Történelmi izraeli és belga aranyérem a tornászok szerenkénti döntőkben

Oly gymnastics TOPSHOTS Horizontal
Israel's Artem Dolgopyat celebrates after competing in the floor event of the artistic gymnastics men's floor exercise final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Ariake Gymnastics Centre in Tokyo on August 1, 2021. (Photo by Loic VENANCE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kiélezett küzdelemben Artem Dolgopyat nyerte a férfi tornászok talaj döntőjét a tokiói olimpián, így ő szerezte Izrael első ötkarikás érmét a sportágban. Ugyancsak történelmi sikert aratott felemáskorláton a belga Nina Derwael.
Vágólapra másolva!

Az ukrán születésű Dolgopyat ugyanúgy 14,933 pontot kapott, mint a spanyol Rayderley Zapata, közöttük magasabb kivitelezési pontszám döntött Dolgopyat javára. A kínai Hsziao Zso-teng lett a harmadik, neki ez a harmadik érme a japán fővárosban: korábban összetettben lett második és ugyancsak bronzérmes a csapatversenyben.

Artem Dolgopyat Forrás: AFP/Loic Venance

A brazil Rebeca Andrade, az összetett második helyezettje a női ugrás mezőnyében egyedüliként jutott 15 pont fölé. A címvédő Simone Biles a finálétól visszalépett mentális okok miatt, de így is lett ezen a szeren amerikai érem Mykayla Skinner révén egy ezüst.

Lólengésben a brit Max Whitlock - a 2012-es bajnok Berki Krisztián korábbi nagy riválisa - megvédte címét a tokiói játékok eddigi legmagasabb pontszámával. Li Csi Kaj Tajvan történelmének első olimpiai tornaérmét szerezve másodikként végzett. A japán Kaja Kazuma a csapatezüst után lett harmadik ezen a szeren.

A felemáskorlát fináléjában - ahol Kovács Zsófia második számú tartalék volt - Derwael nagy fölénnyel megszerezte a belga tornasport első ötkarikás aranyérmét. Az összetettben első, csapatban második amerikai Sunisa Lee a harmadik helyen végzett, mert még az orosz Anasztaszija Iljankova is megelőzte.

Nina Derwael a győztes gyakorlat közben Forrás: AFP/Loic Venance

Torna, szerenkénti döntők:
férfiak:
talaj, olimpiai bajnok:
Artem Dolgopyat (Izrael) 14,933 pont
2. Rayderley Zapata (Spanyolország) 14,933
3. Hsziao Zso-teng (Kína) 14,766

lólengés, olimpiai bajnok:
Max Whitlock (Nagy-Britannia) 15,583 pont
2. Li Csi Kaj (Tajvan) 15,400
3. Kaja Kazuma (Japán) 14,900

nők:
ugrás, olimpiai bajnok:
Rebeca Andrade (Brazília) 15,083 pont
2. Mykayla Skinner (Egyesült Államok) 14,916
3. Jeo Szeo Jeong (Koreai Köztársaság) 14,733

felemáskorlát, olimpiai bajnok:
Nina Derwael (Belgium) 15,200 pont
2. Anasztaszija Iljankova (Orosz Olimpiai Bizottság) 14,833
3. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 14,500