Remekül kezdték kajak-kenusaink az olimpiát, Lőrincz Tamás elődöntőbe jutott birkózásban

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, Csipes Tamara, Medveczky Erika, női K-2 500 m, kajak-kenu, kajak, 2021.08.02.
Hungary's Tamara Csipes (L) and Hungary's Erika Medveczky compete in the heat for the women's kayak double 500m event during the Tokyo 2020 Olympic Games at Sea Forest Waterway in Tokyo on August 2, 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)
Vágólapra másolva!
Eredményesen sikerült a bemutatkozás kajak-kenusaink számára a tokiói nyári olimpián, Lőrincz Tamás és Szőke Alex révén végre birkózóknak is szurkolhattunk. Döntetlennel zárta a csoportkört a férfi vízilabda-válogatott, sőt atlétikában és sportlövészetben is érdekeltek voltunk hétfő hajnalban.
Vágólapra másolva!

A női K-1 200 méteren Lucz Dóra futamgyőzelemmel, Kárász Anna pedig második hellyel jutott tovább a keddi elődöntőbe.

- értékelt Lucz Dóra, aki a beérkezésről elmondta, hogy Marta Walczykiewiczet nem látta, de abban bízott, hogy legalább Linnea Stensils megelőzte.

Kopasz Bálint futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe Forrás: AFP/Luis Acosta

A királykategóriás féri K-1 1000 méteres előfutamból a világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint futamgyőztesként jutott be az elődöntőbe, a 21 éves Varga Ádám pedig a második helyen kvalifikálta magát a középfutamba.

Nem voltak túl erős ellenfeleim, így könnyedén meg tudtam nyerni a futamot. Holnap szerintem nekem kedvezni fog, hogy két óra különbséggel rendezik a középfutamot és a döntőt" - értékelt az Origónak Kopasz Bálint.

A női K-2 500 méteres előfutamában a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős több mint két másodpercet vert rá a mezőnyre, majd a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros pedig szintén futamgyőzelemmel jutott az elődöntőbe.

- mondta Kozák Danuta, utalva arra, hogy a keddi középfutamot és a döntőt két óra különbséggel rendezik.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra erődemonstrációt tartott az előfutamokban Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

Nem járt sikerrel a C2-1000 méter reményfutamában az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros, akik így nem jutottak be a kedd hajnali elődöntőbe.

Még el sem kezdődtek a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának küzdelmei a tokiói olimpián, az első helyen kiemelt Lőrincz Tamás máris bejutott a nyolc közé, ugyanis ellenfele, a marokkói Zied Ait Ouagram nem mérlegelt.

Lőrincz Tamás a negyeddöntőben a japán Shohei Yabiku ellen magabiztos győzelemmel mutatkozott be és jutott be a legjobb négy közé.

A világbajnok 1. kiemelt gyorsan 3-0-s előnyre tett szert, amit a végéig könnyedén meg is őrzött. A 34 éves klasszisnak ehhez egy jó védekezést is be kellett mutatnia.

Szőke Alex a kötöttfogású birkózók 97 kilogrammos kategóriájában szintén sikerrel vette első mérkőzését. A 21 éves junior Európa-bajnok tehetség a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, és 3-1-re legyőzte őt.

A legjobb nyolc között a súlycsoport kétszeres világ- és Európa-bajnoka, Musza Jevlojev várt Szőkére, aki hétfő hajnali összecsapásukig mindkétszer kikapott az orosz klasszistól. Ezúttal Szőke került 2-0-s előnybe, de rutinos ellenfele egy sikeres akcióval 3-2-re átvette a vezetést, és 6-2-re legyőzte őt.

Lőrincz Tamás bejutott a legjobb négy közé a tokiói olimpián Forrás: Magyar birkózó Szövetség

A magyar férfi vízilabda-válogatott 5-5-ös döntetlent játszott a világbajnoki címvédő Olaszország ellen. A mieink szinte végig vezették a találkozót, azonban az utolsó másodpercekben mégis Nagy Viktornak kellett nagyot védenie a pontszerzésért. A nemzeti csapat legeredményesebb játékosa Varga Dénes lett, három góllal.

és akkor nem jöttek volna vissza az olaszok. Picit mérges is vagyok. Egyszer-kétszer nem úgy járt a labda, nem olyan iramban, ahogy megbeszéltük. Összességében pozitív a meccs, nagyon jó volt a védekezés, a helyzeteket is dolgoztunk ki bőven. Lehetett volna két ötméteresünk, illetve a játékvezető elnézést kért az olaszok ötöse miatt, mivel két méteren belül volt.

Azonban nem foglalkozunk ezekkel. Játszottunk egy jó meccset, jó úton vagyunk továbbra is. Jól működött a támadás része is, csapatként dolgoztuk ki a lehetőségeket, csak egyénileg nem sikerült ezeket megoldani. Az emberelőnyös helyzeteknél volt hiányérzetem, de ha ilyen lesz a védekezés, akkor nyugodtan várhatjuk az ellenfelünket.

– mondta magyar pólócsapat kapitánya, Märcz Tamás a mérkőzés után az M4 Sport kamerája előtt.

Varga Dénes három gólt dobott, döntetlent játszott az olaszokkal a magyar vízilabda-válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mivel a görögök 14-5-re legyőzték az USA-t, ezért a magyar válogatott a harmadik helyen zárta a csoportkört.

A világbajnoki bronzérmes Halász Bence a férfi kalapácsvetés hétfői selejtezőjében a legjobb tizenkettőn kívül zárt, így nem sikerült kvalifikálnia magát a döntőbe.

A 23 éves szombathelyi dobó elsőre 75.39 méterre repítette a kalapácsot, amivel egy kör után a 15 fős csoportban a negyedik helyen állt.