Társoldalunk:

Milák Kristóf Európa-csúccsal ezüstérmes 100 méteres pillangóúszásban

2021.07.31. 03:39

Milák Kristóf a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka szombat reggel 49.68-as idővel Európa-csúcsot úszott, és ezüstérmet nyert a tokiói olimpián a 100 méteres versenyszámban. A futamot az amerikai Caeleb Dressel nyerte, aki 49.45-ös, világrekordot jelentő idővel ért célba, ezzel megnyerte harmadik aranyérmét a tokiói olimpián.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A szombat délelőtti döntő igazi csemegének érkezett, mert a pillangóúszás két legnagyobb klasszisa, az újdonsült olimpiai bajnok Milák Kristóf és az amerikaiak háromszoros olimpiai bajnoka, Caeleb Dressel csapott össze.

Milák odatette magát az elődöntőbenForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az előfutamban Milák 50.62 másodperces idejénél csak a világcsúcstartó Dressel volt gyorsabb, ő 50.39 másodperces olimpiai rekordot úszott. A középfutamban aztán mindkét klasszis „halálos iramba" kapcsolt. Milák 50.31-es olimpiai csúccsal megnyerte a futamát. Milák elképesztő rekordja azonban csak néhány percig élt, ugyanis a következő középfutamban Dressel 49.71-et úszott, ezzel övé lett az új olimpiai rekord, és a legjobb idővel jutott be a fináléba. 

A világ- és olimpiai csúcstartó Dressel volt a versenyszám toronymagas esélyese, azonban Milák mellett szólhatott, hogy ő legutóbb pénteken délelőtt fél tizenegykor úszott a 100 pillangó elődöntőjében, az amerikai viszont még este fél nyolckor is leúszott egy sprintet az 50 méteres gyorsúszás előfutamában – amelyből a legjobb idővel jutott tovább.

Dressel már két aranyérmet nyert a tokiói olimpiánForrás: AFP/Oli Scarff

Az amerikai úszó hazai pályán érezhette magát, ugyanis az amerikai csapat egy 30 fős szurkolótáborral képviseltette magát, akik teli torokból bíztatták Dresselt. A 24 éves amerikai remekül rajtolt, miután feljött a vízből, már legalább fél testhossz előnye volt. Miláknak azonban nem sikerült felépítenie a futam elejét, így a forduláskor 65 század volt a hátránya Dressel mögött. A második ötven méteren jött az elképesztő Milák-hajrá, aminek 49.68-as Európa-csúcs lett a vége, de az amerikai sem fogyott el a végére, így Dressel 49.45-ös világrekordidővel ért célba, ezzel megnyerte harmadik aranyérmét a tokiói olimpián. 

Milák Kristóf fantasztikus egyéni és Európa-csúccsal, végül 49.68-as idővel ért célba. Az utolsó métereken feljött amerikai riválisára, aki végül 23 századdal győzte csak le Milákot.

A szám kétszeres világbajnoka, Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba, Milák 23 századdal maradt el tőle, de így is 50 századdal megdöntötte saját országos csúcsát (50.18), melyet májusban a budapesti Európa-bajnokságon ért el. 

Milák a magyar csapat hatodik érmét, közte a második ezüstöt szerezte a tokiói játékokon. 

A második helyezett Milák Kristóf a célban a 100 méteres pillangóúszás döntőjébenForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A döntő után Milák Kristóf a vegyeszónában elmondta, hogy nagyon élvezte a döntőt, mert a 200 méteres versenyszámban önmagával harcolt, itt viszont volt egy komoly ellenfél, akit el akart kapni. 

Megkönnyebbültem, hogy végre célba értem, és végre vége. Büszke vagyok magamra és az ellenfeleimre, hogy ilyen jót tudtunk versenyezni. Kihoztuk egymásból a legjobbat"  – értékelt elégedetten Milák Kristóf, aki megúszta az Európa-csúcsot, így Dresselnek világrekordra volt szüksége az aranyéremhez. "Ez reális. Ennél többet nem tudtam volna belőle kihozni. Ez az egész időeredmény azt jelenti, hogy Dressel kicsit megijedt, én meg jól megkergettem. Kihoztuk egymásból a legjobbat."

Milák Kristóf elmondta, hogy nagyon jó volt a Dressel melletti pályán úsznia. Ezúttal az amerikainak nem volt óriási delfinje, csak a fordulóban. A hullámjai sem voltak akkorák, mint régen. Az ezüstérmes úszó kiemelte, hogy próbálta az amerikait elkapni az utolsó ötvenen, de ebben most ennyi volt.

„Az elmúlt néhány hónapban nagyon sokan megkerestek, többnyire külföldi úszók, és mondták, hogy meg tudom csinálni. Én meg arra gondoltam, hogy nem vagytok normálisak? Miről beszéltek? Én őt? Esélyem sincs ellene. Mostanra viszont látom a lehetőséget magamban és ebben a versenyszámban.  Látom már realitását ezeknek a kijelentéseknek. Remélem, nem okoztam csalódást csak egy ezüstéremmel" – mondta mosolyogva Milák, aki a 200 méteres pillangóúszás döntőjét könnyedén nyerte meg, 100 méteren azonban óriási harcot vívott Dressellel, így adja magát a kérdés, hogy a jövőben melyik lesz a főszáma.

Caeleb Dressel és Milák Kristóf a pillangóúszás csillagaiForrás: MTI/Kovács Tamás

„Kétszáz méteren magammal versenyeztem, száz méteren meg van valaki, akit el akarok kapni. Ez nem nehezebb vagy könnyebb, inkább másabb. Az biztos, hogy ha 2020-ban lett volna az olimpia, akkor én ezt az időt nem úszom meg. Kellett nekem ez a plusz egy év, megerősödtem, dinamikusabb lettem, és otthonosabban érzem magam ebben a számban. Ha az eredeti időpontban van az olimpia, 200 méteren lehet, hogy meglett volna az arany, de ebben a számban nem hiszem, hogy érmet nyertem volna" – tette hozzá Milák Kristóf.

férfi 100 m pillangó
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 49.45 mp - világcsúcs
2. Milák Kristóf (Magyarország) 49.68 - Európa-csúcs
3. Noe Ponti (Svájc) 50.74