Társoldalunk:

Női atlétáinkról szólt a vasárnap hajnal Tokióban

2021.08.01. 05:53

A tokiói olimpia kilencedik versenynapjának délelőtti programjában viszonylag kevés magyar sportoló jutott szerephez, csak az atlétikapályára kellett figyelni, ha a magyar sportolókat szerettük volna követni.

Elsőként a kalapácsvető Gyurátz Réka lépett a dobókörbe, helyi idő szerint reggel kilenckor, amikor már 30 fokos meleg volt az Olimpiai Stadionban. A selejtező szintet 73,50 méterben határozták meg, vagy a 12 legjobb folytathatta a fináléban. A szombathelyi dobó egyéni csúcsa 72,70 méter, idei legjobbja pedig 70,77 méter. A 2013-ban ifjúsági világbajnok Gyurátz két érvénytelen kísérlet után harmadikra 66,48 métert ért el, ezzel a 12. lett csoportjában, összesítésben pedig a 26. helyen végzett.

Gyurátz Réka a dobókörbenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Csalódott vagyok, sokkal jobb állapotban vagyok annál, mint amit ez az eredmény mutat. Innen fel kell állni" - jelentette ki Gyurátz Réka. "Fel kéne nőnöm végre, mert van egy visszatérő technikai hibám, amit edzéseken már sikerült megoldani."

Hozzátette, 70 méter körüli eredménnyel lett volna elégedett, és ez lehetett volna a második világversenye, ahol meg tudja dobni a 70 métert.

Nem sokkal később Nguyen Anasztázia volt érdekelt a női távolugrás selejtezőjében. Az MTK ugrójának a három kísérletéből egy volt érvényes, 6,52 méteres eredménye pedig kevésnek bizonyult a fináléba jutáshoz, amelyhez ezúttal 6,60 méter is elég volt.  A világbajnoki 12. helyezett Nguyen összesítésben a 16. helyen zárt.

Nguyen Anasztázia a női távolugrás selejtezőjébenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Nem ugrottam rosszul, bár két érvénytelen kísérletem volt, de annak örülök, hogy ezek ellenére sikerült egy jó eredményt elérnem" - mondta az MTI-nek a 28 éves atléta, aki korábban sprinterként versenyzett. Hozzátette, sajnos mostanában jellemző rá, hogy sok az érvénytelen ugrása. Megjegyezte, bosszantó, hogy nyolc centiméteren múlott a döntőbe jutás.

Nguyen Anasztázia az olimpiai selejtezőbenForrás: AFP/Javier Soriano

„Főleg azért, mert képesnek érzem magam egy 6,60-as ugrásra. Mindent megtettem, most így sikerült" - összegzett Nguyen Anasztázia.

Két magyar szereplője volt még a délelőtti programnak, végül Tóth Lili Anna és Kácser Zita sem jutott döntőbe 3000 méteres akadályfutásban. A két magyar futó közül a 22 éves Tóth Lili Anna teljesített jobban, aki bátor versenyzéssel kezdett, az élbollyal haladt, ez azért is jó döntésnek bizonyult, mert kimaradt egy bukásból, ami az üldözőket érintette. Sőt, egy ideig vezette is a mezőnyt, az utolsó két körre kezdett fáradni. Végül óriási egyéni csúcsot ért el - csaknem tíz másodpercet faragott eddigi legjobbjából -, a harmadik futam hetedik helyén ért célba, és 9:30.96 perces idejével  összesítésben a 18. lett. A BHSE futója kevesebb mint öt másodpercre volt az utolsóként döntőbe került riválisától. Az első három helyezettek mellett a hat legjobb időt elérő jutott a fináléba.

„Az első ezer méter ideális volt nekem, talán még egy kicsit lassú is. Az egyéni csúcsért jöttem, ezen tíz másodpercet sikerült javítanom, ami elég sok 3000 m akadályon" - nyilatkozott Tóth Lili Anna. Elárulta, 9:30 és 9:40 perc közötti eredményre számított, őt is meglepte a 9:30-as idő.

Tóth Lili Anna (j) a női 3000 méteres akadályfutás előfutamábanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Emellett 1200-1400 méteren át vezettem, így ez egy nagyon jó futás volt. A nagy világversenyek nekem extrém jól sikerülnek, feldob a hangulat, a szurkolás, hogy nemcsak magamért futok, hanem a HUN feliratot is viselem a mezemen" - hangsúlyozta a 2014-es ifjúsági olimpián harmadik magyar versenyző. Kiemelte, az olimpia előtt 57. volt a világranglistán, most pedig a 18. lett. „Nincs szégyellnivalóm" - mondta mosolyogva.

Kácser Zita a második futamban 10:43.99 perccel az utolsó helyen ért célba, és összesítésben sem tudott megelőzni senkit, így a magyar csúcstartó (9:26.59 p) a 41. helyen zárta a játékokat.

„Megszenvedtem ezt a futást, nehezen bírom a meleget, a pályán 39 fok volt. Kihoztam ebből, amit tudtam. Mivel ez az első olimpiám, összességében pályafutásom koronája ez a futás" - fogalmazott Kácser Zita.

Ebben a számban eredetileg három magyar futó indult volna, de Wagner-Gyürkés Viktória sérülés miatt pénteken visszalépett.

Közben megérkeztek Tokióba a kajak-kenusok is, akik 17 fővel szerepelnek majd, helyi idő szerint vasárnap délelőtt már tréningeznek is a sportági versenyeknek otthont adó Sea Forest Kajak-Kenu és Evezős Pályán.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az MTI-nek azt mondta: jól sikerült az egyhetes akklimatizációs edzőtábor. A küldöttség a Sikoku szigetén fekvő Takamacuban - mintegy 500 kilométerre a fővárostól - küzdötte le a hétórás időeltolódásból fakadó nehézségeket.

Néhány versenyző részt vett a 2019 őszén ugyanitt rendezett olimpiai tesztversenyen, nekik már lehetnek emlékeik a körülményekről, a hőségről és a magas páratartalomról.

A gyorsasági kajak-kenu versenyek hétfőtől szombatig zajlanak majd az olimpián, az első napon a női K-1 200 méter, a férfi C-2 és K-1 1000 méter, valamint a női K-2 500 méter előfutamaira kerül sor, magyar idő szerint 2.30 órától.

A magyarok további vasárnapi programja (zárójelben a magyar idő):

ASZTALITENISZ (Tokiói Városi Sportcsarnok): 19.30 (12.30): női csapatverseny, nyolcaddöntő, Magyarország-Japán

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion): 19.45 (12.45): női 100 m gát, elődöntő (Kozák Luca)

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő): 15.05 (8.05): Finndingi (Berecz Zsombor) 9-10. futam

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont): 14.00 (7.00): női csoportmérkőzés, B csoport: Magyarország-Kína