Társoldalunk:

Az amerikaiak és az ausztrálok elképesztő módon uralták a tokiói úszóversenyeket

2021.08.01. 10:43

Az Egyesült Államok 30 érmet szerezve hatalmas fölénnyel végzett a tokiói olimpia úszóversenyeinek éremtáblájának az első helyén, megelőzve Ausztráliát, és a nyolc éremmel, köztük négy arannyal zár brit úszóválogatottat, amelyiknek így ez lett a legeredményesebb olimpiája.

Az amerikaiak 11 arany-, 10 ezüst- és 9 bronzéremmel zártak. A csapat legeredményesebb úszója a 100 pillangó döntőjében Milák Kristófot világcsúccsal megelőző Caeleb Dressel volt, aki három egyén és két váltó számban is győzni tudott. 

Ryan Murphy, Michael Andrew,  Caeleb Dressel és Zach Apple a 4x100-as vegyesváltó aranyérmével pózolForrás: AFP/Odd Andersen

A második helyen 20 éremmel (9 arany, 3 ezüst, 8 bronz) az ausztrálok zártak, akiknél a nők vitték a prímet: a húsz éremből 14-et ők nyertek, és míg a férfiak közül csak Zac Stubblety-Cook (200 méter mellúszás) tudott aranyat nyerni, addig a nőknél Emma McKeon, Kaylee McKeown és Ariarna Titmus is duplázni tudott. McKeon két váltóval is nyert, így ő négy arannyal zárt Tokióban.

A legeredményesebb európai csapat a nyolc éremmel (4 arany, 3 ezüst, 1 bronz) végző britek lettek. A három ezüst- és egy aranyéremmel záró Duncan Scott a legjobb eredményt érte el a britek közül egy olimpián, sőt, az öt évvel ezelőtt, Rio de Janeiróban szerzett két ezüstjével a legeredményesebb brit úszó olimpikonná vált.

Adam Peaty, a férfi 100 méteres mellúszás győztese az első brit úszó, aki megvédte olimpiai bajnoki címét.

Nagy-Britannia csapata az 1908-as londoni teljesítményét - hét érem, ebből négy arany - múlta felül az elmúlt napokban.

Milák Kristfóf az olimpia egyik legnagyob sztárja lettForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A medencés számokban tíz ország nyert aranyérmet, köztük Magyarország, amelyik Dél-Afrikával holtversenyben végzett a nyolcadik helyen, 1-1 arany- és ezüstéremmel. Ahogy nálunk Milák Kristóf (200 és 100 pillangó) duplázott, úgy a dél-afrikaiknál Tatjana Schoenemaker vitte véghez ugyanezt a bravúrt (200 és 100 mell).

Összesen 21 ország nyert érmet, a hagyományosan jó erőt képviselő nemzetek között feltűnő Tunézia egy aranyérme (Ahmed Hafnaui 400 gyorson), Hong Kong két ezüstérme (Siobhán Haughey női 100 és 200 méteres gyorsúszás), valamint Svájc két bronzérme (Noé Ponti 100 pillangón és Jeremy Desplanches 200 vegyes).