Hihetetlen módon kapott ki a magyar női kardcsapat

MÁRTON Anna
Márton Anna (b) és francia Manon Brunet asszója a női egyéni kardozók bronzmérkőzésén
Vágólapra másolva!
Nem sikerült az elődöntőbe jutnia a magyar női kardcsapatnak, mert Dél-Korea 45-40-re legyőzte Magyarországot a negyeddöntőben Tokióban. A magyarok a meccs elején hátrányba kerültek, majd fordítottak és vezettek. Ez sem volt azonban elég, mert az előnyt nem sikerült megtartani. 
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Tokióban a magyar vívók közül utolsónak a női kardcsapat lépett pástra.

A negyeddöntőben Dél-Korea volt a mieink ellenfele.

Ennél távolabb nem volt érdemes nézni, mert az ázsiai csapat is kemény diónak ígérkezett.

Az első mérkőzést a londoni olimpia egyéni bajnokával, Kim Dzsi Jonnal kezdte Márton Anna, akinek a sérült térdét sikerült annyira rendbe hozni, hogy képes volt a csapatversenyeken vívni.

Egészen elképesztő amúgy, hogy Márton Anna min megy keresztül ezen az olimpián

és az is, hogy egy pillanatra sem adja fel a küzdelmeket. A koreai 3-0-al kezdett, majd Márton tusai következtek. Végül 5-4-re nyerte meg Márton az asszót és a második meccs előtt 1 tussal vezettek a magyarok.

A második mérkőzést Pusztai Liza vívta Csoj Szu Jon ellen. Az ázsiai vívó itt is jól kezdett, 2-0-ra vezetett. Majd 6-3-al fejezte be a meccset Csoj, így a koreaiak 10-8-as vezetésével fordultunk rá a harmadik meccsre. Ezen Katona Renáta Jun Dzsi Szu ellen vívott. A magyar csapat harmadik vívója 4-1-el kezdett, majd innen zsínórban négy tust kapott és 5-4-re vesztett.

Az első kör után Dél-Korea 15-12-re vezetett.

A második kört Márton Anna kezdte Csoj Szu Jon ellen. Márton továbbra is remekül küzdött, de sajnos 5-4-re kikapott és ezzel megmaradt a 4 tusnyi különbség a két csapat között - 20-16-ra vezetett az ellenfél. Az ötödik meccsre Katona Renáta kötött be Kim Dzsi Jon, azaz a 9 évvel ezelőtti egyéni olimpiai bajnok ellen. Bár Katona sokáig vezetett, de végül 5-4-re kikapott és 25-20-as koreai előnynél következett a hatodik asszó, amelyet Pusztai Liza Jun Dzsi Szu ellen vívott. Pusztai három egylámpás találattal vezetett, majd bevitte a negyediket is.

Olyan lendületben volt, amit nagyon ritkán látunk. 9-5-re verte meg ellenfelét és ezzel Korea az utolsó kör előtt csak egy tussal, 30-29-re vezetett.

Újra felcsillant a remény a továbbjutásra.

Katona Renáta Csoj Szu Jon ellen. A magyar menetelés tovább folytatódott, Katona 2-0-ra vezetett, majd 4-0-ra is. Ügyes volt, mert ha kellett, apró videózásokkal zavarta az ellenfelet azzal, hogy reklamált és videós ellenőrzést kért.

Kim Jiyeon (balra) és Pusztai Liza csatája Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

4-1-es magyar vezetésénél a koreai sérülést jelentett. Vicces volt, hogy az orvos hozott egy sprayt és a vívóruhán keresztül fújkálta a sérült részt. Ez sem segített rajta, mert a megtáltosodó Katona 6-2-re nyert és 35-32-re vezetett.

Két mérkőzés volt hátra és nagyon kedvezőnek tűnt a helyzetünk.

Márton Anna jött és Jun Dzsi Szu. Annának nem volt más dolga, mint tartani az előnyt. Ez nem sikerült, mert 8-4-re kikapott. Ezzel az utolsó asszó előtt 40-39-re Korea vezetett.

Pusztai Lizára várt a feladat, hogy befejezze a meccset az olimpiai bajnok Kim Dzsi Jonnal szemben. Őrületesen nehéz feladat volt ez.

És nem is sikerült sajnos.

Túl nagy volt a teher, vagy a koreai jobb volt, édesmindegy. Az olimpiai bajnok 5-1-re nyert, Dél-Korea pedig 45-40-re.

A magyar női kardcsapat az 5-8. helyért küzdhetett tovább.

"A középső asszóm nagyon kellett, ott nagyon felszívtam magam, és szerintem azzal az egész csapat visszanyerte a hitét - nyilatkozott Pusztai Liza. -

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: bár csalódottak, megpróbálják felpörgetni magukat az utolsó két meccsükre, és megszerezni az ötödik helyet.

tette hozzá.

A magyar női kardválogatott a második mérkőzését is elvesztette, így az utolsó összecsapán a hetedik helyért vívhat majd a kínaiak ellen.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza és a sérült Márton helyére becserélt Battai Sugár alkotta együttes a negyeddöntős vereség után a házigazda japánok ellen lépett pástra, és némi meglepetésre 45-42-re kikapott.

Pusztai és Katona győzelemmel kezdett Tamura, illetve Emura ellen, majd Márton következett, aki 0-3-nál jelezte, hogy nem tudja tovább folytatni. A helyére beállt Battai 4-2-re maradt alul, így ez az asszó 2-7-tel zárult Fukusimával szemben. A második kört 15-12-es hátrányból indították a magyarok, és ebben csupán egy győzelmet arattak Battai révén. Nyolctusosra nőtt a két csapat közötti különbség (30-22), ezt pedig már - hiába verte meg az utolsó körben Battai 8-5-re Tamurát, míg Pusztai 7-5-re Emurát - nem sikerült ledolgozni.

A magyar csapat az utolsó mérkőzését is elvesztette, így a kilences mezőnyben a várakozást alulmúlva a nyolcadik helyen végzett. Kínától meglepetésre 45-30-ra kapott ki.