Tényleg megér egy olimpiai érmet, hogy bárki meghaljon a teniszpályán?

tennis Oly TOPSHOTS Horizontal OLYMPIC GAMES SUMMER OLYMPIC GAMES FALL PROTECTIVE MASK LYING DOWN SPORT TRAINER
Az orosz Daniel Medvegyevet a hőguta kerülgette az olasz Fognini elleni meccsén Tokióban
Vágólapra másolva!
A szerb Novak Djokovic a világ legbefolyásosabb sportolói közé tartozik. A teniszfenomén szavait azonban vagy nem hallják meg, vagy nem akarják meghallani a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei. Pedig a NOB urai csak köszönettel és hálával tartozhatnak Djokovicnak, aki - sok más sztárral ellentétben - nem mondta le az olimpiai tenisztornát, és eljött játszani Tokióba. Ma már talán ő is felteszi a kérdést magának: megérte? Férfi egyesben már elvesztette a bronzmeccset és negyedik lett. A vegyespáros bronzmeccsére pedig ki sem állt.
Vágólapra másolva!

A nyári olimpiákon az egyéni sportágakban a legtöbbet vitatott intézmény a bronzmeccs. Van olyan sportág - az ökölvívás - ahol elég a négy közé jutni, s az illető máris bronzérmes lesz, hiszen a harmadik helyért nem rendeznek meccseket.

A legtöbb egyéni sportágban azonban igen: a teniszben is.

Hogy szakmailag ez mennyire érdekes és fontos, azt nem ennek az írásnak kell boncolgatnia. S meg sem született volna ez a cikk, ha nem láttam volna meg a tenisztorna szombati időbeosztását. Ahol helyi idő szerint 15 órakor rendezték meg a Novak Djokovic-Pablo Carreno Busta (spanyol) mérkőzést, amely a férfi egyesben a bronzérmet döntötte el.

A szerb világelsőnek már a második szettben meccslabdát kellett hárítania, aztán a harmadik játszmában előbb kidobta az ütőjét az üres nézőtérre, majd összetörte azt 0:3-as hátrányban.

Ezek után ugye mondanunk sem kell, végül elveszítette a bronzmeccsét egyesben Djokovic. Ráadásul mindezek után még aznap (szombat) este a vegyes páros bronzmérkőzésen is játszania kellett. Illetve kellett volna. Mert a szerb sztár vállsérülésére hivatkozva ettől a mérkőzéstől visszalépett.

A szerb Novak Djokovic hűti magát Tokióban a teniszversenyek színhelyén a hatalmas hőségben Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

15 órakor Tokióban még nagyon meleg van.

Nem annyira, mint délelőtt 11 órakor, mert az olimpia kezdetén a program kiagyalói délelőtt 11 órától küldték pályára azokat a teniszezőket, akik hajlandóak voltak eljönni az olimpiára. 11 órakor magam is ácsorogtam (és nem futottam, nem teniszeztem) Tokióban a buszelosztónak nevezett betonplaccon. Szinte kibírhatatlan volt a hőség és a pára. Bele sem mertem gondolni, mit érezhetnek azok a sportolók, akiket ebben az embertelen hőségben teniszezni küldenek a szervezők. Értem, hogy a program feszes, a műsor kialakítását többnyire a sokat fizető jogtulajdonos tévétársaságok alakítják ki, de olykor érdemes lenne ésszel végezni mindezt.

Nem is volt véletlen, hogy többen kiborultak a délelőtt 11 órai kezdés ellen, s köztük volt Novak Djokovic is.

Akik most azt hiszik, hogy a szerb teniszező jódolgában éppen nem tudott mit tenni, és ezért ment neki a szervezőknek, nagyon tévednek. Ugyanis pont Novak Djokovic volt az, aki még 2019 őszén felemelte a szavát a tokiói teniszversenyek normális lebonyolítása mellett. Ez azok után történt, hogy Djokovic éppen Japánban teniszezett és nyerte meg a Rakuten Opent. Ezek után a következőket mondta:

Az orosz Medvegyev az ütőjére támaszkodva próbálja meg túlélni a hőséget a tokiói olimpián Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Stringer

Nem lehet tehát azt mondani, hogy a szerb ne szólt volna időben. Szólt, de a NOB a füle botját sem mozgatta. Ha mozgatta volna, akkor nem rak be 11 órára meccseket. Ez aztán óriási felháborodást váltott ki a mezőny egyes tagjaiban. Az első forduló lejátszása után a következőket mondta: „Nem igazán értem, miért nem háromkor kezdik a meccseket" – mondta.

Djokovic szerint a nagy melegben és a magas páratartalomban a sportolók folyamatosan dehidratált állapotban vannak. „Úgy érzed, mintha súly lenne a válladon, annyira magas a hőmérséklet és a páratartalom, a levegő pedig teljesen megáll.

Ebben az egészben amúgy az a legcsodálatosabb, hogy az olimpiai tenisztornát simán meg lehetne rendezni egy légkondicionált csarnokban is, ahol a játékosok normális körülmények között tudnának teniszezni.

Azt ugyanis a mindenkori olimpiai rendező dönti el, hogy a teniszt milyen pályaborításon és milyen körülmények között bonyolítja le.

Az olimpia egyéves elhalasztása a japánok számára is lehetőséget adott volna arra, hogy mindent újratervezzenek, hiszen azt már egy éve is pontosan lehetett tudni, hogy az időjárás 2021 augusztusában sem lesz más, mint egy évvel korábban lett volna. Mégsem jutott senkinek az eszébe, hogy legalább ennyivel kedvezzen a teniszezőknek.

Djokovic legalább végig tudta játszani a meccseit. Rosszabbul járt nála a spanyol Paula Badosa, aki hőguta miatt adta fel a mérkőzését a cseh Marketa Vondrousova ellen. Az orosz Daniel Medvegyev pedig még jobban kiborította a bilit, amikor az olasz Fabio Fognini ellen játszott és nyert három játszmában. Medvegyevet szinte rossz volt nézni a hatalmas hőségben, ahogy az ütőjére támaszkodva próbálta túlélni a meccset.

Az orosz Daniel Medvegyevet a hőguta kerülgette az olasz Fognini elleni meccsén Tokióban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az orosz a mérkőzés során összesen háromszor kért ápolást. A székbíró, Carlos Ramos megkérdezte tőle, hogy tudja-e folytatni a játékot. „Be tudom fejezni a meccset, de lehet, hogy meghalok" – válaszolta Medvegyev.

„Ha meghalok, vállalod érte a felelősséget?"

Később Medvegyev azt monda, néha úgy érezte, elsötétül előtte a világ.

Mindez tökéletesen megvilágítja azt az anomáliát, amely egyre jobban feszíti az olimpiát, megmutatja azt a feszültséget, amely az olimpia szervezői és főszereplői között húzódik meg. A múltban nagyon sokszor lehetett azt a demagóg mondást hallani, hogy

a sportolók örüljenek, hogy itt lehetnek.

Meg olyan ostobaságokat is, hogy a sportolóknak legyen megtiszteltetés, hogy az olimpián játszhatnak. Azt hiszem, nem kell különösebben bizonygatni, hogy ezek felett a kijelentések felett eljárt az idő. Lehet, hogy egy sportlövésszel (és most nem őket akarjuk kipécézni) meg lehet etetni az ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de egy profi teniszezővel aligha. A NOB számára már az is figyelmeztető jel volt, hogy hány sztár mondta le a tokiói részvételt.

A teljesség igénye nélkül pár név: Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams.

Volt, aki kimerültségre hivatkozott, volt, aki annyit mondott, hogy nincs kedve itt játszani. Az ausztrál fenegyerek, Nick Kyrgios attól borult ki, hogy üres stadionban kellene játszania, neki ehhez nem volt kedve. De nem jött el Japánba az osztrák Dominic Thiem sem.

Az ausztrál Nick Kyrgios kihagyta a tokiói olimpiát, mert nem volt kedve az üres stadionban játszani. Valószínűleg ő járt jobban Forrás: AFP/Adrian Dennis

Novak Djokovic igen. Pechére az elődöntőben vereséget szenvedett a német Alexander Zverevtől. Van ilyen. De, hogy ezek után - és az előzmények ismeretében - Djokovic bronzmeccsét megint a program első mérkőzésének teszik be, valahol elképesztő.

Ez semmi mást nem jelent, mint azt, hogy Djokovic (és a többi sztár) dumálhat csak, amennyit akar, senki sem figyel rá.

Ráadásul a szerbnek ezen a szombaton nemcsak a férfi egyes bronzmeccsen, hanem Nina Stojanoviccsal az oldalán a vegyespáros bronzmeccsen is pályára kellett lépnie. Mindez egy napon. Tényleg hihetetlen. Aztán, ahogy elvesztette az egyesben a bronzmeccset, közölte, hogy megsérült a válla, úgyhogy a vegyespáros bronzmérkőzésére őt már senki se várja, mert attól visszalépett.

Fel lehet persze tenni azt a kérdést, hogy miért volt fontos a két (illetve most már csak egy) bronzmeccs Djokovicnak. Akik ismerik a szerb sportolók lelkületét, viszonyukat a hazájukhoz, fel sem teszik ezt. Djokovicban egészen biztosan ott motoszkál, hogy ezek a mérkőzések mennyire fontosak, vagy feleslegesek, de sosem tenne olyat, hogy

nem áll ki, hogy visszalép, hogy lemond a bronzéremről.

Egy szerb sportoló - legyen bármilyen skizofrén is a helyzet - sosem tenne ilyet. Gondoltuk mi. Aztán az egyes bronzmeccs elvesztése után mégiscsak visszalépett. Hogy valóban sérült volt-e a válla, azt csak ő tudja. Fogadjuk el, hogy igen.

Novak Djokovic szavai mikor jutnak el a NOB nagyuraihoz? Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

El fog jönni az idő, amikor a világ legbefolyásosabb sportolóinak szembehelyezkedése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megcsontosodott gondolkodású korifeusaival nagyobb hullámokat vet majd. A NOB illetékesei ma még magas lovon ülnek. De azt mindenki jól tudja, hogy innen lehet a legnagyobbat esni.