Lőrincz Tamás élete utolsó meccsén olimpiai aranyérmet szerezhet

wrestling Horizontal SPORTS EVENT OLYMPIC EVENTS wrestling Horizontal SPORTS Tokió, 2021. augusztus 2. bírkózás 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok  Tokió Lőrincz Tamás
Hungary's Tamas Lorincz reacts after winning against Iran's Mohammadali Geraei in their men's greco-roman 77kg wrestling semi-final match during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Makuhari Messe in Tokyo on August 2, 2021. (Photo by Jack GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A kötöttfogásúak 77 kg-os mezőnyében hétfőn megkezdte a küzdelmeket Lőrincz Tamás, aki a testvérével együtt komoly éremesélyekkel érkezett a japán fővárosba. A regnáló Európa-bajnok ennek megfelelően remek birkózást bemutatva magabiztosan jutott a keddi döntőbe. Az aranyéremért majd a kirgiz Akzhol Makhmudov lesz az ellenfele a magyar birkózónak, aki pályafutása utolsó meccsén érhet fel a csúcsra, mert már csak az olimpiai arany hiányzik az éremgyűjteményéből.
Vágólapra másolva!

A 34 éves sportoló első meccse a nyolcaddöntő lett volna Tokióban, azonban erre végül nem került sor. Lőrincz marokkói ellenfele, Zied Ait Uagram még a mérlegelésre sem ment el, mint később kiderült, elkapta a koronavírust, így meccs nélkül jutott a kétgyermekes családapa a negyeddöntőbe.

Az első igazi mérkőzés így a japán Yabiku Shohei ellen következett, a tét pedig az elődöntőbe jutás volt. A magyar birkózó nem sok kérdést hagyott a továbbjutást illetően,

már az első három percben egy pörgetéssel és aktív birkózással 3-0-s előnybe került, amelyből végül a meccs végére 3:1 lett, azaz jöhetett az elődöntő.

A ceglédi birkózó ellenfele a kötöttfogásúak 77 kg-os elődöntőjében az iráni Mohammadali Garadzsi volt, aki 2018-ban Ázsia Játékokat nyert, 2019-ben pedig bronzérmet a világbajnokságon.

Nem indult jól a küzdelem, rögtön a meccs elején egy vétlen összefejeléssel nyitottak felek, de rövid szünet után folytatódhatott a mérkőzés, nem kellett ápolást kérni egyik sportolónak sem. Ezek után az első pontot Garadzsi szerezte az elődöntőben, majd ezt követően Lőrincz is szerzett egyet.

Ezután azonban egy rövid videózás következett, mert úgy látták a bírók, hogy a magyar birkózó lábra támadott, ami a kötöttfogásban nem megengedett.

A lassításokból látszott, hogy valóban ez történt, így úgy döntöttek a bírók, hogy elveszik a magyar birkózó pontját, ezzel maradt az 1-0-s iráni vezetés és az első három percben már nem történt semmi a szőnyegen.

Összefejeléssel kezdődött a mérkőzés, de szerencsére nem lett komolyabb baj belőle Forrás: AFP/Jack Guez

A rövid, 30 másodperces szünetet követően lehengerlő erővel támadt Lőrincz, hogy megszerezze első pontjait. Ennek hamar meg is lett az eredménye és

az egyenlítés már az első percben sikerült, sőt, néhány másodperccel később a földön egy kétpontos akcióval, egy szép átforgatással már 3-1-re vezetett Lőrincz. Sőt, további két pontot kapott a magyar sportoló, mert egy újabb videózás után kiderült, hogy ezúttal az iráni rivális támadt lábra, ami szabálytalan, így 5-1-re módosult az állás.

Ezt az ítéletet az iráni csapat nehezményezte, és challenge-t kért, azonban ezt nem adták meg a bírók, így a szabályok értelmében ezzel újabb pontot kapott Lőrincz, ami azt jelentette, hogy az utolsó percekben már 6-1-re vezetett az aktuális Európa-bajnok.

Az utolsó percben földre küldték Lőrinczet, amiből az iráni sikeresen akciózott, olyannyira, hogy 6-5-re zárkózott, ami miatt az utolsó 27 másodperc rendkívül izgalmasan alakult. Itt azonban Lőrincz rutinosan tartotta az eredményt, ezzel bejutott a keddi döntőbe, ahol a kirgiz Akzhol Makhmudov lesz az ellenfele.

Élete utolsó meccsére készülve így nyilatkozott a boldog nyertes az M4 Sport kamerái előtt:

Minden mérkőzésre úgy mentem fel, hogy láttam az arcukat és csak értük küzdöttem, nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült.

Hihetetlenül erős volt az ellenfelem, voltak emiatt nehézségek a mérkőzésen. Rettenetesen dinamikus és erős volt az iráni, majdnem szinte végig védekeztem, tudtam, hogy ez lesz, és a szívemmel és a rutinnal nyertem meg ezt a meccset.

Ez az utolsó versenyem és nagyon bíztam benne, hogy így sikerül lejönnöm a szőnyegről és nagyon bízom benne, hogy még egy mérkőzést sikerül abszolválnom."

Lőrincz a 2012-es londoni olimpián már egyszer döntőbe jutott, akkor ezüstérmes lett. 2016-ban, Rióban a selejtezőben kikapott és búcsúzott a további küzdelmektől. Egy világbajnoki és négy Európa-bajnoki címe van még, az pedig már biztos, hogy még egy olimpiai érmet szerez Tokióban. Már csak az a kérdés, hogy milyet.