Milák fantasztikus csúccsal lett ezüstérmes, a női kézisek sorsdöntő meccsen győztek

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.31., úszás, Milák Kristóf, döntő, 100m, 100 méter
Hungary's MILAK Kristof competes during the Men's 100m Butterfly Final at Tokyo Aquatics Centre in Koto Ward, Tokyo on July 31, 2021. Milak placed 2nd in the event. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia nyolcadik versenynapja magyar szempontból szenzációsan indult, 100 méter pillangón Milák Kristóf Európa-csúccsal lett ezüstérmes, míg atlétikában Kozák Luca bejutott az elődöntőbe 100 méter gáton. Csapataink is jól teljesítettek, ugyanis a férfi pólósok legyőzték az Egyesült Államokat, a szombati nap szenzációját pedig a női kézisek szolgáltatták, akik sorsdöntő mérkőzésen megverték a vb-ezüstérmes spanyolokat, ezzel életben tartották továbbjutási esélyeiket. A nagyot küzdő női kardcsapat a 8. helyet szerezte meg, a vitorlázó Berecz Zsombor pedig az összetett harmadik helyéről várhatja a folytatást.
Vágólapra másolva!

Milák Kristóf úszása miatt megérte felkelni szombat hajnalban, ugyanis a 21 éves világklasszis újabb érmet szerzett, ráadásul egészen fantasztikus versenyt hozott össze a világcsúcsot elérő Caeleb Dressellel. A 200 méter pillangón aranyérmes magyar úszó a második legjobb idővel várta a 100 fináléját, és kevéssel ért célba a nagy esélyes Caeleb Dressel mögött a második helyen. Az amerikai 49.45 másodperces világcsúccsal lett aranyérmes, míg Milák mindössze 23 százados különbséggel, 49. 68-as idővel végzett mögötte. A 21 éves magyar sportoló minden elismerést megérdemel, Európa-csúccsal lett ezüstérmes, és hatalmas küzdelemre kényszerítette az ötszörös olimpiai bajnok riválisát.

A két világklasszis úszó a célba érkezés után mosolyogva azonnal összeölelkezett, és láthatóan mindketten elégedettek voltak a saját eredményükkel.

Jól éreztem magam az első 50-en, reménykedtem, hogy el tudom kapni, jöttem fel. Lehet, ha jobban kijön a fal, akkor esetleg, de így sikerült, erre is nagyon büszke vagyok. Az Európa-csúcs összejött, ami nem rossz, egyre közelebb vagyok hozzá, egyre jobban félhet. Reméljük, egyszer sikerül majd megelőzni, de addig sok sikert kívánok neki" - mondta Milák Kristóf a versenyről és ellenfeléről, Caeleb Dresselről.

Milák Kristóf ezüstérmes lett 100 méter pillangón Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

- mondta a tokiói olimpiát egy arany- és egy ezüstéremmel záró klasszis.

A hajnalban versenyző magyarok közül Kozák Luca bejutott az elődöntőbe 100 m gáton. A 25 éves futó májusban 12.81 mp-et futott Savonában, ez az idei legjobb eredménye, míg egyéni csúcsa a 12.71 mp-es országos rekord. Az olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évek eredményei alapján 12.65 és 12.70 közötti idővel lehet bekerülni az olimpiai döntőbe, ő pedig szeretne azok között lenni, akiknek erre esélyük nyílik. Kozák Luca a negyedik futamba került, többek között az amerikai Christina Clemons társaságában, aki minden idők ötödik legjobb 60 gátas eredményét tudhatja magáénak.

A magyar gátas nem a legjobban jött el a rajttól, de stabilan továbbjutó helyen futott, és 12.97 mp-cel a harmadik helyen ért célba, így készülhet a vasárnapi elődöntőre.

A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát. A magyar együttes 1:26:43 órás idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon. Az aranyérmet óriási küzdelemben a britek nyerték meg, az ezüst az Egyesült Államokhoz, míg a bronz a franciákhoz került.

Sportlövészetben Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összetételű magyar női kardválogatott a nyolc között a Koreai Köztársaság csapatától kapott ki fordulatos csatában, 45-40-re, így le kellett mondania arról, hogy érmet szerezzen. A magyar csapat a folytatásban a japánok elleni meccsét is elveszítette, ráadásul Márton megsérült, ezért Battai Sugár Katinkának kellett pástra lépnie helyette. A magyar kardcsapat a hetedik helyért később még vívhatott, de Kínától is meglepő, 45-30-as vereséget szenvedett, és végül a kilences mezőnyben a várakozást alulmúlva a nyolcadik helyen végzett.

Medencébe ugrott szombaton a férfi vízilabda-válogatott is, amely a görögök elleni nyitómeccsen elszenvedett veresége óta az összes meccsét megnyerte. Märcz Tamás csapata az Egyesült Államokat is legyőzte 11-8-ra, ezzel bebiztosította helyét a negyeddöntőben.

- mondta Vámos Márton, aki két góllal járult hozzá a győzelemhez.

Manhercz Krisztiánék legyőzték az Egyesült Államokat és ott vannak a negyeddöntőben Forrás: MTI/Kovács Tamás

A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó, Berecz Zsombor szombaton előbb a harmadik helyen ért célba, majd a nyolcadik részversenyben ötödik lett úgy, hogy a 11. helyről kapaszkodott fel.

A Finndingiben szereplő versenyzőre - aki összetettben jelenleg a harmadik helyen áll - vasárnap még két futam vár, majd kedden következik a legjobb tíz számára az éremverseny az Enosima Jachtkikötőben.

Sorsdöntő mérkőzés várt az olimpián az első három meccsét egyaránt elveszítő női kézilabda-válogatottra a spanyolok ellen. Elek Gábor csapata remekül kezdte a mérkőzést és előnnyel vonulhatott a szünetre.

A második félidőben volt egy rossz periódus, amikor 9 percen át nem dobott gólt a magyar együttes, de a hajrára összeszedte magát, és végül 29-25-re legyőzte a vb-ezüstérmes Spanyolországot, így életben tartotta továbbjutási reményeit.

A hétfői zárókörben azért kell szurkolni, hogy Magyarország legyőzze Svédországot, Oroszország megverje a spanyolokat és a francia-brazil meccs ne hozzon döntetlent. Ha mindez teljesül, a magyar csapat folytathatja az olimpiai szereplést a legjobb nyolc között.

Lukács Viktóriáék a spanyolok elleni győzelemmel életben tartották továbbjutási reményeiket Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

- értékelt a sorsdöntő meccs után a szövetségi kapitány, Elek Gábor.

Ami a nemzetközi eseményeket illeti, érdekesség, hogy az aranyéremre is a legnagyobb esélyesnek tartott

Novak Djokovic nagy csatában elveszítette a bronzmérkőzést tenisz férfi egyesben (a spanyol Pablo Carreno-Bustáé lett a bronzérem), majd sérülésre hivatkozva visszalépett a vegyes párostól is,

ahol szintén bronzmeccset játszott volna Nina Stojanovic oldalán.

Novak Djokovic a bronzmérkőzést is elveszítette egyéniben Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A négyszeres ötkarikás bajnok és 19-szeres vb-aranyérmes tornász, Simone Biles a csütörtökön rendezett egyéni összetett finálé után a női tornászok vasárnapi ugrás és felemáskorlát döntőjétől is visszalépett az olimpián. Indoklása szerint azért tette mindezt, mert a gyengébb teljesítménye után a mentális egészségére kellett figyelnie. Azzal, hogy Biles nem indul felemáskorláton, a magyar Kovács Zsófia a harmadik számú tartalékból második számúvá lépett előre.

Atlétikában hármas jamaicai sikert hozott a női 100 méteres síkfutás, közülük Elaine Thompson Herah elképesztő teljesítménnyel, 10.61-es új olimpiai csúccsal védte meg a címét 100 méteren.