Társoldalunk:

Remekül kezdték kajak-kenusaink az olimpiát, Lőrincz Tamás elődöntőbe jutott birkózásban

2021.08.02. 06:01

Eredményesen sikerült a bemutatkozás kajak-kenusaink számára a tokiói nyári olimpián, Lőrincz Tamás és Szőke Alex révén végre birkózóknak is szurkolhattunk. Döntetlennel zárta a csoportkört a férfi vízilabda-válogatott, sőt atlétikában és sportlövészetben is érdekeltek voltunk hétfő hajnalban.

A női K-1 200 méteren Lucz Dóra futamgyőzelemmel, Kárász Anna pedig második hellyel jutott tovább a keddi elődöntőbe.

Jó első pálya volt. Tudtam, hogy szoros lesz. Számítottam rá, hogy Linnea és Marta is gyors lesz, ezért boldog vagyok, sikerült kvalifikálnom magam a keddi középfutamba - értékelt Lucz Dóra, aki a beérkezésről elmondta, hogy Marta Walczykiewiczet nem látta, de abban bízott, hogy legalább Linnea Stensils megelőzte.

Kopasz Bálint futamgyőztesként jutott be az elődöntőbeForrás: AFP/Luis Acosta

 A királykategóriás féri K-1 1000 méteres előfutamból a világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe, a 21 éves Varga Ádám pedig a második helyen kvalifikálta magát a középfutamba.

Jó pálya volt, élveztem, dinamikusan tudtam menni, szerintem az időjárás is megfelelő. A középfutam már izgalmasabb lesz. Nem voltak túl erős ellenfeleim, így könnyedén meg tudtam nyerni a futamot. Holnap szerintem nekem kedvezni fog, hogy két óra különbséggel rendezik a középfutamot és a döntőt" - értékelt az Origónak Kopasz Bálint.

A női K-2 500 méteres előfutamában a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős több mint két másodpercet vert rá a mezőnyre, majd a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros pedig szintén futamgyőzelemmel jutott az elődöntőbe.

Az volt a célunk, hogy továbbjussunk. Szerencsére sikerült elkapnunk a rajtot, úgyhogy sikerült. A lebonyolítás nem a legjobb, de alkalmazkodnunk kell a dologhoz, otthon is készültünk rá - mondta Kozák Danuta, utalva arra, hogy a keddi középfutamot és a döntőt két óra különbséggel rendezik.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra erődemonstrációt tartott az előfutamokbanForrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Nem járt sikerrel a C2-1000 méter reményfutamában az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros, akik így nem jutottak be a kedd hajnali elődöntőbe.

Még el sem kezdődtek a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának küzdelmei a tokiói olimpián, az első helyen kiemelt Lőrincz Tamás máris bejutott a nyolc közé, ugyanis ellenfele, a marokkói Zied Ait Ouagram nem mérlegelt.

Lőrincz Tamás a negyeddöntőben a japán Shohei Yabiku ellen magabiztos győzelemmel mutatkozott be és jutott be a legjobb négy közé. A világbajnok 1. kiemelt gyorsan 3-0-s előnyre tett szert, amit a végéig könnyedén meg is őrzött. A 34 éves klasszisnak ehhez egy jó védekezést is be kellett mutatnia.

Szőke Alex a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában szintén sikerrel vette első mérkőzését. A 21 éves junior Európa-bajnok tehetség a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, és 3-1-re legyőzte őt.

A legjobb nyolc között a súlycsoport kétszeres világ- és Európa-bajnoka, Musza Jevlojev várt Szőkére, aki hétfő hajnali összecsapásukig mindkétszer kikapott az orosz klasszistól. Ezúttal Szőke került 2-0-s előnybe, de rutinos ellenfele egy sikeres akcióval 3-2-re átvette a vezetést, és 6-2-re legyőzte őt.

Lőrincz Tamás bejutott a legjobb négy közé a tokiói olimpiánForrás: Magyar birkózó Szövetség

A magyar férfi vízilabda-válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnoki címvédő Olaszország ellen. A mieink szinte végig vezették a találkozót, azonban az utolsó másodpercekben mégis Nagy Viktornak kellett nagyot védenie a pontszerzésért. A nemzeti csapat legeredményesebb játékosa Varga Dénes lett, három góllal.

Mi uraltuk a mérkőzést, ami nagyon nem könnyű az olaszok ellen. Mi engedtük ki a sikert a kezükből. Megvoltak azok a helyzetek, amelyekkel el lehetett volna lépni,és akkor nem jöttek volna vissza az olaszok. Picit mérges is vagyok. Egyszer-kétszer nem úgy járt a labda, nem olyan iramban, ahogy megbeszéltük. Összességében pozitív a meccs, nagyon jó volt a védekezés, a helyzeteket is dolgoztunk ki bőven. Lehetett volna két ötméteresünk, illetve a játékvezető elnézést kért az olaszok ötöse miatt, mivel két méteren belül volt.

Azonban nem foglalkozunk ezekkel. Játszottunk egy jó meccset, jó úton vagyunk továbbra is. Jól működött a támadás része is, csapatként dolgoztuk ki a lehetőségeket, csak egyénileg nem sikerült ezeket megoldani. Az emberelőnyös helyzeteknél volt hiányérzetem, de ha ilyen lesz a védekezés, akkor nyugodtan várhatjuk az ellenfelünket.

A spanyolokat jól ismerjük, nagyon jók, a horvátok is belelendültek, a szerbeket is megverték. Nincs már könnyű meccs, de nyerni szeretnénk" – mondta magyar pólócsapat kapitánya, Märcz Tamás a mérkőzés után az M4 Sport kamerája előtt.

Varga Dénes három gólt dobott, döntetlent játszott az olaszokkal a magyar vízilabda-válogatottForrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel a görögök 14-5-re legyőzték az USA-t, ezért a magyar válogatott a harmadik helyen zárta a csoportkört.

A világbajnoki bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés hétfői selejtezőjében a legjobb tizenkettőn kívül zárt, így nem sikerült kvalifikálnia magát a döntőbe.

A 23 éves szombathelyi dobó elsőre 75.39 méterre repítette a kalapácsot, amivel egy kör után a 15 fős csoportban a negyedik helyen állt.