Berecz Zsombor számára az aranyérem elérése sem lehetetlen küldetés

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, 2021.07.31., vitorlázás, BERECZ Zsombor
Enosima, 2021. július 31. Berecz Zsombor a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia vitorlásversenyének férfi Finndingi hajóosztályában az Enosima Jachtkikötőben 2021. július 31-én. MTI/AP/Bernat Armangue
Vágólapra másolva!
A magyar vitorlássport eddigi egyetlen olimpiai érmét szerezte Detre Szabolcs, aki kormányosként ikertestvérével, Detre Zsolttal nyert bronzérmet a moszkvai olimpia Tallinnban rendezett vitorlásversenyén. 1980-ban, repülőhollandiban ugyanolyan éremesélyesként érkeztek a játékokra, mint most Berecz Zsombor, aki nyolc futam után a harmadik helyen áll a finndingisek között Tokióban. A 74 éves sportember még mindig aktív, Tihanyban értük utol, ahol az Asso 99-es hajóosztály Európa-bajnokságán szerepel testvérével és többek között a fiával is.
Vágólapra másolva!

Detre Szabolcs 1947-ben született, legnagyobb sikere az olimpiai bronzérem, de volt világbajnoki negyedik helyezett és megannyi versenyt nyert, többek között a Kékszalagot is. Lánya, Diána is szerepelt olimpián, a szörfösök mezőnyében kétszer is indult. A rutinos sportember szerint Berecz Zsombor istenadta tehetség, aki érmet biztosan nyer, ha végig tud koncentrálni, akkor az arany sem lehetetlen.

Berecz Zsombor nyert már világbajnokságot, és többször volt Európa-bajnok is finndingiben. A képernyőkön agyonmutatott sportágak mellett szépen, viszonylag csöndben készül a magyar vitorlássport eddigi legszebb (olimpiai) eredményére. Berecz fantasztikus szereplésével kapcsolatban Detre Szabolccsal beszélgettünk.

Ha jól tudom, most, 74 évesen is versenyez, milyen versenyre készülnek?
Tihanyban vagyunk, ahol egy hatszemélyes hajóval megyünk, ami majdnem 10 méter hosszú. Az Asso 99 egyébként nagyon hasonlít az olimpiai hajónkhoz, csak abban ketten voltunk, ebben pedig hatan. Ez egy tonnát nyom, az nagyjából 100 kiló volt. Ebben a hajóosztályban megy Majthényi Szabolcs, ő a fő ellenfél, kettőnk közül kerül ki általában a győztes.

A versenyzés mellett mennyire követi az olimpiát?
Amennyire lehet, követjük. Néztük Berecz Zsombor futamait is. Nagyon szoros a mezőny, és így is ott van az élmezőnyben, egyelőre hozza a formáját. Nagyon jó látni, hogy összeszedetten versenyez.

Berecz Zsombor a 2020-as tokiói nyári olimpia vitorlásversenyének férfi Finndingi hajóosztályában az Enosima Jachtkikötőben Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

Hogy kell elképzelni egy olimpiai vitorlásversenyt? Mire kell leginkább figyelni?
A világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon általában igen nagy számban neveznek a hajók, ott talán kicsit könnyebb a helyzet, főleg egy Zsombor kaliberű versenyzőnek. Ha a rajtot jól elkapja - akár egy 60-70 fős mezőnyben - és el tud jönni, akkor a többiek, a nagy hajótömeg saját magát fogja. Ez nem olyan, mint a kerékpársportban, hogy jobban halad a mezőny a szélárnyékban.

Okosan, taktikusan kell menni.

Detre Szabolcs és Detre Zsolt, a repülőhollandi vitorlásverseny bronzérmesei integetnek az eredményhirdetés után a XXII. nyári olimpián, szinte napra pontosan 41 éve nyertek olimpiai bronzérmet Forrás: MTI/TASZSZ/-

Mi kell ahhoz, hogy valaki jól szerepeljen ebben a hajóosztályban?
Elsősorban hihetetlen fizikum. Órákat kell a víz felett feküdni, amihez többek között nagyon komoly hasizom kell. Néha be lehet ülni a hajóba, de akkor sem a pihenésről szól a dolog.

de a megfelelő technika is elengedhetetlen. Zsombor fizikálisan kiemelkedik ebből a mezőnyből, nagyon jó adottságai vannak. Technikailag és mentálisan is az élmezőnyhöz tartozik, nagyon jól tud koncentrálni, gyenge szélben is érzi a rezdüléseket. Egy vitorlázónak látnia kell a láthatatlant is.

Mit vár Berecz Zsombortól az éremfutamban?
Mint mondtam, fizikálisan kiemelkedik a mezőnyből. Ha végig türelmesen versenyez majd, és – csúnyán mondva – ha nem borul el az agya, akkor érmet mindenképp szerez, de szerintem az arany sem lehetetlen.

Mekkora hátrány egy magyar versenyzőnek, hogy nekünk nincs tengerünk?
Ezek a fiúk ma már többet vannak a tengeren, mint idehaza. Hónapokig edzőtáborozhatnak télen is, szerintem ebben már nincs hátrány. A mi időnkben természetesen ez még másképp működött, mi nem is álmodhattunk arról, hogy télen vitorlázzunk valami melegebb helyen edzésként. Hátrány inkább a szörfösök között van. Az más, ha valaki a tengerpartra születik és ott nő fel, abban a sportágban.

Berecz Zsombor dolgozik a hajóban Forrás: MTI/AP/Bernat Armangue

Várja már, hogy ne csak önöknek legyen olimpiai érme a magyarok közül vitorlázásban?
Jó lenne megélni, hogy valaki csatlakozik hozzánk, lassan ránk szárad már a fenti cím. Jó lenne, ha 41 év után bővülne a csapat.

Eszükbe jut az olimpiai szereplés, amikor kezdődik egy olimpia?
Persze, kicsit kifényesednek az emlékek. Jó érzés, hogy nem felejtettek el. Nem könnyű olimpián szerepelni, már akkor nagy volt a nyomás, amikor mi indultunk. Az esélyes hollandok nem is bírták elviselni. Mi is úgy mentünk ki, hogy esélyesek vagyunk, mert gyenge szeleket jósoltak, abban pedig mi voltunk a legjobbak, az ilyen futamokat utcahosszal nyertük. Nekünk hét futamunk volt az olimpián, ebből háromszor volt gyenge szél, azokat nyertük is, de a többin komoly szelek voltak. Mi 72 kilósok voltunk, 90 kilós srácok ellen versenyeztünk, nem lehetett őket tartani. Ha nincs szél, simán nyertünk volna. Így is úgy kezeltek minket idehaza, mintha nyertünk volna, mi voltunk a magyarok a tengeren. Együtt mentünk beszámolókat tartani a bajnokokkal. Ma már kicsit más a helyzet, sajnos a magyar médiában kevés szó esik a készülő nagy sikerről. Nagy dolog, hogy Zsombor itt van, jobban meg kellene becsülni. Ha mondjuk az amúgy nagyon izgalmas és érdekes íjászat órákig megy a tévében, akkor ezt is meg lehetne hosszabban mutatni.

Ön szerint nem nehezen közvetíthető ez a sportág?
Lehet. És nehezen is érthető, de ma már látványos grafikákkal és animációkkal fel tudják dobni a közvetítéseket, ami nagyon sokat segít. Nagyon látványos képekkel lehetne közvetíteni, vannak belső kamerás felvételek is. Nagyon érdekes közvetítések lehetnének, amiben kiütközne a hihetetlen munka is.