Így lehet olimpiai bajnok a vitorlázó Berecz Zsombor

BERECZ Zsombor
Enosima, 2021. július 31. Berecz Zsombor a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia vitorlásversenyének férfi Finndingi hajóosztályában az Enosima Jachtkikötőben 2021. július 31-én. MTI/AP/Bernat Armangue
Vágólapra másolva!
Berecz Zsombor tíz futam után a második helyen jutott be a duplaszorzós keddi éremfutamba a finndingi szakágban, ahol csak óriási balszerencsével bukhatja el az érmes helyezést, egy kis szerencsével - és persze jó vitorlázással - pedig akár az aranyérem is meglehet.
Vágólapra másolva!

A 2018-ban világbajnoki arany- egy évvel később pedig vb-ezüstérmes magyar klasszis végig nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett, egyszer végzett a hetediknél rosszabb pozícióban, viszont azt a 9. helyet pont el is dobhatja. Ennek köszönhetően pedig nem csupán, hogy a második helyről vághat neki a keddi éremfutamnak, de megvan az esélye még az aranyéremre is. Lássuk, hogy mi kell ehhez!

Ha Berecz nyeri a duplaszorzós éremfutamot, és a jelenleg vezető brit Giles Scott 6. vagy rosszabb helyen zár, akkor a magyar vitorlázó lesz az olimpiai bajnok.

Ha a jelenleg Berecz mögött két helyezési ponttal a harmadik helyen álló spanyol Joan Mendez Cardona egy hellyel fut be Berecz előtt bárhol, a spanyol az ezüstérmes, hiszen pontegyenlőség esetén az éremfutamban elért jobb helyezés dönt.

Ha Berecz akár csak egy hellyel fut be Cardona előtt bárhol, akkor biztos, hogy megvan az ezüstérem.

Ha a jelenleg negyedik helyen álló új-zélandi Josh Junior nyer, akkor Berecz akár még utolsó is lehet az éremfutamban, a magyar bronz akkor sincs veszélyben.

Berecz Zsombor a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia vitorlásversenyének férfi Finndingi hajóosztályában az Enosima Jachtkikötőben 2021. július 31-én Forrás: MTI/AP/Bernat Armangue

Berecz Zsombor az M4 Sportnak nyilatkozva jónak nevezte a vasárnapi versenyzését. Azzal kapcsolatban, hogy a kilencedik futamban megint hátsóbb pozícióból kellett felzárkóznia, megjegyezte: mindig extra motivációt ad a neki, ha hátul van.

"Nem volt könnyű nap. Nagyon fáradt vagyok, örülök, hogy lesz egy pihenőnap a medal race előtt. Közhelynek hangzik, de ma is otthagytam mindent a pályán, de hát ez kell ahhoz, ha az ember el akarja érni a célját" - értékelt Berecz, hangsúlyozva, hogy harcolni fog az utolsó futamban.

"Nem kérdés, mi a cél, mi a terv, meg kell nyerni az utolsó futamot, és bízni a legjobbakban. A jóisten eddig is fogta a kezemet, bízom benne, hogy nem engedi el" - folytatta.

Az éremfutamban várható taktikát illetően kiemelte, hogy az egy gyorsabb verseny lesz, élesebb bójavételekkel, sok akcióval.

"Ha jó rajtot veszek és tisztán vitorlázhatok az első három-négy percben, és végre eltaláljuk a jó oldalt is, akkor jó lesz" - vélekedett, majd azzal zárta összegzését, hogy annál édesebb a siker, minél nehezebb kiharcolni.

Az Enosima Jachtkikötőben kedden az első tíz helyezett száll vízre a dupla szorzós éremfutamban, a többiek számára befejeződött a verseny.

A magyar vitorlázás eddig egy olimpiai medállal büszkélkedhet, 1980-ban, Moszkvában a Detre testvérek harmadikok lettek Repülőhollandiban.

Az állás az éremverseny előtt:
1. Giles Scott (brit) 28 helyezési pont
2. Berecz Zsombor 37
3. Joan Cardona (spanyol) 39
4. Junior Josh (új-zélandi) 47
5. Nicholas Heiner (holland) 52