Társoldalunk:

Hihetetlen módon kapott ki a magyar női kardcsapat

2021.07.31. 05:17

Nem sikerült az elődöntőbe jutnia a magyar női kardcsapatnak, mert Dél-Korea 45-40-re legyőzte Magyarországot a negyeddöntőben Tokióban. A magyarok a meccs elején hátrányba kerültek, majd fordítottak és vezettek. Ez sem volt azonban elég, mert az előnyt nem sikerült megtartani. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Tokióban a magyar vívók közül utolsónak a női kardcsapat lépett pástra. A negyeddöntőben Dél-Korea volt a mieink ellenfele. Ennél távolabb nem volt érdemes nézni, mert az ázsiai csapat is kemény diónak ígérkezett. 

Az első mérkőzést a londoni olimpia egyéni bajnokával, Kim Dzsi Jonnal kezdte Márton Anna, akinek a sérült térdét sikerült annyira rendbe hozni, hogy képes volt a csapatversenyeken vívni. Egészen elképesztő amúgy, hogy Márton Anna min megy keresztül ezen az olimpián és az is, hogy egy pillanatra sem adja fel a küzdelmeket. A koreai 3-0-al kezdett, majd Márton tusai következtek. Végül 5-4-re nyerte meg Márton az asszót és a második meccs előtt 1 tussal vezettek a magyarok.

A második mérkőzést Pusztai Liza vívta Csoj Szu Jon ellen. Az ázsiai vívó itt is jól kezdett, 2-0-ra vezetett. Majd 6-3-al fejezte be a meccset Csoj, így a koreaiak 10-8-as vezetésével fordultunk rá a harmadik meccsre. Ezen Katona Renáta Jun Dzsi Szu ellen vívott. A magyar csapat harmadik vívója 4-1-el kezdett, majd innen zsínórban négy tust kapott és 5-4-re vesztett. Az első kör után Dél-Korea 15-12-re vezetett.

A második kört Márton Anna kezdte Csoj Szu Jon ellen. Márton továbbra is remekül küzdött, de sajnos 5-4-re kikapott és ezzel megmaradt a 4 tusnyi különbség a két csapat között - 20-16-ra vezetett az ellenfél. Az ötödik meccsre Katona Renáta kötött be Kim Dzsi Jon, azaz a 9 évvel ezelőtti egyéni olimpiai bajnok ellen. Bár Katona sokáig vezetett, de végül 5-4-re kikapott és 25-20-as koreai előnynél következett a hatodik asszó, amelyet Pusztai Liza Jun Dzsi Szu ellen vívott. Pusztai három egylámpás találattal vezetett, majd bevitte a negyediket is. Olyan lendületben volt, amit nagyon ritkán látunk. 9-5-re verte meg ellenfelét és ezzel Korea az utolsó kör előtt csak egy tussal, 30-29-re vezetett. Újra felcsillant a remény a továbbjutásra.

Katona Renáta Csoj Szu Jon ellen. A magyar menetelés tovább folytatódott, Katona 2-0-ra vezetett, majd 4-0-ra is. Ügyes volt, mert ha kellett, apró videózásokkal zavarta az ellenfelet azzal, hogy reklamált és videós ellenőrzést kért.

Kim Jiyeon (balra) és Pusztai Liza csatájaForrás: AFP/Fabrice Coffrini

4-1-es magyar vezetésénél a koreai sérülést jelentett. Vicces volt, hogy az orvos hozott egy sprayt és a vívóruhán keresztül fújkálta a sérült részt. Ez sem segített rajta, mert a megtáltosodó Katona 6-2-re nyert és 35-32-re vezetett. 

Két mérkőzés volt hátra és nagyon kedvezőnek tűnt a helyzetünk. Márton Anna jött és Jun Dzsi Szu. Annának nem volt más dolga, mint tartani az előnyt. Ez nem sikerült, mert 8-4-re kikapott. Ezzel az utolsó asszó előtt 40-39-re Korea vezetett.

Pusztai Lizára várt a feladat, hogy befejezze a meccset az olimpiai bajnok Kim Dzsi Jonnal szemben. Őrületesen nehéz feladat volt ez. És nem is sikerült sajnos. Túl nagy volt a teher, vagy a koreai jobb volt, édesmindegy. Az olimpiai bajnok 5-1-re nyert, Dél-Korea pedig 45-40-re.

A magyar női kardcsapat az 5-8. helyért küzdhetett tovább.

"A középső asszóm nagyon kellett, ott nagyon felszívtam magam, és szerintem azzal az egész csapat visszanyerte a hitét - nyilatkozott Pusztai Liza. - Aztán ahogy a hit visszajött, sajnos egy szempillantás alatt el is tűnt. Pedig az utolsó asszómra is úgy álltam fel, hogy ezt még meg lehet fordítani. Úgy látom, az utolsó két asszóra Panka (Márton Anna) és én is elfogytunk, hosszú volt ez az öt év mentálisan és fizikailag is."

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: bár csalódottak, megpróbálják felpörgetni magukat az utolsó két meccsükre, és megszerezni az ötödik helyet.Persze más lett volna a hangulat, ha éremért vívunk, de nem mindegy, hogy olimpiai ötödikként vagy nyolcadikként utazunk haza" - tette hozzá.

A magyar női kardválogatott a második mérkőzését is elvesztette, így az utolsó összecsapán a hetedik helyért vívhat majd a kínaiak ellen.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és a sérült Márton helyére becserélt Battai Sugár alkotta együttes a negyeddöntős vereség után a házigazda japánok ellen lépett pástra, és némi meglepetésre 45-42-re kikapott.

Pusztai és Katona győzelemmel kezdett Tamura, illetve Emura ellen, majd Márton következett, aki 0-3-nál jelezte, hogy nem tudja tovább folytatni. A helyére beállt Battai 4-2-re maradt alul, így ez az asszó 2-7-tel zárult Fukusimával szemben. A második kört 15-12-es hátrányból indították a magyarok, és ebben csupán egy győzelmet arattak Battai révén. Nyolctusosra nőtt a két csapat közötti különbség (30-22), ezt pedig már - hiába verte meg az utolsó körben Battai 8-5-re Tamurát, míg Pusztai 7-5-re Emurát - nem sikerült ledolgozni.

A magyar csapat az utolsó mérkőzését is elvesztette, így a kilences mezőnyben a várakozást alulmúlva a nyolcadik helyen végzett. Kínától meglepetésre 45-30-ra kapott ki.