Magyar éremeső kezdődhet éjjel - ez lehet az olimpia legjobb napja

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok kézilabda Tokió, 2021.08.02. birkózás, Lőrincz Tamás
Tokió, 2021. augusztus 2. Lőrincz Tamás (j) az iráni Mohammedali Geraei ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 2-án. Lőrincz Tamás győzött és bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Jól rajtoltak a magyarok a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén, a hétfő délelőtti előfutamokban érdekelt hét egység közül hat bejutott a középfutamba, amelyre - akárcsak az adott szám döntőjére - kedden kerül sor. A birkózó Lőrincz Tamás a kötöttfogás 77 kilogrammos súlycsoportjában az aranyéremért küzdhet meg, míg a női kézilabda-válogatott a svédek legyőzésével bejutott a negyeddöntőbe.
Vágólapra másolva!

A női K-1 200 méteren Lucz Dóra futamgyőzelemmel, Kárász Anna pedig második hellyel jutott tovább a keddi elődöntőbe. A királykategóriás férfi K-1 1000 méteres előfutamból a világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint futamgyőztesként került az elődöntőbe, a 21 éves Varga Ádám pedig a második helyen kvalifikálta magát a középfutamba. A női K-2 500 méteres előfutamában a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra kettős több mint két másodpercet vert rá a mezőnyre, majd a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros szintén futamgyőzelemmel van ott az elődöntőben. Nem járt sikerrel a C2-1000 méter reményfutamában az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros, akik így nem jutottak be a kedd hajnali elődöntőbe.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra több mint két másodpercet vert rá a mezőnyre Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kötöttfogású birkózók 77 kg-os mezőnyében hétfőn megkezdte a küzdelmeket Lőrincz Tamás, aki a nyolcaddöntőből egyből továbbjutott, ugyanis ellenfele nem állt ki, a legjobb nyolc között a japán Jakubu Soheit pedig könnyedén (3-1) búcsúztatta. A ceglédi sportoló ellenfele az elődöntőben az iráni Mohammadali Garadzsi volt, aki 2018-ban Ázsia Játékokat nyert, 2019-ben pedig bronzérmet szerzett a világbajnokságon.

Lőrincz hatalmas csatában, izgalmas végjátékot követően 6-5-re győzte le ellenfelét, így a keddi fináléban a kirgiz Akzsol Mahmudovval küzd meg az aranyéremért a világ- és Európa-bajnok magyar birkózó.

"Hihetetlen, az biztos, hogy minden mérkőzésre úgy mentem fel, hogy otthon van a feleségem és a két gyönyörű gyermekem, és négy éve hagyom ott őket folyamatosan az edzőtáborok miatt, és az nem lehet, hogy én itt nem megyek végig. Minden mérkőzésre úgy mentem fel, hogy láttam az arcukat és csak értük küzdöttem, nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült" - mondta a döntőbe jutást követően a pályafutása utolsó meccsére készülő Lőrincz Tamás.

- tette hozzá a 34 éves birkózó, aki a 2012-es londoni ötkarikás játékokon ezüstérmes volt, és most olimpiai arannyal zárhatja fantasztikus karrierjét.

Lőrincz Tamás olimpiai arannyal koronázhatja meg a pályafutását Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában Szőke Alex a nyolcaddöntős sikere után a negyeddöntőben ugyan kikapott, de a vigaszágon folytathatja, így akár még bronzérmes is lehet.

A férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számában Péni István a 10., Pekler Zalán a 14. helyen végzett, egyikük sem került fináléba, a világranglista-vezető Péninek ehhez mindössze három kör hiányzott.

A férfi vízilabdások egy szinte megnyert mérkőzést adtak ki a kezükből és játszottak 5-5-ös döntetlent az olaszokkal. A magyar csapat végig vezetett a találkozón, az ellenfél egyszer sem, azonban az utolsó másodpercekben mégis Nagy Viktornak kellett nagyot védenie a pontszerzésért. A nemzeti együttes legeredményesebb játékosa a háromgólos Varga Dénes volt. A magyar vízilabda-válogatott a csoportjában a harmadik helyen végzett, és a szerdai negyeddöntőben Horvátország lesz az ellenfele.

Egyszer-kétszer nem úgy járt a labda, nem olyan iramban, ahogy megbeszéltük. Összességében pozitív a meccs, nagyon jó volt a védekezés, helyzeteket is dolgoztunk ki bőven" - mondta az olaszok elleni mérkőzés után a szövetségi kapitány, Märcz Tamás.

A magyar pólóválogatott döntetlent játszott az olaszokkal, a következő ellenfél Horvátország lesz a legjobb nyolc között Forrás: MTI/Illyés Tibor

A hétfői versenynapon egyetlen magyar atléta volt érdekelt, a világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető Halász Bence - aki januárban térdműtéten esett át - nem jutott be a döntőbe, 14. lett.

A női kézilabdásokra rendkívül fontos mérkőzés várt a svédek ellen. Az olimpián az első három meccsét egyaránt elveszítő együttes szombaton remek játékkal múlta felül a vb-ezüstérmes spanyolokat, így életben tartotta a továbbjutási esélyeit. Elek Gábor csapatának Svédországot is le kellett győznie a negyeddöntőbe kerüléshez, amely végül fantasztikus teljesítménnyel sikerült is. A magyar válogatott az első félidőt 15-15-ös eredménnyel zárta, azonban a második 30 percben fantasztikus védőmunkát bemutatva végül 26-23-ra verte a svédeket, és így az Európa-bajnok Norvégia ellen játszhat a negyeddöntőben.

- mondta a továbbjutás után a szövetségi kapitány, Elek Gábor.

"Boldog vagyok, mert sikerült a továbbjutás, ehhez az is kellett, hogy a többi mérkőzés számunkra jól alakuljon. A tüske benne van az emberben az első három meccs miatt, de a lényeg, hogy tovább tudtunk jutni a csoportból.

Ha valaki ezt az orosz meccs után odateszi nekem, gondolkodás nélkül írom alá. Remélem, hogy ezzel a továbbjutással most átszakadt a gát"

- nyilatkozta a svédek legyőzése után az ezúttal is fantasztikusan védő Bíró Blanka.

Vámos Petráék remek játékkal győzték le a svédeket Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ami a nemzetközi eseményeket illeti, az amerikai tornasztár, Simone Biles, aki korábban mentális problémákra hivatkozva több számtól is visszalépett, végül ott lesz a gerendán, a szer keddi döntőjén. Ez a szám zárja egyébként a női küzdelmeket a tokiói tornászversenyeken.

Történelmi tettet hajtott végre a birkózás egyik élő legendája, a kubai Mijaín López Núnez, ugyanis sorozatban negyedik aranyérmét szerezte az olimpiákon,

miután a férfi kötöttfogásúak 130 kg-os mezőnyének döntőjében legyőzte a világbajnoki bronzérmes, grúz Jakob Kadzsaját. Korábban még egyetlen birkózó sem nyert négy aranyérmet birkózásban, a kubai versenyző sporttörténelmet írt.

Soufiane El Bakkali 1980 óta az első futó lett, aki nem Kenyából érkezve nyerte meg a 3000 akadályt az olimpián. A marokkói atléta lett az, aki Tokióban megszakította az afrikaiak kilenc olimpián át tartó sorozatát. 1980-ban a lengyel Bronislaw Malinowski volt az utolsó nem kenyai aranyérmes.