Társoldalunk:

Legyőztük a svédeket, nyolc között a női kézilabda-válogatott

2021.08.02. 10:49

A magyar női kéziválogatott úgy lépett a pályára a csoportot már megnyerő Svédországgal szemben, hogy egy győzelemmel bejuthat a negyeddöntőbe, minden más eredménnyel pedig nem kerül a legjobb nyolcba. Elek Gábor együttese az első félidőt 15-15-ös eredménnyel zárta, azonban a második 30 percben fantasztikus védőmunkát bemutatva végül 26-23-ra verte a svédeket és így az Európa-bajnok Norvégia ellen játszhat a negyeddöntőben.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Két feltételnek kellett teljesülnie ahhoz, hogy a magyarok számra még legyen tétje a továbbjutás szempontjából a svédek elleni mérkőzésnek. Az első az volt, hogy a francia-brazil meccs ne legyen döntetlen - nem is lett, nyertek a franciák. A másik, hogy az oroszok ne kapjanak ki a spanyoloktól. Nem kaptak. Innentől fogva a harmadik feltétel beteljesüléséért szurkoltunk: verjük meg a svédeket, akik már csoportelsőként érkeztek erre a meccsre, s akkor bent leszünk a legjobb nyolc között.

Bíró Blanka kapus és Tomori Zsuzsanna (háttal) a Magyarország – Svédország mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Még fél perc sem telt el, amikor Vámos góljával vezetett a magyar csapat, majd Bíró Blanka védett hatalmasat. Tomori góljával már 2-0 volt ide, a svédek ezek után szerezték az első góljukat. Majd Jamina Roberts a másodikat. 2-2 volt az állás a 7. percben. Hogy a sorminta folytatódjon, újabb két magyar gólnak tapsolhattunk. Előbb Lukács szélről lőtt gólt, majd Háfra Noémi volt eredményes. 5-3-as magyar vezetésnél Vámos gyönyörű betörése után hétméterest kaptunk, amelyet Klujber váltott gólra. 10 perc alatt háromgólos előnyt épített fel a csapat. A svéd csapat kőkeményen, olykor durván védekezett, a bírók ki is szórták Strömberget, Klujber pedig újra sikeresen dobott hétméterest. Aztán a túloldalon Háfrát is kiszórták, de a svédek hetesét kivédte Bíró Blanka. Nagy bravúr volt ez 7-4-es magyar vezetésnél. Ám az elszórt magyar labda után megkaptuk az ötödiket. Szerencsére Vámos jól érkezett, így a 14. percben 8-5 volt az állás. 

Vámos Petra az első félidőben fontos gólokat dobottForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Negyedóra elteltével azt láthattuk, hogy miközben a magyar csapat támadójátéka kissé megakadt, a kapuban Bíró Blanka 50% felett védett. Tulajdonképpen ennek köszönhettük, hogy előnyben voltunk, meg annak, hogy a svédek is mindent kihagytak. A hosszú magyar gólcsendet Márton Gréta szélről leadott lövése törte meg. 9-6-nál a svédek újabb hetest hagytak ki, Bíró elképesztően védett. Márton meg ugyanúgy, ahogy az előbb bevágta. 10-6, ez már komoly előny volt és nagyon kemény meló állt mögötte. 

Ugyan 10-6-ot követően a svédek kétszer is betaláltak, de Klujber akciógólja elég volt ahhoz, hogy visszaálljon a közte három. Hagman szélről rendre bevette a kaput, de ugyanezt tette a másik szélső, Lukács is. 12-9-es magyar vezetésnél a 23. percben Carlson lőtt középről hatalmas gólt, de a magyar szélsők nagyon éltek; Márton Gréta növelte újra háromra a magyarok előnyét. Amely pillanatok alatt egy gólra olvadt, ugyanis a 25. percben 13-12-re jöttek fel a svédek. Sőt, egy perccel később egy gyors indítás után Hagman góljával már 13-13 volt az állás. Érthetetlen, mi történt a csapattal, amelynek szétesett a játéka, nem véletlen, hogy Elek Gábornak időt kellett kérnie. A bajok fokozódtak: Helembai kihagyta a helyzetét, a svédek nem, akik ekkor egy 4-0-s sorozatban voltak. És már vezettek. Háfra Noémi volt az, aki ebben a helyzetben lövésre vállalkozott és gólt lőtt. 

A svéd Anna Lagerquist (b) és a magyar Klujber Katrin a Magyarország – Svédország mérkőzésen a Jojogi Nemzeti SportcsarnokbanForrás: MTI/Illyés Tibor

Két perccel a szünet előtt Ryde kivédte Klujber hetesét, ez sem jött jókor. Márton Gréta az első félidő lefújása előtt egyenlített, így a szünetben 15-15 volt az állás.

Fantasztikus magyar rohammal indult a második félidő. Sorozatban négy gólt dobott a magyar csapat, ebből az egyik Helembaié volt, akinek ez volt élete első gólja az olimpián. Nagy gödörben voltak a svédek és ezt mindenképpen ki kellett használni. Klujber egy újabb hetesnél ki is használta. Bár a büntetőt még védte a svéd kapus, de a kipattanót Klujber bevágta. A 42. percben 21-16 volt az állás, de ekkor megint elkezdtünk kapkodni. Érthetetlen, hogy az ötgólos vezetés miért nem hatott idegnyugtatóan. 

Háfra nem volt ideges, mert akkora gólt lőtt, mint egy ház. A labdát a kapufa segítette beljebb a gólvonal mögé. Mindenképpen ez volt a nap gólja.

Háfra Noémi óriási gólt dobott a svédeknekForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ugyanakkor a svédek nem adták fel és a 43. percben 22-19-re jöttek vissza, azaz megint ott lihegtek a nyakunkon. Szerencsére jött Vámos és megint bevágott egyet, ezzel négy góllal lépett el a magyar csapat. Háfra üres kapus gólt is dobhatott volna, de rosszul célzott és a labda mellé perdült. A svédek persze nem hibáztak és negyedórával a vége előtt megint csak három volt az előny. 

Izgalmasan alakult a meccs, annak ellenére, hogy a svédek csoportelsőségét semmi sem veszélyeztette. Ekkor nagyon sok technikai hiba tarkította a magyar csapat játékát. A gépezet néha felpörgött, néha csikorgott. Ekkor Tomori a bírók szerint súlyos szabálytalanságot követett el, s piros lapot kapott. Maradjunk annyiban, hogy ez elég véleményes ítélet volt.

Ez a piros lap nem jött jókor, mert a magyar csapat legrutinosabb embere esett ki a játékból. A fiataloknak kellett lehozni ezt a meccset. Az az igazság, hogy amikor a magyarok elhúztak hat góllal, valami megtört a játékunkban.

A svéd Anna Lagerquist (b) és a magyar Klujber Katrin a Magyarország – Svédország mérkőzésenForrás: MTI/Illyés Tibor

Szerencsére a svédek sem tündököltek, a felállt védelemmel szinte semmit sem tudtak kezdeni. De aztán jött Zácsik Szandra és tényleg a lehető legjobbkor lőtte be a mieink 24. gólját, amelyet akár létfontosságúnak is nevezhettünk. Majd Márton Gréta szerzett labdát, de Kisfaludy kihagyta a helyzetet. 

Az utolsó percekben hosszan, remekül felépített támadásokat vezetett a magyar csapat, a svédek pedig hol lépéshibával, hol rossz passzokkal rontották el az akcióikat, így nem forgott veszélyben a magyar továbbjutás. A 60. percben aztán még Zácsik és Carlsson lőttek egy-egy gólt, de ez a lényegen nem változtatott, 26-23-ra győzött a magyar csapat és bejutott a negyeddöntőbe.