1980 óta nem történt olyan atlétikában, mint ami most a tokiói olimpián

Soufiane El Bakkali atlétika olimpia
Morocco's Soufiane El Bakkali wins the men's 3000m steeplechase final during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo on August 2, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Hétfő délután a futószámoké volt a főszerep a Tokiói Nemzeti Stadionban. Ez alól a női rúdugrás selejtezője és a női diszkoszvetés döntője voltak a kivételek, amelyeket a szakadó eső miatt rövid időre félbe is kellett szakítani.
Vágólapra másolva!

A két etióp, Lamecha Girma és Getnet Wale mellett a japán Ryuji Miura kezdte legjobban a férfi 3000 méteres akadályfutás döntőjét. A folyamatosan fokozódó iramot Girma és Wale diktálta, de a verseny nagy esélyese, Soufiane El Bakkali így is a harmadik helyről kezdhette meg az utolsó kört. Ezt követően előbb a hátsó egyenesre fordulva Walét, majd a vizesárok előtt Girmát is megelőzve óriási hajrába kezdett, és meg is csinálta.

Soufiane El Bakkali 1980 óta az első futó lett, aki nem Kenyából érkezve nyeri meg a 3000 akadályt az olimpián.

A marokkói atléta lett az, aki Tokióban megszakította az afrikaiak kilenc olimpián át tartó sorozatát. 1980-ban a lengyel Bronislaw Malinowski volt az utolsó nem kenyai aranyérmes.

Soufiane El Bakkali 1980 óta az első nem kenyai győztese a férfi 3000 akadálynak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A női 5000 méter döntőjében végre összecsapott egymással Sifan Hassan, Gudaf Tsegay és Hellen Obiri. Közülük az ezen a szinten lassabbnak mondható kezdés előzetesen Tsegaynak kedvezhetett volna, de az alapján, ahogyan egy esés után Hassan visszajött és megnyerte előfutamát 1500 méteren, ez egyáltalán nem volt biztos.

Obiri inkább a hosszú, nagy iramú tempóban tűnt erősnek, de a kenyai nem váltott ritmust még három körrel a vége előtt sem. A két etióp, Tsegay és Taye vezetett, amikor már csak 800 méter volt hátra, de Obiri is ott volt mellettük, Hassan egyelőre megbújt mögöttük. Obiri 500-zal a cél előtt váltott ritmust, a három favorit egy körrel a befutó előtt álltak az élre.

Hassan valami félelmetes tempóban ment el mindenki mellett a hátsó egyenesben, és már nem is érték utol.

A Tokióban triplázásra készülő Sifan Hassan megnyerte az 5000 métert, mögötte Obiri, Tsegay volt a sorrend.

Az etióp születésű holland atléta arra készül, hogy mindhárom hosszútávot megnyerje az olimpián.

Sifan Hassannak megvan az 5000 méter aranyérme, már "csak" az 1500 és a 10 000 méter hiányzik neki Forrás: AFP/Jewel Samad

A női 200 méter délelőtti előfutamaiban 22.11-gyel U20-as világrekordot futó namíbiai Christine Mboma a második elődöntőben tovább tudta javítani a korosztályos világcsúcsot, 21.97-es időt elérve. Azonban a 100 métert megnyerő Elaine Thompson Herah még nála is jobb eredményt „kocogott", 21.66-tal beállította az egyéni legjobbját úgy, hogy - kis túlzással - már a célvonal előtt megállt.

Előtte honfitársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce 22.13-mal nyerte az első futamot egy másik namíbiai, Beatrice Masilingi előtt. A harmadik futamból Marie Josée Ta Lou, illetve Shaunae Miller-Uibo jutott be a keddi döntőbe. Ezen a hat atlétán kívül még az amerikai Gabby Thomas és a svájci Mujinga Kambundji jutottak be a fináléba.

A férfi 400 méter első elődöntőjében a 2012-es olimpiai bajnok Kirani James már féltávhoz érve ledolgozta pályaelőnyét Anthony José Zambranóval szemben, amit a kolumbiai a végére visszahozott, de 43.93-as új dél-amerikai csúcsa ellenére még így is öt századdal a grenadai mögött ért célba.

Kirani James öt év után futott ismét 44 másodpercen belül 400 méteren.

44.62-es holland rekorddal Liemarvin Bonevacia ideje is továbbjutást ért.

Kirani Jamestől valami olyat láthattunk, amit a riói olimpia óta egyszer sem Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második futam egyértelmű favoritja Michael Cherry volt, és az amerikai a papírformának megfelelően 44.44-gyel be is húzta az első helyet. Másodikként a jamaicai Christopher Taylor futott be döntős helyen.

A harmadik futam igazi sztárparádét hozott a férfi 400 méter elődöntőjében. A sérüléséből nemrég felépülő világcsúcstartó Wayde Van Niekerk 300 méterig jól tartotta magát, majd nem tudta tartani a sebességét, és végül az ötödik helyen ért célba (45.14). A futamot sokáig Isaac Makwala vezette, de a végére Steven Gardiner (44.14) és Michael Norman (44.52) is megelőzte őt. A botswanainak a 44.59-es ideje végül elégnek bizonyult a csütörtöki döntőhöz.

A szakadó esőben zajló 400 gát elődöntőiben

Dalilah Muhammad (53.30) és Sydney McLaughlin (53.03) ismét megmutatták, hogy miért közöttük dőlhet majd el a szám fináléja.

Ha szerdán jobb lesz az időjárás, mint amiben ezúttal futottak, akkor a világcsúcs is veszélyben foroghat majd. Femke Bol (53.91) is egy biztos pontnak tűnik minimum a bronzéremre.

Valarie Allman nyerte a női diszkoszvetést Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A női diszkoszvetés döntőjét és a női rúdugrás selejtezőjét a már említett szakadó eső miatt körülbelül egy órára félbeszakították.

A női diszkoszvetés győztese az amerikai Valarie Allman lett, aki az első sorozatban 68.98 métert dobott.

Az ezüstérmes a német Kristin Pudenz, a bronzérmes a kubai Yaime Pérez lett.

A női rúdugrás selejtezőjében a legnagyobb név, aki búcsúzott, a riói ezüstérmes Sandi Morris volt, akinek egyik ugrása közben még a rúdja is eltört.

A hétfői nap egyetlen magyar indulója Halász Bence volt, aki 14. helyen zárta a kalapácsvetés selejtezőjét, így nem jutott be a döntőbe. Kedden a hajnali programban Szögi István 1500 méteren, Szilágyi Réka gerelyhajításban, az esti programban Szűcs Valdó 110 gáton mutatkozik be élete első olimpiáján.