőn a magyar csapaté lesz az első meccs. De ez amúgy sem a magyarok stílusa.