Thompson-Herah célba veszi Florence Griffith Joyner világcsúcsát

Tokyo Olympics / Athletics / Women's 100m Tokyo Olympics Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga S SPO sports Uganda Horizontal OLYMPIC GAMES, Ela
Thompson-Herah célba veszi Florence-Griffith világcsúcsát
Vágólapra másolva!
Elaine Thompson-Herah, aki szombaton minden idők második legjobb idejével, 10.61 másodperccel megdöntötte 100 méteren Florence Griffith Joyner olimpiai rekordját, az amerikai sztáratléta világcsúcsát is célba veszi.
Vágólapra másolva!

A 29 éves futó meggyőző fölénnyel védte meg címét honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce előtt, így már mindketten kétszeres ötkarikás aranyérmesek a klasszikus vágtaszámban. Thompson-Herah éppen vetélytársát, az idén 10.63-at repesztő Fraser-Pryce-t előzte meg az örökranglistán. A 34 éves, sárga-narancssárgára festett hajú 34 éves sprinter azzal vigasztalódhatott, hogy sporttörténelmet írt, ugyanis az első női atléta lett, aki három olimpián nyert érmet ugyanabban a számban.

Thompson-Herah a 10.61 mp-cel 33 éves ötkarikás rekordot adott át a múltnak. Az amerikai Florence Griffith Joyner csúcsa 10.62 volt, amelyet a szöuli játékok középfutamában ért el. A dél-koreai fináléban az 1998-ban, 38 évesen elhunyt legendás vágtázó 10.54 mp-cel győzött, ám az ideje nem került be a rekordok közé, mivel a megengedettnél nagyobb, 3 méter/másodperces hátszélben érte el.

Thompson-Herah célba veszi Florence-Griffith világcsúcsát Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hiroto Sekiguchi

"Még jobb időt futhattam volna, ha nem kezdek el túl korán ünnepelni" - jelentette ki Thompson-Herah, aki kitárt karokkal ért célba.

A sprintkirálynő hozzátette, ez mutatja, hogy még sok van benne és reméli, egy nap ő lesz a leggyorsabb.

A hármas jamaicai sikert Shericka Jackson tette teljessé. Legutóbb a 2008-as pekingi játékokon sajátították ki a dobogót a jamaicaiak, amikor Fraser-Pryce megszerezte első olimpiai bajnoki címét.

A szombati finálé erősségét mutatja, hogy az első hat helyezett 11 mp-en belül ért célba.