Társoldalunk:

Megnyert meccset adott döntetlenre a férfi vízilabda-válogatott

2021.08.02. 04:03

A magyar férfi vízilabda-válogatott egy szinte megnyert meccset engedett ki a kezéből és adott döntetlenre Olaszország ellen Tokióban az olimpia záró csoportmérkőzésén. A mieink végig vezettek, az olaszok egyszer sem. A magyar csapat ezzel a csoportjában a harmadik helyen végzett és azt várja, hogy ki lesz az ellenfele a negyeddöntőben. A két lehetséges ellenfél: Spanyolország és Horvátország. Az mindenesetre nem túl jó, hogy a magyar együttes az egész második félidőben összesen egy gólt dobott.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Olaszország ellen játszotta utolsó csoportmérkőzését Tokióban. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat mindenképpen továbbjut a negyeddöntőbe, az utolsó napon az volt a tét, hogy melyik együttes hányadik helyen végez a csoportban és kivel játszik a negyeddöntőben. Az olimpiákon ez az a pillanat, amikor szinte valamennyi vízilabdacsapat vad számolgatásba és nagy helyezkedésbe kezd. A magyarok annyival voltak előnyösebb helyzetben, hogy az első meccset játszották az utolsó körben, így nem volt beleszólásuk abba, hogy az ellenfelek hogyan alakítják az eredményeket. Egy biztosnak tűnt: a négy közé jutásért valamelyik ex-jugoszláv csapat (Szerbia, Horvátország, Montenegró) lehet majd a mieink ellenfele augusztus 4-én.

Ennyire azonban nem volt érdemes előre tekinteni, hiszen előbb még itt tornyosult előttünk az olasz együttes. Ezúttal Vogel Soma maradt ki a magyar csapatból. Kimaradt helyzetekkel indult a meccs. Majdnem három perc telt el az összecsapásból, amikor Jansik Szilárd lövése után a labda nagy nehezen átvánszorgott a gólvonalon. Ezzel vezetett 1-0-ra a magyar csapat. A túlsó oldalon a következő olasz támadásból jött az egyenlítés: Echenique (a világ egyetlen számottevő argentin születésű pólósa) dobott nagy gólt. Emberelőnyben voltak ekkor az olaszok, mert Hosnyánszkit állították ki. 

Az olasz Stefano Luongo (b) és Zalánki Gergő a Magyarország - Olaszország mérkőzésen a tokiói Tacumi VízilabdaközpontbanForrás: MTI/llyés Tibor

A magyar lövések rendre elakadtak az olasz blokkban, még akkor is, amikor emberelőnybe kerültünk. A következő támadásunknál Varga Dénes valami irgalmatlan nagy gólt lőtt a felső sarokba, ezzel 2-1-re vezettünk. Ezzel véget is ért az első negyed, amelynek a végén még egy magyar kapufa bosszantotta a csapatért szorítókat.

Olasz góllal indult a második negyed, Aicardi közelről húzta be a labdát Nagy Viktor kapujába. Szerencsére a másik oldalon Varga Dénes egy nagyon szép vízre pattintott lövéssel szerezte meg ismét a vezetést Magyarország számára (3-2), de a magyar emberelőnyök kihasználása nehezen ment ezen a reggelen. Viszont a védekezéssel nem volt probléma: a következő olasz támadásánál az itáliai csapat lövéshez sem jutott, s lejárt a támadóideje. Aztán megint Varga Dénes szánta el magát lövésre, s végül emberelőnyből sikerült megszerezni az első gólt. 4-2-re vezetett Magyarország másfél perccel  a nagyszünet kezdete előtt.  Több gól már nem esett, így ért véget a második negyed.

Az olasz Vincenzo Dolce (b) és Erdélyi Balázs (j) a Magyarország - Olaszország mérkőzésen a tokiói Tacumi VízilabdaközpontbanForrás: MTI/Illyés Tibor

A harmadik negyed megint kihagyott helyzetekkel indult. Több magyar és olasz támadás folyt le, de nem esett gól. Majd a bírók ötméterest ítéltek az olasz csapat javára, amelyet Figlioli vágott be kíméletlenül. Maradjunk annyiban, elég érdekes ítélet volt ez a bírók részéről. Ez az ötméteres mintha mindkét csapatot kizökkentette volna a ritmusból. Egymás után jöttek az elhibázott befejezésekkel járó támadások - mindkét oldalon. Maradjunk annyiban, hogy láttunk már ennél sokkal jobb pólómeccset. Angyal Dániel unta meg és zárta le ezt a rettenetes szakaszt és az ő góljával lett 5-3 az állás a magyaroknak. 

Manhercz Krisztián (b) és az olasz Michael Alexandre Bodegas (j) a Magyarország - Olaszország mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

A statisztikát elnézve az olaszok akciógóljai mellett a következő állt: 12/0. Azt hiszem, ehhez nem kell különösebb kommentár. Aztán máris javítottak rajta, mert Figlioli messziről legalább akkora gólt dobott Nagy Viktornak, mint Varga Dénes a meccs elején. A következő olasz támadásnál a kapufán csattant a labda - lassan el kellett kezdeni vigyázni, mert nem a mi forgatókönyvünk szerint írták a meccs jeleneteit. Időtlen idők óta nem dobtunk gólt, a támadásaink után vagy az olaszok védekeztek jól, vagy mi dobtunk rosszul. Percek óta 5-4 állt a táblán, amely azért volt veszélyes, mert az olasz csapat ezzel a nyakunkra tette a kést. 

S amint az várható volt, előbb-utóbb a sok kihagyott magyar helyzet megbosszulta magát. Di Fulvio 75 másodperccel a meccs vége előtt egyenlített egy távoli lövéssel. 5-5. Megint kimaradt egy magyar helyzet, majd olaszok is kihagytak egy előnyt, ezzel 5-5-re végződött a meccs.

Manhercz Krisztián (b) és az olasz Stefano Luongo a Magyarország - Olaszország mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

De az utolsó kimaradt olasz lehetőségnél azért minden magyar felsóhajtott. Bodegas húzását védte ki nagy bravúrral Nagy Viktor.

A magyar csapat végig vezetett, az olasz egyszer sem, mégsem lehetünk maradéktalanul elégedettek ezzel a végeredménnyel. Hogy ez mire lesz elég, s kivel játssza a magyar együttes a negyeddöntőt, az csak később derül ki. Az biztos, hogy a magyar csapat a csoportban a harmadik helyen végzett és két  lehetséges ellenfele (Spanyolország, Horvátország) közül játszik valamelyikkel a negyeddöntőben. 

„Kemény mérkőzés volt. Öt kapott góllal lehet meccset nyerni, de elől pontatlanok voltunk, sokat hibáztunk. A találkozó olyan volt, amilyennek egy olasz-magyar rangadónak lennie kell. Összességében elégedett vagyok. A végén tudtak csak egyenlíteni az olaszok, ez benne van sajnos. Hiányoztak az extra gólok, ami benne van általában a magyar válogatottban. Jól működött az olasz védekezés, rengeteg jó blokkjuk volt. Jó építkezési alap lehet ez a találkozó a jövőre nézve. Öt éve erre készülünk, bár tudjuk, hogy a spanyolok és a horvátok is jó formában vannak, így biztosan nem lesz könnyű dolgunk a negyeddöntőben. Bízok a csapatban, minden megvan bennünk, hogy megnyerjük a következő mérkőzést" – árulta el Manhercz Krisztián az M4 Sport kamerája előtt.

Märcz Tamás szövetségi kapitány nem volt elégedetlen az olaszok elleni döntetlennelForrás: MTI/Illyés Tibor

„Mi uraltuk a mérkőzést, ami nagyon nem könnyű az olaszok ellen. Mi engedtük ki a sikert a kezükből. Megvoltak azok a helyzetek, amelyekkel el lehetett volna lépni, és akkor nem jöttek volna vissza az olaszok. Picit mérges is vagyok. Egyszer-kétszer nem úgy járt a labda, nem olyan iramban, ahogy megbeszéltük. Összességében pozitív a meccs, nagyon jó volt a védekezés, helyzeteket is dolgoztunk ki bőven. Lehetett volna két ötméteresünk, illetve a játékvezető elnézést kért az olaszok ötöse miatt, mivel két méteren belül volt. Azonban nem foglalkozunk ezekkel. Játszottunk egy jó meccset, jó úton vagyunk továbbra is. Jól működött a támadás része is, csapatként dolgoztuk ki a lehetőségeket, csak egyénileg nem sikerült ezeket megoldani. Az emberelőnyös helyzeteknél volt hiányérzetem, de ha ilyen lesz a védekezés, akkor nyugodtan várhatjuk az ellenfelünket. A spanyolokat jól ismerjük, nagyon jók, a horvátok is belelendültek, a szerbeket is megverték. Nincs már könnyű meccs, de nyerni szeretnénk" – mondta magyar pólócsapat kapitánya, Märcz Tamás a mérkőzés után az M4 Sport kamerája előtt.

Férfi vízilabda, A csoport, 5. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 5-5 (2-1, 2-1, 1-1, 0-2)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
gólszerzők: Varga 3, Jansik, Angyal 1-1, illetve Figlioli 2, Echenique, Aicardi, Di Fulvio 1-1
gól/ötméteres: 0/0, illetve 1/1
gól/emberelőny: 2/13, illetve 3/11

Magyarország: Nagy - Manhercz, Vámos, Jansik, Erdélyi, Varga, Mezei - cserék: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai

Olaszország: Del Lungo - Di Fulvio, Presciutti, Velotto, Renzuto, Aicardi, Dolce - cserék: Luongo, Figlioli, Echenique, Figari, Bodegas