Társoldalunk:

Boczkó Gábor: a teljesítményünk megfelelt a magyar vívás tradícióinak

2021.07.31. 10:31

Boczkó Gábor, a szövetségi kapitányt helyettesítő sportigazgató úgy véli, a válogatott tokiói olimpián nyújtott teljesítménye megfelelt a magyar vívás hagyományainak.

"Én két-három éremben, köztük egy aranyban gondolkodtam. Amit elértünk, abszolút megfelel a magyar vívás tradícióinak, úgyhogy ebből a szempontból mondhatjuk azt, hogy elégedettek vagyunk" - értékelt az MTI-nek a szakember, aki az orvosi javaslatra otthon maradt Udvarhelyi Gábort helyettesítve vezette a küldöttséget a japán fővárosban.

A sportági különítmény egy-egy arany- (Szilágyi Áron), ezüst- (Siklósi Gergely) és bronzérmet (férfi kardcsapat) nyert, illetve egy-egy negyedik (Márton Anna), hetedik (női tőrválogatott) és nyolcadik (női kardválogatott) helyet szerzett a 2021-es ötkarikás játékokon.

Voltak szerencsés momentumaink, voltak szerencsétlenek, de összeségében nézve úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk a teljesítményünkre - folytatta Boczkó Gábor világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes volt párbajtőröző. - Mindig a helyzettől függ, hogy az adott eredmény minek minősül, örömnek vagy esetleg egy keserű ízű vereségnek. A csalódásokból és a vereségekből tanulni kell a versenyzőknek, edzőknek és nekem is, ezek sok mindenre rávilágítottak. Tudjuk, hogy min kell változtatnunk, hogy a hibákat kiküszöböljük, de összességében jó eredménnyel zártunk, így páran büszkék lehetnek a teljesítményükre."

Szilágyi Áron két érmet is szerzett a tokiói olimpián.Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A sportigazgató a negatívumok között egy-két versenyző egyéni eredményét említette. "Nem akarok neveket mondani, mindenki tudja, hogy kikről van szó. Talán ma a női kardcsapattól is többet vártunk, de abban a pillanatban, hogy Panka (Márton Anna) megsérült egyéniben, elvesztették a vezérüket, és az első olimpiájukon szereplő fiatalok nem tudták a hátukra venni a csapatot. Ennél a nyolcadik helynél többet lehetett tőlük várni, de ez most így alakult" - fogalmazott.

Boczkó Gábor folyamatosan tartotta a kapcsolatot a szövetségi kapitánnyal, de mint mondta, a szakvezetőnek szinte semmibe nem kellett beleszólnia és ő is azon a véleményen van, hogy voltak pozitívumok és negatívumok is ezen az olimpián.

"A vezetőedzőink jól dolgoztak, nekem is sikerült mindent úgy szerveznem, hogy a felkészülés, az edzések, a versenyek rendben menjenek, így sokat nem kellett kommunikálnunk" - tette hozzá a csapatvezető.

"Azt tudjuk jól, hogy a koronavírus miatt ez speciális verseny volt. Tesztelések, applikációk, maszkos rendszer, távolságtartás, fertőtlenítés, ezekbe kellett újra belerázódniuk a versenyzőknek, pedig talán már egy kicsit el is felejtették. Furcsa egy olimpián ilyen dolgokkal foglalkozni, reméljük, hogy lassan el is felejthetjük ezeket. A másik, amit nehéz volt megszokni, hogy üres lelátók előtt kellett vívni, ez nagyon szomorú látvány volt" - fejtette ki Boczkó Gábor.

A magyar vívóküldöttség tagjai együtt utaznak haza, hétfőn indulnak és kedden érkeznek Budapestre.