Társoldalunk:

Berecz Zsombor: Boldog vagyok, ez volt az utolsó tánc, soha többet nem versenyzem olimpián

2021.08.03. 09:17

Boldogan, a sablonokat mellőzve, őszintén beszélt az érzéseiről Berecz Zsombor Enosimában azok után, hogy ezüstérmes lett az olimpia finndingi hajóosztályában a vitorlásversenyeken. Az Origo is ott volt a verseny utáni beszélgetésen.

Kiküldött munkatársunk jelenti a XXXII. nyári olimpiia játékokról, Enosimából.

Beérett a munka és megérte az a sok áldozat, amit hoztam ezért és a családom is hozott azért, hogy ezt az eredményt elérjem" - nyilatkozta négy magyar médium kérdéseire az olimpiai ezüstérmes Berecz Zsombor Enosimában az interjúzónában. "Köszönöm az összes embernek, aki támogatott abban, hogy ezt elérjem. Ami a versenyt illeti: egyszerű azt mondani, hogy nyerni akartam, ez volt a cél amúgy, hogy a futamot megnyerjem. Ez sikerült, de az angol ellenfelem, Giles Scott nagyon szépen feljött a végére. Ezzel bebiztosította az aranyérmét. De az én tervem is teljesült, mert én lettem a futam győztese."

Az Origo ezek után azt kérdezte Berecz Zsombortól, hogy mennyit lehetett a verseny közben abból érezni, ami a vízben zajlott? Berecz erre a következő választ adta:
"Éreztem, hogy közel vagyok a végső győzelemhez, akkor az angol hátrább volt. Scott saját döntése volt az, hogy a rajt után visszament és újra elrajtolt, nem akart kockáztatni. Egy pillanatra az én fejemben is megfordult ugyanez, de tudtam, hogy akkor elúszik minden esélyem. Általában óvatos vagyok a rajtnál, de ezt a döntést most, hogy nem agyaltam a történteken, jókor hoztam meg."

Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama után a tengerbe vetette magátForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kérdésként hangzott el, hogy mi volt a taktika a versenyen? "Alapvetően jól olvastam a pályát. Sebességben annyira nem voltam jó, de ezt tudtam, hogy így lesz. Széllel szemben kerülni kellett a manővereket."

Az Origo következő kérdése úgy szólt, hogy felfogta-e menet közben azt, hogy az összetettben is vezet?
"Igazából ilyenkor más állapotban van az ember. Egyszer néztem hátra, de utána visszajöttem a saját versenyembe és nem foglalkoztam a többiekkel.

Tudtam, hogy csak magamra szabad figyelnem, ha meg akarom nyerni ezt a futamot. Itt 10-20 másodperces kihagyás is végzetes lehet. Ezért nem figyeltem a többiekre."

Egy újabb kérdés arról szólt, mit gondolt az angol ellenfél versenyzéséről?

"Amikor beértem, rögtön hátranéztem, hol van Scott? Mondjuk az kemény lett volna, ha elveszti az olimpiát és én nyerek. Örülök neki is.

Az olimpiai bajnok brit Giles Scott (j) és az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama utánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Megérdemelte ezt az aranyat. Az utóbbi két évben komoly mélyponton esett át. Lehet, hogy furán hangzik, de az ő olimpiai aranya a meglepetés. Sem a vb-n, sem az Eb-n nem nagyon villantott."

Szintén kérdésként hangzott el, mit érdemes tudni erről a hajóosztályról. Erre Berecz így felelt: "A finndingi a legkülönlegesebb hajóosztály az összes többi közül. Eléggé érett emberek versenyeznek itt.

Ha nem igazodsz, kicsinálnak. Mint egy farkasfalka, olyan ez a finndingi mezőny. Talán az olimpián nem is volt olyan srác, aki antipatikus lenne. Ez egy nagyon jó brigád, de ez volt az utolsó táncunk. Mindenki megy amerre lát. Ez a verseny méltó befejezése volt a finndingi olimpiai szereplésének."

Az Origo azt kérdezte, hogy 2018-ban, amikor Berecz megnyerte az aarhusi vb-t, a Balatont látta a legszebb víznek. Most az Enosima melletti óceánt?
"Soha többet nem jövök vissza ebbe az országba, az biztos. Egy percet nem akarok itt vitorlázni.

Vannak olyan helyek, amelyekről tényleg nagyon jó emléke van az embernek, de ahogy ez az olimpia meg volt rendezve, az elképesztő. Az, hogy tűzlépcsőn sétáltunk minden nap a hetedik emeletre, mert a covid miatt gyakorlatilag leprásokként voltunk kezelve. Hozzá kellett ehhez szokni. Ez is bebizonyította, hogy igazából nem nyaralni jöttünk ide, hanem azért, hogy elvégezzük a munkánkat. Nekem a Balaton marad az első."

Az ezüstérmes Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyének éremfutama utánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Igazából nagy terveim vannak. Ezt a tudást, amivel én most rendelkezem, frissen kellene tovább adnom a következő generációnak. Hiszek abban, hogy a magyar vitorlázásnak van jövője otthon. Nekem elég későn jött ez a siker, de egy napot, egy órát, egy percet sem változtatnék meg azon az úton, amit bejártam."

Ez azt jelenti, hogy vége az aktív sportpályafutásnak? - kérdeztem a beszélgetés végén Berecztől.
"Nincs az az Isten, hogy még egy olimpiára felkészüljek. Elég sokat nélkülözött a családom, elég fontos éveket hagytam ki a gyerekeim életéből. Most jött el az idő, hogy velük legyek és élvezzem az életet."